29 Μαρτίου 2023

Αντί Επικηδείου στην Αθηνά Λουλουδάκη

Αντί Μνημοσύνου
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΛΟΥΛΟΥΔΑΚΗ
 
Γρήγορα άπλωσες πανιά, αλλού να ταξιδέψεις
Τα γήινα και τα φθαρτά πίσω σου να αφήσεις,
Αγαπητή μου Αθηνά, στ' αστέρια να οδεύσεις
και φίλους σου και συγγενείς, ούτε να χαιρετήσεις..
 
Λυπήθηκα! Δεν έμαθα τούτον τον μισεμό σου
Κι ένα Συγνώμη από καρδιάς θέλω να σου εκφράσω
κι εύχομαι ο Αρχάγγελος να είναι στο πλευρό σου!
Αγάπην και τα λόγια σου για μέ δεν θα ξεχάσω.
 
Αφάνταστην εκτίμησιν έτρεφες προς εμένα 
Για έργα μου και ποίηση και για λογοτεχνία
Στο ύψος το πνευματικό δεν έβαζες κανένα
Στο άρμα του Απόλλωνος κρατούσα τα ηνία.
 
Κι εγώ διπλή εκτίμηση σε είχα Αθηνά μου
Γιατί διέβλεπα σε σέ πολύτιμο πετράδι, 
που ήτο ακατέργαστο, κοντά στη γειτονιά μου
και ήθελε βοήθεια ν αστράψει στο σκοτάδι.
 
Είχες ιδέες όμορφες και σκέψεις πυρωμένες
Έγραφες στίχους, κείμενα, πεζά, λαογραφία
Μιλούσες για παράδοση και μέρες δοξασμένες
Ακόμα και των Κοσκινού έγραψες ιστορία.
 
Αγάπησες Ελληνισμό, Κλασσικισμό και Κάλλος
Είχες αριστοκρατική ψυχή και πνεύμα αετήσιο
Ήσουν αρχόντισσα, νοικοκυρά, όσο κανένας άλλος
Κι εξέφραζες το αληθές, το έντιμο και γνήσιο
 
Παρακαταθήκες άφησες σε μας και θυγατέρες, 
τίποτε το ξενόφερτο να μην υιοθετούμε
Κι αν θέλουμε να ζήσουμε πιό φωτεινές ημέρες,
τις ρίζες κι Ιστορία μας βαθειά να μελετούμε!
 
Αιωνία σου η μνήμη αξιομακάριστος και αείμνηστος Αθηνά Λουλουδάκη.
Ο Θεός ας αναπαύσει την ψυχήν σου εν χώρα ζώντων και εν σκηναίς Δικαίων
 
Ο πνευματικός σου φίλος 
ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΗΣ 
Ρόδος 20-3-2023
 
Λίγα λόγια για την εκλειπούσα
 
Η Αθηνά Λουλουδάκη, είχε πλούσια συγγραφική δράση και ενεργό ρόλο στα πολιτιστικά τεκταινόμενα του τόπου. 
Υπήρξε πρωτοπόρος σε εθελοντικές δράσεις με κορυφαία την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Κύπρο αμέσως μετά την εισβολή, με αποτέλεσμα να τύχει θερμών συγχαρητηρίων από την ηγεσία της Κυπριακής κυβέρνησης. 
Εξέδωσε βιβλία με θέμα τη λαογραφία, αλλά και ποιητικές συλλογές, ενώ με επιτυχία ανέβασε θεατρικές παραστάσεις.Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.