21 Μαρτίου 2023

Και τώρα τι; Θα …. ξεχαστεί;

Του
Κώστα Δημ Χρονόπουλου
 
Το τραγικό περιστατικό στα Τέμπη, συγκλόνισε όχι μόνον το Πανελλήνιο, αλλά και τη διεθνή κοινότητα. Πολλά τα ερωτήματα, ατελείωτες οι κομματικές αντιπαλότητες, άφατος ο θρήνος, δυσπερίγραπτα τα οικογενειακά δράματα, αναπάντητα τα ΓΙΑΤΙ. Ποιος, ποιοι ευθύνονται; Θα αποκαλυφθούν άραγε, ή θα κουκουλωθούν (όπως συνηθίζεται) οι ευθύνες τους; Θα αποδοθεί δικαιοσύνη ή θα γίνουν τα κακουργήματα πλημμελήματα τα (αλλά Μάτι) ώστε οι ένοχοι, αν καταδικαστούν βέβαια, να πέσουν στα μαλακά; Θα συναποφασίσουν τα «πολιτικά» κόμματα να διαλευκανθεί σε βάθος η όλη υπόθεση ή το ένα θα επιρρίπτει ευθύνες στο άλλο;.
 
Βέβαια δεν είναι μόνον τα παραπάνω βασικά ερωτήματα, υπάρχουν και αρκετά άλλα. Εκείνο που θλίβει και απογοητεύει – πέραν από το απερίγραπτο συμβάν- είναι ο τρόπος που αντιμετωπίστηκαν στο παρελθόν, τραγικά περιστατικά. Η πλειονότητα των συνελλήνων πιστεύει πως, τελικά, τίποτα δεν θα γίνει με την τιμωρία των (υψηλά ιστάμενων) ευθυνόμενων ή συνευθυνόμενων. Το ακόμη χειρότερο, η πεποίθηση πως μετά από λίγο, η ζωή θα συνεχιστεί, όπως και πριν, δηλαδή το σκάφος Ελλάδα θα βαδίζει με πυξίδα την ανευθυνότητα και τιμονιέρηδες /καπετανέους υπευθυνοανεύθυνους τύπους οι οποίοι ή δεν ή θα αναλαμβάνουν την …. πολιτική ευθύνη (σ.σ αέρας κοπανιστός /πιαστ’ αυγό και κούρευτο) παραμένοντας φυσικά οι ίδιοι στο απυρόβλητο, καλυμμένοι κάτω από την ομπρέλα της … παραγραφής και της …. Ασυλίας (!). 
 
Παρακολουθώ εδώ και κάμποσες δεκαετίες τις (μη) αλλαγές που συντελούνται. Ήμουνα νιος κι’ εγέρασα. Τίποτα δεν άλλαξε δυστυχώς προς το καλύτερο. Τ’ είχες Γιάννη, τ’ είχα πάντα….. Και πως τάχα να αλλάξει, όταν η θεμελιώδης προϋπόθεση οιασδήποτε βελτιώσεως είναι η αλλαγή νοοτροπίας, η οποία θα συνεπιφέρει ελάττωση του ελλείμματος υπευθυνότητας που μας κατατρύχει. Ωχαδερφισμός, ξερολισμός, ανηθικότητα, διαβρωμένες ή αποχαυνωμένες /αδρανοποιημένες συνειδήσεις, σχοινοτενείς ανερμάτιστες συζητήσεις Διαπιστωτών Τηλεπαραθυροσιτιζόμενων και άκρατος /ασυγκράτητος /αχαλιναγώγητος κομματισμός. Όλοι ετούτοι οι τεθλιμμένοι συγγενείς που οιμώζουν στα τηλεπαράθυρα, πονούν αφόρητα και ορκίζονται ανακράζοντες: «ποτέ πια», μου φέρνουν τάση προς έμετο. Όχι γιατί διαφωνώ με το «ποτέ πια» αλλά γιατί το ακούω εδώ και δεκαετίες κάθε φορά που συμβαίνει κάτι παρόμοιο. «Ποτέ λοιπόν πια, μέχρι την επόμενη φορά». Θλίψη!!!.
 
Οι περισσότεροι ενοχλητικοί /εξοργιστικοί, είναι οι βουλευτές, υπουργοί, αρχηγοί κομμάτων, στελέχη των κομμάτων, που ενώ ευθύνονται (διαχρονικά) , προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, επειδή … συμπάσχουν δήθεν και συμμετέχουν στον πόνο των οικογενειών, φροντίζοντας, τεχνηέντως, να επιρρίψουν τις ευθύνες στα αντίπαλα κόμματα. Ντροπή!!!. Σωστό το 3ημερο εθνικό πένθος, σωστή η κήδευση δημοσία δαπάνη, και επιβεβλημένες οι αποζημιώσεις. Όμως οι νεκροί δεν θα γυρίσουν πίσω. Οι βαριά τραυματίες ή εγκαυματίες, θα υποφέρουν μια ζωή και οι συγγενείς ποτέ δεν θα ξεπεράσουν το φοβερό πόνο που βίωσαν. Τι να κάνει τις συγνώμες, τις παραιτήσεις, τις αναλήψεις των πολιτικών ευθυνών, τις αποζημιώσεις , τις φρούδες υποσχέσεις , τα «ποτέ πια» ο γονιός που έχασε το παιδί του;. Σε τι του χρησιμεύουν οι ανούσιες και γελοίες λεπτομέρειες αναφορικά με το γεγονός και οι τηλεδίκες ή τηλεκαταδίκες και οι ατέρμονες αντιδικίες στα ΜΜΕ; Γιατί να ξύνονται οι πληγές των πονεμένων συγγενών με όλες αυτές τις επαναλήψεις –σε 24ωρη βάση /διάρκεια- δεν θα πρέπει κάποιοι ιθύνοντες μιντιοκομματικοί («τεθλιμμένοι φίλοι»), να τους σεβαστούν επιτέλους; Τέλος ας έρθουμε στο, αυριανό /μελλοντικό «δια ταύτα». Υπάρχει άραγε βούληση από το κομματικό (πρώην πολιτικό) σύστημα, να αλλάξει ριζικά η κατάσταση, ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογες τραγωδίες;. Απερίφραστα: ΟΧΙ. Το γράφω από πικρή εμπειρία και με πόνο ψυχής. Είμαστε δυστυχώς απόγονοι του Επιμηθέα. Η ανευθυνότητα είναι πλέον στο DNA / γονιδίωμά μας (!). Πρέπει να συμβούν αρκετά δυστυχήματα για να μπει ένα φανάρι σε κάποια διασταύρωση ή μπροστά από ένα σχολείο(!). Πρέπει να εκτροχιαστούν τρένα ή να συγκρουστούν, ώστε να ταρακουνηθούμε (για λίγες ημέρες μόνον), ώστε να μας υποσχεθούν οι αρμόδιοι, ότι δεν θα επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά. Η σήμανση είναι παντού ελλιπής ή ανύπαρκτη, με τις γνωστές επιπτώσεις στην ασφάλεια των πολιτών. Τώρα γίνονται επιτροπές με μαχαίρια -κομματομαχαιροβγαλτών; - που θα φτάσουν στο κόκκαλο, όλα θα έρθουν στο φως, ουδέν κρυπτόν υπό τον κομματικό ήλιο (της ασχετοσύνης και της ανευθυνότητας). Μια καινούργια Ελλάδα γεννιέται (με το φιλότιμο να … ξεχνιέται!....). Υπάρχει μήπως ελπίδα κάτι να αλλάξει; Ναι! Αν οι εξουσιαστές μας υιοθετήσουν την παρακάτω πρότασή μου:
  • Να συναποφασίσουν τα κόμματα να αναθέσουν στην Ε.Ε την έρευνα για την πλήρη και αντικειμενική διαλεύκανση της υπόθεσης.
  • Να ανατεθεί σε ειδικούς η μελέτη της αναδιαμόρφωσης των ελληνικών σιδηροδρόμων , χωρίς ουδεμία, ανάμειξη ή συμμετοχή ελληνικών παραγόντων και κομμάτων.
ΥΓ. Αντιλαμβάνομαι, τους αυτονόητους λόγους εναντίωσης /αντίδρασης των κομματανθρώπων. Όμως μόνον έτσι θα πείσουν πως θέλουν όντως αλλαγή, αλλά και ότι το αισθάνονται ως καθήκον τους στη μνήμη των θυμάτων. Παράλληλα εκτιμώ πως η ανάθεση στους ξένους είναι πλέον μονόδρομος. Άλλωστε οι δικοί μας κομματοκράτορες δεν νομιμοποιούνται να θιγούν, αφού επίμονα, διαχρονικά, συστηματικά, έδωσαν εξετάσεις ανικανότητας –και όχι μόνον – και … διακρίθηκαν. Θριάμβευσαν!!!.Share

1 σχόλιο:

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

ΝΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΘΑ ΞΕΧΑΣΤΕΙ ΟΠΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ , ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΤΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΠΑΛΙ Κ ΠΑΛΙ ΟΤΑΝ ΚΑΤΙ ΝΕΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΩΣΟΥΜΕ Κ ΜΕΤΑ ΝΑ ΞΕΧΑΣΤΕΙ Κ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ.
ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΙ ΝΕΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΝΑ ΤΟΥ ΣΤΕΡΟΥΝ ΤΙΣ ΜΝΗΜΕΣ Κ ΝΑ ΞΕΘΩΡΙΑΖΟΥΝ .
ΠΟΙΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Κ.Ο.Κ .....

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.