30 Μαρτίου 2023

Ρωσία και Κίνα αντικαθιστούν το δολάριο με γουάν

Μια εξέλιξη της επίσκεψης του Κινέζου Προέδρου Σι στη Μόσχα που σίγουρα θα ενόχλησε τους Αμερικανούς, είναι η συμφωνία με τον Πούτιν για αντικατάσταση του δολαρίου, σε όσο το δυνατόν περισσότερες συναλλαγές, με το γουάν. 
 
Οι σχέσεις Κίνας και Ρωσίας βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο εδώ και χρόνια. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για οκτώ στρατηγικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της διευθέτησης του διμερούς εμπορίου με χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Αμερικής σε γιουάν, αντί για δολάρια.
 
Συμφωνήθηκε η ολοκλήρωση του αγωγού Σιβηρίας 2 για μεταφορά φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω Μογγολίας. Ο αγωγός θα μεταφέρει ετησίως 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. 
 
Οι δύο ηγέτες παρουσιάστηκαν ενωμένοι όσο ποτέ κατά της Δύσης. Όσον αφορά τις ρωσο-κινεζικές σχέσεις, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω ο ρόλος των εθνικών νομισμάτων (ρούβλια και γουάν) και να διευρυνθεί η αμοιβαία παρουσία χρηματοπιστωτικών και τραπεζικών δομών. Πρόσθεσε επίσης ότι τα δύο τρίτα του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών ήδη διεξάγονται με ρούβλια και γουάν.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας καθιστά πιο δαπανηρή για τους εμπορικούς δανειστές να έχουν υποχρεώσεις σε αυτά που αποκαλεί «μη φιλικά» νομίσματα αυξάνοντας τα υποχρεωτικά αποθεματικά για ξένους διαγωνισμούς, όπως δολάρια ΗΠΑ και ευρώ. 
 
Η νομισματική αρχή αύξησε το χρηματικό ποσό που πρέπει να διαθέσουν οι τράπεζες ως αποθεματικά για «μη φιλικά» νομίσματα στο 7,5%, ενώ το μείωσε για άλλα στο 5,5%. 
 
Το 2022, οι Ρώσοι μείωσαν τις αποταμιεύσεις τους σε ξένο νόμισμα σχεδόν στο μισό σε 3,88 τρισεκατομμύρια ρούβλια (50 δισεκατομμύρια δολάρια) εν μέσω κινδύνων από κυρώσεις, σύμφωνα με έκθεση της κεντρικής τράπεζας για τον Ιανουάριο. Αντίθετα, το μερίδιο των καταθέσεων σε γουάν αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του 2022 στο 11% από το μηδέν.
 
Η Ρωσία εξακολουθεί επίσης να χρησιμοποιεί αυτό που οι αξιωματούχοι αποκαλούν «τοξικά» νομίσματα για σχεδόν το ήμισυ των εξαγωγών της, ακόμη και όταν οι κυρώσεις στέρησαν από την κεντρική τράπεζα την πρόσβαση στο μισό περίπου των διεθνών αποθεμάτων της, αφήνοντας στην κατοχή της μόνο χρυσό και γουάν. 
 
Στόχος είναι «να τονωθεί η αλλαγή στη δομή των συναλλαγματικών υποχρεώσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων υπέρ των νομισμάτων των φίλιων χωρών» και γενικά να επιτραπεί η περαιτέρω πτώση του μεριδίου των ξένων νομισμάτων στους τραπεζικούς ισολογισμούς, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Τράπεζας της Ρωσίας. 
 
Τα νομίσματα των «φιλικών» χωρών, κυρίως το γουάν, έχουν εισχωρήσει στο εμπόριο και έχουν αντικαταστήσει το δολάριο σε πολλές πτυχές της Ρωσικής οικονομίας. Όμως το γουάν εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με το μερίδιο του δολαρίου και του ευρώ στους ισολογισμούς των τραπεζών. Εκτός από την Κίνα, άλλες χώρες που η Ρωσία θεωρεί φιλικές είναι η Τουρκία, η Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 
 
Στην ατζέντα των δύο ηγετών βρέθηκε και ο πόλεμος στην Ουκρανία, το Κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο, το θέμα των κυρώσεων και η είδηση ότι το Λονδίνο είναι έτοιμο να μεταφέρει πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία. Για το θέμα αυτό, ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν άφησε να εννοηθεί ότι οποιαδήποτε απειλή θα αντιμετωπιστεί και θα απαντηθεί ανάλογα, αναφέρεται σε δημοσίευμα του RMX News
 
Οι δύο Πρόεδροι καταδίκασαν την πολιτική των κυρώσεων, λέγοντας ότι ήταν ένας άδικος τρόπος για τη Δύση να αποθαρρύνει τους ανταγωνιστές της από την ανάπτυξη και δεν είναι προς το συμφέρον της ειρήνης.
 
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ισχυρίζονται ότι αποτρέπουν τον πόλεμο, αλλά υπάρχουν μόνο λίγες συγκρούσεις και πόλεμοι που ξέσπασαν ανά τον κόσμο, που δεν έχουν καμία σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι διατηρούν την ειρήνη, αλλά κανείς δεν βλέπει πρακτικά κάτι που να σχετίζεται με την ειρήνη. Είναι εμφανής μόνο η συνεχής παροχή όπλων στο πεδίο της μάχης» δήλωσε ο Wang Wenbin, εκπρόσωπος του Κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, ασκώντας κριτική στα πεπραγμένα των ΗΠΑ ανά τον πλανήτη. 
 
Πηγή: CosmostatusShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.