30 Μαρτίου 2023

Νέα Τάξη Πραγμάτων: Ο φασισμός της «πολιτικής ορθότητας» επιβάλλει λογοκρισία σε λογοτεχνικά βιβλία – Αντίσταση στην παράνοια τους

Με το πρόσχημα της «πολιτικής ορθότητας» η Νέα Τάξη Πραγμάτων «διορθώνει» λογοτεχνικά αριστουργήματα, απαλείφοντας λέξεις που «ενοχλούν»!
 
 
Γράφει ο Ελευθέριος Ανδρώνης  
 
Νέα Τάξη Πραγμάτων: Ένα αδιαμφισβήτητο δίδαγμα που μας άφησε το πέρασμα του χρόνου, είναι πως όλα τα φασιστικά και απολυταρχικά καθεστώτα που εμφανίστηκαν στον ρου της ιστορίας, γρήγορα στρέφονταν εναντίον της τέχνης και επέβαλλαν καθολική λογοκρισία σε αυτήν, προκειμένου να μην διαταράσσονται τα ιδεολογικά προτάγματα των δικτατόρων.
 
Πότε με συλλήψεις συγγραφέων, πότε με εγκλεισμούς καλλιτεχνών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, πότε με απαγορεύσεις θεατρικών έργων και ταινιών, πότε με καταστροφές πινάκων, πότε με βιβλία που ρίχτηκαν στην πυρά ή ποινικοποιήθηκε η κατοχή τους, πάντοτε ο στόχος ήταν κοινός, να φιμωθεί η ελεύθερη έκφραση και να δημιουργηθεί μια νέα πολιτισμική ταυτότητα, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της εκάστοτε χούντας. 
 
Μια τέτοια παγκόσμια δικτατορία μορφοποιείται με γοργούς ρυθμούς στις μέρες μας, η οποία φορά προσωπείο «προοδευτικότητας». Είναι ο φασισμός της πολιτικής «ορθότητας», που υποκινείται από τη λεγόμενη «woke» κουλτούρα και επιχειρεί να αλλοιώσει τον πολιτισμό και την ιστορία, αυτά τα συγκοινωνούντα δοχεία που δίνουν ξεχωριστή ταυτότητα στον κάθε λαό. 
 
Μια καλή ιδέα αυτού του επιβαλλόμενου φασισμού στις τέχνες, πήραμε με τις αντιρωσικές κυρώσεις που αποφάσισε η Δύση στις αρχές του Ρωσο – Ουκρανικού πολέμου, οι οποίες περιλάμβαναν την απαγόρευση θεατρικών έργων και μπαλέτων, και γενικότερα την παύση συνεργασίας με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς.
 
Οι ίδιοι άνθρωποι που αποφασίζουν πριν από εμάς, για εμάς, ποιας εθνικότητας συγγραφείς και καλλιτέχνες πρέπει να προτιμούμε, αποφασίζουν και ποια βιβλία είναι «προβληματικά» και πρέπει να ξαναγραφτούν με τις απαραίτητες… διορθώσεις. Πρόκειται βέβαια για κατευθύνσεις που έχουν δοθεί απευθείας από τη φασιστική κλίκα που διαφεντεύει τον κόσμο από το Νταβός. Και στοχεύουν – δήθεν – στην εξάλειψη της «τοξικότητας» και την «επαγρύπνηση εναντίον των διακρίσεων».
 
Διάσημα μυθιστορήματα που αποτελούν βασικό κομμάτι της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς των δυτικών λαών, ξαναγράφονται απαλείφοντας προτάσεις, λέξεις και όρους που ενοχλούν το στρωμένο «γκαζόν» της Νέας Τάξης Πραγμάτων. 
 
Κάνουν την Αγκάθα Κρίστι «πολιτικά ορθή» 
 
Μια από τις παρεμβάσεις του νεοταξίτικου ολοκληρωτισμού, είναι πως τα δεκάδες πολυδιαβασμένα βιβλία της Αγκάθα Κρίστι που γράφτηκαν από το 1920 έως το 1976, περνούν από λογοκρισία και προσαρμόζονται στην ορθοπολιτική παράνοια της εποχής ώστε να μην προσβάλλουν το κοινό αίσθημα με τις ρατσιστικές αναφορές τους. 
 
Όπως αναφέρει η Telegraph, ειδικοί «αναγνώστες ευαισθησίας» (δηλαδή μια ορθοπολιτική «αστυνομία» τέχνης στην πραγματικότητα) έκαναν αλλαγές στα έργα της Αγκάθα Κρίστι που κυκλοφόρησαν μετά το 2020 σε ψηφιακή έκδοση. Νέα και παλαιότερα έργα που κυκλοφορούν σε ψηφιακή μορφή ελέγχονται για να αφαιρεθεί η προσβλητική γλώσσα, και ο εκδοτικός κόσμος προσαρμόζεται ταχέως σε αυτά τα δεδομένα. Τα ψηφιακά βιβλία είναι μια εύκολη λύση για άνωθεν παρεμβάσεις σε βιβλία σύμφωνα με «τας υποδείξεις» που λαμβάνουν οι μεγάλες διαδικτυακές εταιρείες που τα προωθούν στο κοινό. 
 
Στα έργα της Αγκάθα Κρίστι ανάμεσα σε διάφορες «διορθώσεις» αφαιρέθηκε ο όρος «Oriental» που αφορά τη Μέση Ανατολή και η λέξη «nigger» («νέγρος»), ενώ αντικαταστάθηκε η λέξη «natives» («ιθαγενείς») με τη λέξη «local» («ντόπιοι»). Παρόμοιες αλλαγές έχουν γίνει στα έργα του Ρόαλντ Νταλ, ένας από πολυδιαβασμένους παιδικούς συγγραφείς (έγραψε το «Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας»), αλλά και τον Ίαν Φλέμινγκ, του λογοτεχνικού «πατέρα» του Τζέιμς Μποντ. 
 
Ουσιαστικά το αναγνωστικό κοινό αντιμετωπίζεται από την παγκόσμια «αστυνομία» σκέψης σαν μια μάζα από ανθρώπους με νοημοσύνη αμοιβάδας που δεν έχουν την ικανότητα να «φιλτράρουν» αυτό που διαβάζουν σύμφωνα με την κρίση τους. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τις διαδικτυακές «αστυνομίες» των fake news, που τελικά αποδεικνύονται οι χειρότεροι Γκεμπελίσκοι του συστήματος. 
 
Κάθε λογοτεχνικό και κάθε καλλιτεχνικό έργο γενικότερα, δημιουργήθηκε σύμφωνα με τα δεδομένα της εποχής του δημιουργού του. Μπορούμε κάλλιστα να διαφωνούμε με τη νοοτροπία και τα νοήματα του, άλλα οφείλουμε να σεβαστούμε το αποτύπωμα που άφησε στον χρόνο, διότι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας. Αυτήν την ιστορία δεν μπορείς να την κάνεις «ορθοπολιτική» πατσαβούρα και να την ξαναγράφεις όπως θέλεις, ασελγώντας ασύστολα στην πολιτιστική κληρονομιά ενός λαού. 
 
Ασφαλώς υπάρχουν άπειρα έργα που έχουν ρατσιστικές αναφορές και όρους, άλλα αυτό είναι κάτι που αφήνεις στην αντίληψη του αναγνωστικού κοινού για να αξιολογεί. Δεν λειτουργείς σαν υπερκράτος – «πατερούλης», που καταστρέφει κλασσικά αριστουργήματα της λογοτεχνίας, για να ευθυγραμμιστούν με τους κανόνες του φασισμού που επιβάλλεις. Ακόμα και τη λανθασμένη νοοτροπία μιας περασμένης εποχής πρέπει πρώτα να την μάθεις, προκειμένου να μην την επαναλάβεις!
 
Κουλτούρα αποκλειστικής «αλήθειας» 
 
Στις μέρες μας δεν χρειάζεται να στηθούν «πυρές» για την καταστρατήγηση της ελευθερίας του λόγου και την απαγόρευση των «ενοχλητικών» γνώσεων. Δείτε για παράδειγμα πώς αντλεί σήμερα ο κόσμος γενικές γνώσεις για το οποιοδήποτε θέμα. Η συντριπτική πλειοψηφία δεν μπαίνει καθόλου στον κόπο να ανοίξει κάποια εγκυκλοπαίδεια, άλλα εμπιστεύεται τυφλά την δήθεν «αντικειμενική αλήθεια» της Wikipedia ή ενός «γκουγκλαρίσματος», που θα εμφανίσει τα αποτελέσματα που επιθυμεί ο αλγόριθμος της Google. 
 
Ελάχιστοι άνθρωποι ψάχνουν διαφορετικές πηγές και ανοίγουν βιβλία για να πληροφορηθούν σφαιρικά για ένα θέμα. Η κουλτούρα της μίας και αποκλειστικής «αλήθειας» (δηλαδή της κυρίαρχης προπαγάνδας) έχει ήδη εμφυσηθεί σε μεγάλο βαθμό στον Δυτικό κόσμο. Οι λεγόμενοι «fact checkers» είναι οι σύγχρονοι ιεροεξεταστές αυτού του νεοταξικού δόγματος. 
 
Σε έναν κόσμο διεφθαρμένο που η πορνογραφία διακινείται ελεύθερα και ανεμπόδιστα, που η βιομηχανία του θεάματος κατακαίει τις ηθικές αξίες, που η υποκουλτούρα μουσικών κινημάτων αποκτηνώνουν τον άνθρωπο, η Νέα Τάξη Πραγμάτων ευαγγελίζεται έναν «καλύτερο κόσμο» με το να διορθώνει τις λέξεις της… Αγκάθα Κρίστι. 
 
Απύθμενη υποκρισία, αν μη τι άλλο. 
 
Η Ιερά Εξέταση του 21ου αιώνα που ονομάζεται «πολιτική ορθότητα», ξεκινά τους αφορισμούς από απλές λέξεις και έννοιες, για να εξοικειωθεί ο κόσμος με την άσκηση άμεσης λογοκρισίας. Σήμερα αλλάζουν λέξεις, αύριο θα «εξαφανίζονται» προτάσεις, παράγραφοι, κεφάλαια, βιβλία ολόκληρα και συγγραφείς, άλλα και ιστορικές αναφορές σε προσωπικότητες που θα χαρακτηριστούν «ρατσιστές», «τοξικοί», «μισογύνηδες», «ομοφοβικοί», «σκοταδιστές». 
 
Επιχειρούν να σβήσουν την ιστορία και να την ξαναγράψουν, άλλα είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν, όπως απέτυχε και κάθε άλλο φασιστικό καθεστώς που επένδυσε στη λογοκρισία. Γιατί τα βιβλία είναι γεννήματα ιδεών, και οι ιδέες δεν μπορούν να νικηθούν από καμία μορφή καταστολής, αν ο άνθρωπος παραμένει σε νοητική εγρήγορση.
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.