29 Μαρτίου 2023

Εμμονική προώθηση της εντομοφαγίας για την υγεία μας και την προστασία του περιβάλλοντος!

Σχόλιο: Ποιος να φανταζόταν άραγε ότι «για την τρέχουσα περιβαλλοντική καταστροφή ευθύνεται η παραγωγή των κανονικών τροφίμων», δηλ. το κρέας και το γάλα;
Επίσης, πώς τόσο καιρό μας διέφυγε και δεν λάβαμε υπόψη ότι καταργώντας τα κανονικά τρόφιμα θα κάνουμε «ό,τι καλύτερο για την υγεία μας» τρώγοντας, μεταξύ άλλων, μέδουσες και φύκια;
Ο Henry Kissinger πριν από χρόνια είχε δηλώσει: «Ελέγξτε το πετρέλαιο και θα ελέγχετε τα έθνη. Ελέγξτε την τροφή και θα ελέγχετε τον κόσμο»…
Ας διαβάσουμε το παρακάτω κείμενο που αποτελεί την επιτομή της εμμονικής προώθησης της εντομοφαγίας από τους ανθρώπους δήθεν για το καλό των ίδιων και του πλανήτη…
 
Το φαΐ του μέλλοντος θα το φάμε οπωσδήποτε και θα μας αρέσει κιόλας. Θα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και θα προέρχεται από έντομα. Θα υπάρχουν, επίσης, όλα τα καλά: «κρέας» που δεν θα είναι ζωικής προέλευσης, «ψάρια» εργαστηρίου και «γάλα» φτιαγμένο από κύτταρα ζύμης. Θα αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες χάριν του κλίματος, αφού για την τρέχουσα περιβαλλοντική καταστροφή ευθύνεται η παραγωγή των κανονικών τροφίμων. 
 
Τα παραπάνω έγραψε η οικολογικά ευαισθητοποιημένη Corriere della Sera, υπογραμμίζοντας ότι τα νέα πιάτα θα έρθουν στο τραπέζι μας πολύ νωρίτερα από όσο φανταζόμαστε. Τα θαύματα αυτά ήδη γίνονται με την τεχνολογία. Το πράγμα επείγει, διότι η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι οι δύο συνθήκες που επιβάλλουν την αλλαγή στη δίαιτα των ανθρώπων, έγραψαν οι Ιταλοί. «Είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει». 
 
Το μενού, λοιπόν, συρρικνώνεται. Ομως, «έτσι θα εισέλθει η ανθρωπότητα σε ένα βιώσιμο μέλλον, με τις νέες τεχνολογίες που είναι απαραίτητες για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και να κάνουμε ό,τι καλύτερο για το περιβάλλον, την οικονομία και την υγεία μας». Η παραδοσιακή παραγωγή κρέατος, ψαριού, γάλακτος και των παραγώγων τους θα εκλείψει.
 
Ηδη αποτελεί γεγονός η καλλιέργεια κρέατος και ψαριών σε βιοαντιδραστήρες, μάλιστα στη Σαγκάη πωλείται από το 2020 το λεγόμενο «καθαρό κρέας», ενώ στις ΗΠΑ αναλόγως καλλιεργούν τον σολομό και μια ισραηλινή startup έχει αναπτύξει παραγωγή γάλακτος μη προερχομένου από τις αγελάδες και τα αιγοπρόβατα, αλλά μέσω ζύμωσης τροποποιημένων κυττάρων ζύμης. 
 
Στα πιάτα μας θα υπάρχουν ζωικά προϊόντα με χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως είναι οι τσούχτρες (μέδουσες) και τα έντομα, εδέσματα που καταναλώνουν εδώ και χρόνια μεγάλοι πληθυσμοί. Αυτά, βάσει των νέων τεχνολογικών καινοτομιών, θα γίνουν τροφές και για τον υπόλοιπο κόσμο. «Βέβαια, υπάρχει το πρόβλημα της αποδοχής τους από τους καταναλωτές, κάτι που πρέπει να λυθεί άμεσα». 
 
Και τα λαχανικά που παραδοσιακά καταναλώνουμε θα πρέπει επίσης να υποστούν την κατάλληλη «τεχνολογική παρέμβαση». Η Corriere υποστηρίζει ότι ακόμη και αν το 100% των γαιών που τώρα σχετίζονται με τη ζωική παραγωγή (βοσκότοποι κ.λπ.) μετατραπεί σε μποστάνι, «στα λαχανικά πρέπει να εφαρμοστούν τεχνικές γενετικής βελτίωσης προκειμένου να επιτευχθεί η επιθυμητή βιωσιμότητα και η επάρκεια για ολόκληρο τον παγκόσμιο πληθυσμό». 
 
Οι καινοτομίες στη γεωργία είναι πολλές πια. Στην Ολλανδία το Autonomus Greenhouse Challenge λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο: είναι διεθνής πρόκληση μεταξύ startups για τη βελτίωση των καλλιεργειών θερμοκηπίου μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης. «Θα μπορούσε η ‘‘γενιά Ζ’’ (οι γεννημένοι από το 1997 μέχρι το 2013) να παράγει τη δική της σαλάτα σε οικιακά υδροπονικά συστήματα ή ντομάτες σε κάθετο αστικό θερμοκήπιο πίσω από το σπίτι». Επίσης, στα πιάτα μας θα εισχωρήσουν τα φύκια, υλικό δημοφιλές στην κουζίνας της Απω Ανατολής. 
 
Τροποποιήσεις και σε ανθρώπινα κύτταρα 
 
«Πολλά βήματα προόδου έχουν γίνει με τη γενετική βελτίωση των καλλιεργειών, με το σύστημα Crispr/Cas9, το οποίο βασίζεται στη χρήση της πρωτεΐνης Cas9, ενός είδους μοριακού ψαλιδιού ικανού να κόψει ένα στοχευμένο DNA, το οποίο μπορεί να προγραμματιστεί για να πραγματοποιήσει συγκεκριμένες τροποποιήσεις στο γονιδίωμα ενός κυττάρου, είτε ζώου είτε ανθρώπου είτε φυτού. Μέσω αυτής της τεχνικής θα είναι δυνατή η παραγωγή φυτών πλουσιότερων σε θρεπτικά συστατικά, που έχουν λιγότερη ανάγκη από λιπάσματα, φυτοφάρμακα και νερό, ώστε να ικανοποιούνται όσο το δυνατόν περισσότερο τα κριτήρια περιβαλλοντικής, οικονομικής και διατροφικής βιωσιμότητας». 
 
Το αφιέρωμα της Corriere στο φαΐ του μέλλοντός μας (και όχι μόνο σε αυτό) κλείνει με την επισήμανση ότι «στις χώρες της Δύσης η τάση είναι ήδη σε εξέλιξη» και «η βιομηχανία τροφίμων προσπαθεί να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση λαχανικών». Οσον αφορά τις «φυτικές δίαιτες», ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επικροτεί και επαυξάνει: «Υποστηρίζουμε τον προσανατολισμό των πληθυσμών προς τις υγιεινές φυτικές δίαιτες, που μειώνουν ή εξαλείφουν την πρόσληψη ζωικών προϊόντων και μεγιστοποιούν τις ευνοϊκές επιπτώσεις του ολιστικού μοντέλου One Health στην υγεία του ανθρώπου, των ζώων και του περιβάλλοντος». Κατόπιν όλων αυτών, ας κρατήσουμε την όρεξή μας για το μέλλον… 
 
το είδαμε ΕΔΩ Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.