28 Μαρτίου 2023

Κοινή Αεροπορική Δύναμη 250 μαχητικών κατά της Ρωσίας δημιουργούν οι σκανδιναβικές χώρες!

Οι αρχηγοί των Αεροποριών της Σουηδίας, της Δανίας, της Νορβηγίας και της Φινλανδίας υπέγραψαν την Παρασκευή δήλωση για τη δημιουργία κοινής Αεροπορίας, όπως έγινε γνωστό από τις οι στρατιωτικές διοικήσεις των τεσσάρων σκανδιναβικών χωρών. 
 
Αυτές οι χώρες θα έχουν στη διάθεσή τους περίπου 250 σύγχρονα μαχητικά.
 
Όλα αυτά εν μέσω του εντοπισμού άγνωστου υποβρυχίου από τη νορβηγική Αεροπορία η οποία ανέφερε πως είναι ρωσικό και το οποίο έπλεε σε βάθος περισκοπίου πάνω από τους υποθαλάσσιους αγωγούς της Νορβηγίας στη βόρεια Θάλασσα.
 
Το έγγραφο για μια κοινή «σκανδιναβική Αεροπορία» υπογράφηκε στην αμερικανική βάση στο Ramstein της Γερμανίας την περασμένη εβδομάδα παρουσία της διοίκησης του ΝΑΤΟ, κάτι βέβαια που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ ήταν σε πλήρη γνώση της «πρωτοβουλίας» αυτής. 
 
Η ολοκλήρωση της «σκανδιναβικής Αεροπορίας» θα καλύπτει τη διοίκηση, τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, την επιτήρηση εναέριου χώρου, την επιμελητεία, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης αεροπορικών βάσεων, της εκπαίδευσης και των ασκήσεων.
 
Eίναι άγνωστο προς το παρόν ποιος θα ασκεί καθήκοντα Διοίκησης στη νέα αυτή Αεροπορική Δύναμη αν και το πιο πιθανό είναι να αυτή να είναι εκ περιτροπής. 
 
Η πρώτη κοινή επιχείρηση των αεροπορικών δυνάμεων τεσσάρων χωρών πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον χειμώνα του 2024 κατά τη διάρκεια των ασκήσεων «Ψυχρής Απόκρισης» (Cold Response) του ΝΑΤΟ στη Σκανδιναβία.
 
Ο απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ενιαία δύναμη αναπτύσσοντας τη σκανδιναβική ιδέα των κοινών αεροπορικών επιχειρήσεων με βάση τη μεθοδολογία του ΝΑΤΟ.
 
Κατά τη γνώμη του αρχηγού της νορβηγικής Αεροπορίας, αντιπτεράρχου Rolf Folland, «η σκανδιναβική Αεροπορία θα είναι μια ισχυρή δύναμη που «θα λειτουργεί αποτρεπτικά».
 
«Φυσικά, μπορούμε να δούμε ότι η Ρωσία έχει τη βούληση και την ικανότητα να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη εναντίον των γειτόνων της – υπογράμμισε» ο Folland.
 
Σύμφωνα με τον Per Erik Solli, εμπειρογνώμονα στον τομέα της άμυνας στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων NUPI, τα σκανδιναβικά πολεμικά αεροσκάφη θα έχουν επαρκή εμβέλεια «για να μπορούν να υπερασπιστούν ευέλικτα τόσο την περιοχή όσο και τις παρακείμενες θαλάσσιες λεκάνες έναντι αεροπορικών επιθέσεων».
 
Ο ειδικός υπενθύμισε ότι οι σκανδιναβικές χώρες εκσυγχρονίζουν τις αεροπορικές τους δυνάμεις. Η Δανία έχει αγοράσει 27 σύγχρονα μαχητικά F-35, η Φινλανδία – 64 τέτοια αεροσκάφη και η Νορβηγία – 52. – Συνολικά 143 αεροσκάφη πέμπτης γενιάς στις σκανδιναβικές χώρες είναι μια σημαντική δύναμη για τα ευρωπαϊκά πρότυπα – εκτίμησε ο Solli.
 
Επιπλέον, υπενθύμισε, η Σουηδία θα βάλει σε υπηρεσία 60 νέα αεροσκάφη Gripen E, ενώ θα διατηρήσει 60 αναβαθμισμένα αεροσκάφη Gripen C/D.
 Share

1 σχόλιο:

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΥΛΑ Ο Γ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Κ ΑΥΤΟ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.