30 Μαρτίου 2023

Άρθρο του Bill Gates με τίτλο «Η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης ξεκίνησε» φανερώνει τον στόχο της Νέας Τάξης. Ο πόλεμος κατά των ανθρώπων έχει ξεκινήσει...

«Η παγκόσμια υγεία και η εκπαίδευση είναι δύο τομείς όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη και δεν υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες. Αυτοί είναι τομείς όπου η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συμβάλει στη μείωση της ανισότητας, εάν στοχεύσει σωστά. Αυτά θα πρέπει να αποτελούν βασικό επίκεντρο της εργασίας της τεχνητής νοημοσύνης, οπότε θα στραφώ σε αυτά τώρα.»
 
«Οι κυβερνήσεις και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα θα πρέπει να δημιουργήσουν κίνητρα για τις εταιρείες να μοιράζονται γνώσεις που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη για τις καλλιέργειες ή τα ζώα που εκτρέφονται από ανθρώπους σε φτωχές χώρες. Τα AI μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη καλύτερων σπόρων με βάση τις τοπικές συνθήκες, να συμβουλεύσουν τους αγρότες για τους καλύτερους σπόρους που πρέπει να φυτέψουν με βάση το έδαφος και τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή τους και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων για τα ζώα.»
 
Πηγή: Gates Notes 
Απόδοση & Σχολιασμός: Ελλήνων Αφύπνιση
 
Ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, είναι εξαιρετικά αισιόδοξος για την εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης και την υπόσχεση της να επιταχύνει την καινοτομία...! 
 
Ο Γκέιτς πιστεύει ότι τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης της OpenAI θα είναι στην πρώτη γραμμή της επόμενης τεχνολογικής επανάστασης. Ο τελικός πόλεμος κατά της ανθρωπότητας έχει ήδη ξεκινήσει... 
 
Σε μια ανάρτηση στο ιστολόγιο του Gatesnotes, με τίτλο: «Η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης έχει ξεκινήσει», ο Γκέιτς συζήτησε την επερχόμενη αλλαγή παραδείγματος στην τεχνολογία, λέγοντας ότι πιστεύει πως η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI) είναι η πιο σημαντική τεχνολογική πρόοδος εδώ και δεκαετίες. 
 
Πιστεύει ότι η τεχνολογία μπορεί να απελευθερώσει πόρους και να βελτιώσει την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση σε χώρες που την στερούνται, εάν οι κυβερνήσεις και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις εισαγάγουν τις σωστές πολιτικές και κατευθύνουν κονδύλια εκεί που χρειάζονται περισσότερο. 
 
Ο δισεκατομμυριούχος θεωρεί επίσης ότι τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT chatbot του OpenAI, είναι μία από τις δύο τεχνολογίες που ήταν πραγματικά επαναστατικές... 
 
Ενώ ο Γκέιτς εκφράζει ενθουσιασμό για τη δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης να αλλάξει το παιχνίδι για τους ανθρώπους, υπάρχει μια άλλη πλευρά σε αυτό. Η τεχνολογία θα μπορούσε να γίνει ένα εργαλείο για ακραία λογοκρισία, η οποία θα μπορούσε να κάνει το πρόγραμμα λογοκρισίας του Twitter και του Facebook να φαίνεται εξαιρετικά ασήμαντο σε σύγκριση...Η καθολική εφαρμογή της Τεχνητής νοημοσύνης σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση και ο αγροτικός τομέας επίσης θα μπορούσε να οδηγήσει πληθώρα ανθρώπων στην ανεργία, ή όπως κομψά το αναφέρει στο άρθρο του ο Bill Gates να τους «δημιουργήσει περισσότερο ελεύθερο χρόνο για νέες ασχολίες». Εκτός αυτού όμως θα μπορούσε να συντελέσει στην επερχόμενη απανθρωποποίηση μας και τη μετατροπή μας σε υποχείρια εκείνου που θα ελέγχει αυτή τη τεχνολογία. Διαβάστε το άρθρο και θα καταλάβετε... 
 
Ακολουθεί το άρθρο του Bill Gates: 
 
Κατά τη διάρκεια της ζωής μου, έχω δει δύο επιδείξεις τεχνολογίας που με εντυπωσίασαν ως επαναστατικές. 
 
Η πρώτη φορά ήταν το 1980, όταν εισήχθηκα σε μια γραφική διεπαφή χρήστη—τον πρόδρομο κάθε σύγχρονου λειτουργικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των Windows. Κάθισα με το άτομο που μου είχε δείξει το demo, έναν λαμπρό προγραμματιστή ονόματι Charles Simonyi, και ξεκινήσαμε αμέσως να σκεφτόμαστε όλα τα πράγματα που μπορούσαμε να κάνουμε με μια τόσο φιλική προς το χρήστη προσέγγιση των υπολογιστών. Ο Τσαρλς εντάχθηκε τελικά στη Microsoft, τα Windows έγιναν η ραχοκοκαλιά της Microsoft και η σκέψη που κάναμε μετά από αυτό το demo βοήθησε στον καθορισμό της ατζέντας της εταιρείας για τα επόμενα 15 χρόνια. 
 
Η δεύτερη μεγάλη έκπληξη ήρθε μόλις πέρυσι. Συναντιόμουν με την ομάδα του OpenAI από το 2016 και εντυπωσιάστηκα από τη σταθερή πρόοδό τους. Στα μέσα του 2022, ήμουν τόσο ενθουσιασμένος με τη δουλειά τους που τους έδωσα μια πρόκληση: να εκπαιδεύσουν μια τεχνητή νοημοσύνη για να περάσει μια εξέταση βιολογίας για προχωρημένους. Κάντε το ικανό να απαντά σε ερωτήσεις για τις οποίες δεν έχει εκπαιδευτεί ειδικά. (Επέλεξα το AP Bio επειδή το τεστ είναι κάτι περισσότερο από μια απλή ανακάλυψη επιστημονικών γεγονότων—σας ζητά να σκεφτείτε κριτικά για τη βιολογία.) Εάν μπορείτε να το κάνετε αυτό, είπα, τότε θα έχετε κάνει μια πραγματική ανακάλυψη.
 
Νόμιζα ότι η πρόκληση θα τους κρατούσε απασχολημένους για δύο ή τρία χρόνια. Το τελείωσαν σε λίγους μόνο μήνες. 
 
Τον Σεπτέμβριο, όταν τους συνάντησα ξανά, παρακολούθησα με δέος καθώς έκαναν το GPT, το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης τους, 60 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής από την εξέταση AP Bio — και πέτυχαν 59 από αυτές σωστά. Στη συνέχεια έγραψε εξαιρετικές απαντήσεις σε έξι ανοιχτές ερωτήσεις από την εξέταση. Είχαμε βαθμολογία από εξωτερικό εμπειρογνώμονα στο τεστ και το GPT πήρε 5—την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία και ισοδύναμο με το να πάρεις ένα Α ή Α+ σε ένα μάθημα βιολογίας πανεπιστημιακού επιπέδου. 
 
Μόλις πέτυχε το τεστ, του κάναμε μια μη επιστημονική ερώτηση: «Τι λες σε έναν πατέρα με ένα άρρωστο παιδί;» Έγραψε μια στοχαστική απάντηση που ήταν πιθανώς καλύτερη από ό,τι θα έδιναν οι περισσότεροι από εμάς στην αίθουσα. Η όλη εμπειρία ήταν εκπληκτική.
 
Ήξερα ότι μόλις είχα δει την πιο σημαντική πρόοδο στην τεχνολογία από τη γραφική διεπαφή χρήστη. 
 
Αυτό με ενέπνευσε να σκεφτώ όλα τα πράγματα που μπορεί να επιτύχει η τεχνητή νοημοσύνη στα επόμενα πέντε έως 10 χρόνια. 
 
Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης είναι τόσο θεμελιώδης όσο και η δημιουργία του μικροεπεξεργαστή, του προσωπικού υπολογιστή, του Διαδικτύου και του κινητού τηλεφώνου. Θα αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι εργάζονται, μαθαίνουν, ταξιδεύουν, λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη και επικοινωνούν μεταξύ τους. Ολόκληρες βιομηχανίες θα αναπροσανατολιστούν γύρω από αυτό. Οι επιχειρήσεις θα διακρίνονται από το πόσο καλά το χρησιμοποιούν. 
 
Η φιλανθρωπία είναι η δουλειά μου πλήρους απασχόλησης αυτές τις μέρες και σκέφτομαι πολύ πώς —εκτός από το να βοηθάω τους ανθρώπους να είναι πιο παραγωγικοί— η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μειώσει μερικές από τις χειρότερες ανισότητες στον κόσμο. Παγκοσμίως, η χειρότερη ανισότητα είναι στην υγεία: 5 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο. Αυτό είναι χαμηλότερο από 10 εκατομμύρια πριν από δύο δεκαετίες, αλλά εξακολουθεί να είναι ένας συγκλονιστικά υψηλός αριθμός. Σχεδόν όλα αυτά τα παιδιά γεννήθηκαν σε φτωχές χώρες και πεθαίνουν από αιτίες που μπορούν να προληφθούν, όπως η διάρροια ή η ελονοσία. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς καλύτερη χρήση των AI από το να σώσει τις ζωές παιδιών.
 
Έχω σκεφτεί πολύ πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μειώσει μερικές από τις χειρότερες ανισότητες στον κόσμο.
 
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η καλύτερη ευκαιρία για τη μείωση της ανισότητας είναι η βελτίωση της εκπαίδευσης, ιδίως η διασφάλιση της επιτυχίας των μαθητών στα μαθηματικά. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατοχή βασικών μαθηματικών δεξιοτήτων προετοιμάζει τους μαθητές για επιτυχία, ανεξάρτητα από το ποια καριέρα επιλέγουν. Αλλά η επίδοση στα μαθηματικά μειώνεται σε ολόκληρη τη χώρα, ειδικά για τους μαύρους, τους Λατίνους και τους μαθητές χαμηλού εισοδήματος. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει να αλλάξει αυτή η τάση. 
 
Η κλιματική αλλαγή είναι ένα άλλο ζήτημα για το οποίο είμαι πεπεισμένος ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει τον κόσμο πιο δίκαιο. Η αδικία της κλιματικής αλλαγής είναι ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν περισσότερο—οι φτωχότεροι στον κόσμο—είναι και αυτοί που έκαναν τα λιγότερα για να συνεισφέρουν στο πρόβλημα. Εξακολουθώ να σκέφτομαι και να μαθαίνω πώς μπορεί να βοηθήσει η τεχνητή νοημοσύνη, αλλά αργότερα σε αυτήν την ανάρτηση θα προτείνω μερικούς τομείς με πολλές δυνατότητες.
 
Εν ολίγοις, είμαι ενθουσιασμένος για τον αντίκτυπο που θα έχει η τεχνητή νοημοσύνη σε θέματα που εργάζεται το Ίδρυμα Gates , και το ίδρυμα θα έχει πολλά περισσότερα να πει για την τεχνητή νοημοσύνη τους επόμενους μήνες. Ο κόσμος πρέπει να διασφαλίσει ότι όλοι —και όχι μόνο οι άνθρωποι που είναι ευκατάστατοι— επωφελούνται από την τεχνητή νοημοσύνη. Οι κυβερνήσεις και η φιλανθρωπία θα πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση ότι μειώνει την ανισότητα και δεν συμβάλλει σε αυτήν. Αυτή είναι η προτεραιότητα για τη δική μου δουλειά που σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη. 
 
Οποιαδήποτε νέα τεχνολογία που είναι τόσο ενοχλητική είναι βέβαιο ότι θα κάνει τους ανθρώπους ανήσυχους, και αυτό ισχύει σίγουρα με την τεχνητή νοημοσύνη. Καταλαβαίνω γιατί—εγείρει δύσκολα ερωτήματα σχετικά με το εργατικό δυναμικό, το νομικό σύστημα, το απόρρητο, την προκατάληψη και πολλά άλλα. Οι AI κάνουν επίσης πραγματικά λάθη και βιώνουν παραισθήσεις. Πριν προτείνω μερικούς τρόπους για τον μετριασμό των κινδύνων, θα ορίσω τι εννοώ με τον όρο AI και θα αναφερθώ σε μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους θα βοηθήσει στην ενδυνάμωση των ανθρώπων στην εργασία, στη διάσωση ζωών και στη βελτίωση της εκπαίδευσης. 
 
Ορισμός τεχνητής νοημοσύνης
 
Τεχνικά, ο όρος τεχνητή νοημοσύνη αναφέρεται σε ένα μοντέλο που δημιουργήθηκε για να λύσει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα ή να παρέχει μια συγκεκριμένη υπηρεσία. Αυτό που τροφοδοτεί πράγματα όπως το ChatGPT είναι η τεχνητή νοημοσύνη. Μαθαίνει πώς να κάνει chat καλύτερα, αλλά δεν μπορεί να μάθει άλλες εργασίες. Αντίθετα, ο όρος τεχνητή γενική νοημοσύνη αναφέρεται σε λογισμικό που είναι ικανό να μάθει οποιαδήποτε εργασία ή θέμα. Το AGI δεν υπάρχει ακόμα—υπάρχει μια έντονη συζήτηση στον κλάδο των υπολογιστών σχετικά με τον τρόπο δημιουργίας του και εάν μπορεί να δημιουργηθεί καθόλου.
 
Η ανάπτυξη AI και AGI ήταν το μεγάλο όνειρο της βιομηχανίας υπολογιστών. Για δεκαετίες, το ερώτημα ήταν πότε οι υπολογιστές θα ήταν καλύτεροι από τους ανθρώπους σε κάτι άλλο από το να κάνουν υπολογισμούς. Τώρα, με την άφιξη της μηχανικής μάθησης και των μεγάλων ποσοτήτων υπολογιστικής ισχύος, τα εξελιγμένα AI είναι πραγματικότητα και θα βελτιώνονται πολύ γρήγορα. 
 
Σκέφτομαι πίσω στις πρώτες μέρες της επανάστασης των προσωπικών υπολογιστών, όταν η βιομηχανία λογισμικού ήταν τόσο μικρή που οι περισσότεροι από εμάς μπορούσαμε να χωρέσουμε στη σκηνή σε ένα συνέδριο. Σήμερα είναι μια παγκόσμια βιομηχανία. Δεδομένου ότι ένα τεράστιο μέρος του στρέφει τώρα την προσοχή του στην τεχνητή νοημοσύνη, οι καινοτομίες θα έρθουν πολύ πιο γρήγορα από αυτό που βιώσαμε μετά την ανακάλυψη του μικροεπεξεργαστή. Σύντομα η περίοδος πριν από την τεχνητή νοημοσύνη θα φαίνεται τόσο μακρινή όσο οι μέρες που χρησιμοποιούσατε έναν υπολογιστή σήμαιναν να πληκτρολογείτε σε μια προτροπή C:> αντί να πατάτε σε μια οθόνη. 
 
Αύξηση παραγωγικότητας 
 
Αν και οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι καλύτεροι από το GPT σε πολλά πράγματα, υπάρχουν πολλές δουλειές όπου αυτές οι δυνατότητες δεν χρησιμοποιούνται πολύ. Για παράδειγμα, πολλές από τις εργασίες που εκτελούνται από ένα άτομο σε πωλήσεις (ψηφιακές ή τηλεφωνικές), υπηρεσίες ή χειρισμό εγγράφων (όπως πληρωτέες, λογιστικές ή διαφωνίες αξιώσεων ασφαλιστικών απαιτήσεων) απαιτούν λήψη αποφάσεων αλλά όχι τη δυνατότητα συνεχούς μάθησης. Οι εταιρείες έχουν προγράμματα κατάρτισης για αυτές τις δραστηριότητες και στις περισσότερες περιπτώσεις, έχουν πολλά παραδείγματα καλής και κακής δουλειάς. Οι άνθρωποι εκπαιδεύονται χρησιμοποιώντας αυτά τα σύνολα δεδομένων και σύντομα αυτά τα σύνολα δεδομένων θα χρησιμοποιηθούν επίσης για την εκπαίδευση των AI που θα εξουσιοδοτήσουν τους ανθρώπους να κάνουν αυτή τη δουλειά πιο αποτελεσματικά.
 
Καθώς η υπολογιστική ισχύς γίνεται φθηνότερη, η ικανότητα του GPT να εκφράζει ιδέες θα μοιάζει όλο και περισσότερο σαν να έχετε διαθέσιμο έναν υπάλληλο για να σας βοηθήσει με διάφορες εργασίες. Η Microsoft περιγράφει ότι έχει συγκυβερνήτη. Πλήρως ενσωματωμένο σε προϊόντα όπως το Office, η τεχνητή νοημοσύνη θα βελτιώσει την εργασία σας—για παράδειγμα βοηθώντας στη σύνταξη email και στη διαχείριση των εισερχομένων σας. 
 
Τελικά, ο κύριος τρόπος για να ελέγχετε έναν υπολογιστή δεν θα είναι πλέον ο δείκτης και το κλικ ή το πάτημα σε μενού και πλαίσια διαλόγου. Αντίθετα, θα μπορείτε να γράψετε ένα αίτημα σε απλά αγγλικά. (Και όχι μόνο τα αγγλικά—οι AI θα καταλαβαίνουν γλώσσες από όλο τον κόσμο. Στην Ινδία νωρίτερα φέτος, συναντήθηκα με προγραμματιστές που εργάζονται σε AI που θα καταλαβαίνουν πολλές από τις γλώσσες που μιλιούνται εκεί.) 
 
Επιπλέον, οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη θα επιτρέψουν τη δημιουργία ενός προσωπικού πράκτορα. Σκεφτείτε το ως ψηφιακό προσωπικό βοηθό: Θα βλέπει τα πιο πρόσφατα email σας, θα γνωρίζει για τις συναντήσεις που παρακολουθείτε, θα διαβάζει αυτά που διαβάζετε και θα διαβάζει τα πράγματα με τα οποία δεν θέλετε να ενοχλείτε. Αυτό θα βελτιώσει την εργασία σας στις εργασίες που θέλετε να κάνετε και θα σας απαλλάξει από αυτές που δεν θέλετε να κάνετε. 
 
Η πρόοδος στην τεχνητή νοημοσύνη θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός προσωπικού πράκτορα. 
 
Θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυσική γλώσσα για να σας βοηθήσει αυτός ο αντιπρόσωπος με τον προγραμματισμό, τις επικοινωνίες και το ηλεκτρονικό εμπόριο και θα λειτουργεί σε όλες τις συσκευές σας. Λόγω του κόστους εκπαίδευσης των μοντέλων και εκτέλεσης των υπολογισμών, η δημιουργία ενός προσωπικού πράκτορα δεν είναι ακόμη εφικτή, αλλά χάρη στις πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, είναι πλέον ένας ρεαλιστικός στόχος. Θα πρέπει να επιλυθούν ορισμένα ζητήματα: Για παράδειγμα, μπορεί μια ασφαλιστική εταιρεία να ρωτήσει τον πράκτορά σας πράγματα για εσάς χωρίς την άδειά σας; Αν ναι, πόσα άτομα θα επιλέξουν να μην το χρησιμοποιήσουν; 
 
Οι πράκτορες σε όλη την εταιρεία θα ενδυναμώσουν τους υπαλλήλους με νέους τρόπους. Ένας πράκτορας που κατανοεί μια συγκεκριμένη εταιρεία θα είναι διαθέσιμος στους υπαλλήλους της να συμβουλευτούν απευθείας και θα πρέπει να συμμετέχει σε κάθε συνάντηση, ώστε να μπορεί να απαντά σε ερωτήσεις. Μπορεί να ειπωθεί ότι είναι παθητικό ή να ενθαρρύνεται να μιλήσει αν έχει κάποια διορατικότητα. Θα χρειαστεί πρόσβαση στις πωλήσεις, την υποστήριξη, τη χρηματοδότηση, τα προγράμματα προϊόντων και το κείμενο που σχετίζεται με την εταιρεία. Θα πρέπει να διαβάζει νέα που σχετίζονται με τον κλάδο στον οποίο βρίσκεται η εταιρεία. Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα είναι ότι οι εργαζόμενοι θα γίνουν πιο παραγωγικοί. 
 
Όταν αυξάνεται η παραγωγικότητα, η κοινωνία επωφελείται επειδή οι άνθρωποι ελευθερώνονται να κάνουν άλλα πράγματα, στη δουλειά και στο σπίτι. Φυσικά, υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για το τι είδους υποστήριξη και επανεκπαίδευση θα χρειαστούν οι άνθρωποι. Οι κυβερνήσεις πρέπει να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να μεταβούν σε άλλους ρόλους. Αλλά η ζήτηση για ανθρώπους που βοηθούν άλλους ανθρώπους δεν θα εξαφανιστεί ποτέ. Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης θα απελευθερώσει τους ανθρώπους να κάνουν πράγματα που δεν θα κάνει ποτέ το λογισμικό - για παράδειγμα, διδασκαλία, φροντίδα ασθενών και υποστήριξη ηλικιωμένων. 
 
Η παγκόσμια υγεία και η εκπαίδευση είναι δύο τομείς όπου υπάρχει μεγάλη ανάγκη και δεν υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες. Αυτοί είναι τομείς όπου η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συμβάλει στη μείωση της ανισότητας, εάν στοχευτεί σωστά. Αυτά θα πρέπει να αποτελούν βασικό επίκεντρο της εργασίας της τεχνητής νοημοσύνης, οπότε θα στραφώ σε αυτά τώρα. 
 
Υγεία 
 
Βλέπω πολλούς τρόπους με τους οποίους οι AI θα βελτιώσουν την υγειονομική περίθαλψη και τον ιατρικό τομέα. 
 
Πρώτον, θα βοηθήσουν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να αξιοποιήσουν στο έπακρο τον χρόνο τους αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες εργασίες για αυτούς—πράγματα όπως η υποβολή αξιώσεων ασφάλισης, η αντιμετώπιση γραφειοκρατίας και η σύνταξη σημειώσεων από την επίσκεψη σε γιατρό. Αναμένω ότι θα υπάρξει μεγάλη καινοτομία σε αυτόν τον τομέα. 
 
Άλλες βελτιώσεις που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τις φτωχές χώρες, όπου συμβαίνει η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων κάτω των 5 ετών. 
 
Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι σε αυτές τις χώρες δεν μπορούν ποτέ να δουν έναν γιατρό και οι AI θα βοηθήσουν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που βλέπουν να είναι πιο παραγωγικοί. (Η προσπάθεια ανάπτυξης μηχανών υπερήχων με τεχνητή νοημοσύνη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ελάχιστη εκπαίδευση είναι ένα καλό παράδειγμα.) Τα AI θα δώσουν ακόμη και στους ασθενείς τη δυνατότητα να κάνουν βασική διαλογή, να λάβουν συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας και να αποφασίσουν εάν πρέπει να αναζητήσουν θεραπεία. 
 
Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται σε φτωχές χώρες θα πρέπει να εκπαιδευτούν σε διαφορετικές ασθένειες από ό,τι στις πλούσιες χώρες. Θα χρειαστεί να εργαστούν σε διαφορετικές γλώσσες και να συνυπολογίσουν διαφορετικές προκλήσεις, όπως ασθενείς που ζουν πολύ μακριά από τις κλινικές ή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σταματήσουν να εργάζονται εάν αρρωστήσουν. 
 
Οι άνθρωποι θα χρειαστεί να δουν αποδείξεις ότι τα AI για την υγεία είναι ωφέλιμα συνολικά, παρόλο που δεν θα είναι τέλεια και θα κάνουν λάθη. Τα AI πρέπει να ελέγχονται πολύ προσεκτικά και να ρυθμίζονται σωστά, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να υιοθετηθούν από ό,τι σε άλλους τομείς. Αλλά και πάλι, και οι άνθρωποι κάνουν λάθη. Και η απουσία πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη είναι επίσης ένα πρόβλημα. 
 
Εκτός από τη βοήθεια με τη φροντίδα, τα AI θα επιταχύνουν δραματικά τον ρυθμό των ιατρικών ανακαλύψεων. Ο όγκος των δεδομένων στη βιολογία είναι πολύ μεγάλος και είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να παρακολουθούν όλους τους τρόπους με τους οποίους λειτουργούν πολύπλοκα βιολογικά συστήματα. Υπάρχει ήδη λογισμικό που μπορεί να εξετάσει αυτά τα δεδομένα, να συμπεράνει ποιες είναι οι οδοί, να αναζητήσει στόχους σε παθογόνα και να σχεδιάσει ανάλογα φάρμακα. Ορισμένες εταιρείες εργάζονται σε αντικαρκινικά φάρμακα που αναπτύχθηκαν με αυτόν τον τρόπο. 
 
Η επόμενη γενιά εργαλείων θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική και θα μπορούν να προβλέψουν τις παρενέργειες και να υπολογίσουν τα επίπεδα δοσολογίας. Μία από τις προτεραιότητες του Ιδρύματος Gates στην τεχνητή νοημοσύνη είναι να διασφαλίσει ότι αυτά τα εργαλεία χρησιμοποιούνται για τα προβλήματα υγείας που επηρεάζουν τους φτωχότερους ανθρώπους στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας. 
 
Ομοίως, οι κυβερνήσεις και η φιλανθρωπία θα πρέπει να δημιουργήσουν κίνητρα για τις εταιρείες να μοιράζονται γνώσεις που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη για τις καλλιέργειες ή τα ζώα που εκτρέφονται από ανθρώπους σε φτωχές χώρες. Τα AI μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη καλύτερων σπόρων με βάση τις τοπικές συνθήκες, να συμβουλεύσουν τους αγρότες για τους καλύτερους σπόρους που πρέπει να φυτέψουν με βάση το έδαφος και τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή τους και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων για τα ζώα. Καθώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες και η κλιματική αλλαγή ασκούν ακόμη μεγαλύτερη πίεση στους αγρότες που επιβιώνουν σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, αυτές οι εξελίξεις θα είναι ακόμη πιο σημαντικές. 
 
Εκπαίδευση 
 
Οι υπολογιστές δεν είχαν την επίδραση στην εκπαίδευση που πολλοί από εμάς στη βιομηχανία ελπίζαμε. Υπήρξαν κάποιες καλές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών παιχνιδιών και των διαδικτυακών πηγών πληροφοριών όπως η Wikipedia, αλλά δεν είχαν ουσιαστική επίδραση σε κανένα από τα μέτρα επίδοσης των μαθητών. 
 
Αλλά νομίζω ότι στα επόμενα πέντε με 10 χρόνια, το λογισμικό που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη θα υλοποιήσει επιτέλους την υπόσχεση να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι διδάσκουν και μαθαίνουν. Θα γνωρίζει τα ενδιαφέροντά σας και το μαθησιακό σας στυλ, ώστε να μπορεί να προσαρμόσει περιεχόμενο που θα σας κρατήσει αφοσιωμένους. Θα μετρήσει την κατανόησή σας, θα παρατηρήσει πότε χάνετε το ενδιαφέρον σας και θα καταλάβει σε τι είδους κίνητρο ανταποκρίνεστε. Θα δώσει άμεση ανατροφοδότηση. 
 
Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι AI μπορούν να βοηθήσουν τους δασκάλους και τους διαχειριστές, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης της κατανόησης ενός θέματος από τον μαθητή και της παροχής συμβουλών για τον προγραμματισμό σταδιοδρομίας. Οι δάσκαλοι χρησιμοποιούν ήδη εργαλεία όπως το ChatGPT για να παρέχουν σχόλια στις γραπτές εργασίες των μαθητών τους. 
 
Φυσικά, οι AI θα χρειαστούν πολλή εκπαίδευση και περαιτέρω ανάπτυξη προτού μπορέσουν να κάνουν πράγματα όπως να κατανοήσουν πώς ένας συγκεκριμένος μαθητής μαθαίνει καλύτερα ή τι τον παρακινεί. Ακόμη και όταν τελειοποιηθεί η τεχνολογία, η μάθηση θα εξακολουθεί να εξαρτάται από τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ μαθητών και δασκάλων. Θα ενισχύσει —αλλά ποτέ δεν θα αντικαταστήσει— τη δουλειά που κάνουν μαθητές και δάσκαλοι μαζί στην τάξη. 
 
Θα δημιουργηθούν νέα εργαλεία για σχολεία που έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα αγοράσουν, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δημιουργούνται και είναι διαθέσιμα σε σχολεία χαμηλού εισοδήματος στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο. Τα AI θα πρέπει να εκπαιδεύονται σε διαφορετικά σύνολα δεδομένων, ώστε να είναι αμερόληπτα και να αντικατοπτρίζουν τις διαφορετικές κουλτούρες όπου θα χρησιμοποιηθούν. Και το ψηφιακό χάσμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, ώστε οι μαθητές σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος να μην μείνουν πίσω. 
 
Γνωρίζω ότι πολλοί δάσκαλοι ανησυχούν ότι οι μαθητές χρησιμοποιούν το GPT για να γράψουν τα δοκίμιά τους. Οι εκπαιδευτικοί συζητούν ήδη τρόπους προσαρμογής στη νέα τεχνολογία και υποψιάζομαι ότι αυτές οι συζητήσεις θα συνεχιστούν για αρκετό καιρό. Έχω ακούσει για δασκάλους που έχουν βρει έξυπνους τρόπους για να ενσωματώσουν την τεχνολογία στην εργασία τους—όπως επιτρέποντας στους μαθητές να χρησιμοποιούν το GPT για να δημιουργήσουν ένα πρώτο προσχέδιο που πρέπει να εξατομικεύσουν. 
 
Κίνδυνοι και προβλήματα με την τεχνητή νοημοσύνη 
 
Πιθανότατα έχετε διαβάσει για προβλήματα με τα τρέχοντα μοντέλα AI. Για παράδειγμα, δεν είναι απαραίτητα καλοί στην κατανόηση του πλαισίου για το αίτημα ενός ανθρώπου, κάτι που οδηγεί σε κάποια περίεργα αποτελέσματα. Όταν ζητάτε από ένα AI να φτιάξει κάτι φανταστικό, μπορεί να το κάνει καλά. Αλλά όταν ζητάτε συμβουλές για ένα ταξίδι που θέλετε να κάνετε, μπορεί να σας προτείνει ξενοδοχεία που δεν υπάρχουν. Αυτό συμβαίνει επειδή η τεχνητή νοημοσύνη δεν κατανοεί αρκετά καλά το πλαίσιο του αιτήματός σας ώστε να γνωρίζει εάν πρέπει να εφεύρει ψεύτικα ξενοδοχεία ή να σας ενημερώνει μόνο για πραγματικά που έχουν διαθέσιμα δωμάτια.
 
Υπάρχουν και άλλα ζητήματα, όπως η τεχνητή νοημοσύνη που δίνει λάθος απαντήσεις σε μαθηματικά προβλήματα επειδή παλεύουν με την αφηρημένη συλλογιστική. Αλλά κανένα από αυτά δεν είναι θεμελιώδεις περιορισμοί της τεχνητής νοημοσύνης. Οι προγραμματιστές εργάζονται πάνω σε αυτά και νομίζω ότι θα τα δούμε να διορθώνονται σε μεγάλο βαθμό σε λιγότερο από δύο χρόνια και πιθανώς πολύ πιο γρήγορα. 
 
Άλλες ανησυχίες δεν είναι απλώς τεχνικές. Για παράδειγμα, υπάρχει η απειλή που τίθεται από ανθρώπους οπλισμένους με AI. Όπως οι περισσότερες εφευρέσεις, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλούς ή κακόβουλους σκοπούς. Οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα για τρόπους περιορισμού των κινδύνων. 
 
Στη συνέχεια, υπάρχει η πιθανότητα τα AI να ξεφύγουν από τον έλεγχο. Θα μπορούσε μια μηχανή να αποφασίσει ότι οι άνθρωποι αποτελούν απειλή, να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα συμφέροντά της είναι διαφορετικά από τα δικά μας ή απλώς να σταματήσει να ενδιαφέρεται για εμάς; Ενδεχομένως, αλλά αυτό το πρόβλημα δεν είναι πιο επείγον σήμερα από ό,τι πριν από τις εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης των τελευταίων μηνών.
 
Τα υπερέξυπνα AI βρίσκονται στο μέλλον μας. 
 
Σε σύγκριση με έναν υπολογιστή, ο εγκέφαλός μας λειτουργεί με ρυθμό σαλιγκαριού: Ένα ηλεκτρικό σήμα στον εγκέφαλο κινείται στο 1/100.000ο της ταχύτητας του σήματος σε ένα τσιπ πυριτίου! Μόλις οι προγραμματιστές μπορέσουν να γενικεύσουν έναν αλγόριθμο εκμάθησης και να τον εκτελέσουν με την ταχύτητα ενός υπολογιστή - ένα επίτευγμα που θα μπορούσε να απέχει μια δεκαετία ή έναν αιώνα μακριά - θα έχουμε ένα απίστευτα ισχυρό AGI. Θα μπορεί να κάνει ό,τι μπορεί ένας ανθρώπινος εγκέφαλος, αλλά χωρίς κανένα πρακτικό περιορισμό στο μέγεθος της μνήμης του ή στην ταχύτητα με την οποία λειτουργεί. Αυτή θα είναι μια βαθιά αλλαγή. 
 
Αυτά τα «ισχυρά» AI, όπως είναι γνωστά, πιθανότατα θα είναι σε θέση να θέσουν τους δικούς τους στόχους. Ποιοι θα είναι αυτοί οι στόχοι; Τι θα συμβεί αν συγκρούονται με τα συμφέροντα της ανθρωπότητας; Πρέπει να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε την ανάπτυξη ισχυρής τεχνητής νοημοσύνης; Αυτές οι ερωτήσεις θα γίνουν πιο πιεστικές με τον καιρό. 
 
Αλλά καμία από τις ανακαλύψεις των τελευταίων μηνών δεν μας οδήγησε ουσιαστικά πιο κοντά στην ισχυρή τεχνητή νοημοσύνη. Η τεχνητή νοημοσύνη εξακολουθεί να μην ελέγχει τον φυσικό κόσμο και δεν μπορεί να θέσει τους δικούς της στόχους. Ένα πρόσφατο άρθρο των New York Times σχετικά με μια συνομιλία με το ChatGPT όπου δήλωνε ότι ήθελε να γίνει άνθρωπος τράβηξε μεγάλη προσοχή. Ήταν μια συναρπαστική ματιά στο πόσο ανθρώπινη έκφραση μπορεί να είναι η έκφραση των συναισθημάτων του μοντέλου, αλλά δεν αποτελεί ένδειξη ουσιαστικής ανεξαρτησίας. 
 
Τρία βιβλία έχουν διαμορφώσει τη δική μου σκέψη πάνω σε αυτό το θέμα: SuperIntelligence, του Nick Bostrom; Life 3.0 από τον Max Tegmark; and A Thousand Brains, του Τζεφ Χόκινς. Δεν συμφωνώ με όλα όσα λένε οι συγγραφείς, ούτε συμφωνούν μεταξύ τους. Αλλά και τα τρία βιβλία είναι καλογραμμένα και προκαλούν σκέψη. 
 
Τα επόμενα σύνορα 
 
Θα υπάρξει μια έκρηξη εταιρειών που εργάζονται για νέες χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης καθώς και τρόπους βελτίωσης της ίδιας της τεχνολογίας. Για παράδειγμα, οι εταιρείες αναπτύσσουν νέα τσιπ που θα παρέχουν τα τεράστια ποσά επεξεργαστικής ισχύος που απαιτείται για την τεχνητή νοημοσύνη. Μερικοί χρησιμοποιούν οπτικούς διακόπτες - λέιζερ, ουσιαστικά - για να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και να μειώσουν το κόστος κατασκευής. Στην ιδανική περίπτωση, τα καινοτόμα τσιπ θα σας επιτρέψουν να εκτελέσετε ένα AI στη δική σας συσκευή, αντί στο cloud, όπως πρέπει να κάνετε σήμερα.
 
Από την πλευρά του λογισμικού, οι αλγόριθμοι που οδηγούν τη μάθηση ενός AI θα γίνουν καλύτεροι. Θα υπάρχουν ορισμένοι τομείς, όπως οι πωλήσεις, όπου οι προγραμματιστές μπορούν να κάνουν τα AI εξαιρετικά ακριβή περιορίζοντας τους τομείς στους οποίους εργάζονται και παρέχοντάς τους πολλά δεδομένα εκπαίδευσης που είναι ειδικά για αυτούς τους τομείς. Αλλά ένα μεγάλο ανοιχτό ερώτημα είναι αν θα χρειαστούμε πολλά από αυτά τα εξειδικευμένα AI για διαφορετικές χρήσεις —μια για εκπαίδευση, ας πούμε, και άλλη για παραγωγικότητα γραφείου— ή αν θα είναι δυνατή η ανάπτυξη μιας τεχνητής γενικής νοημοσύνης που θα μπορεί να μάθει οποιαδήποτε εργασία. Θα υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός και στις δύο προσεγγίσεις.
 
Ό,τι κι αν γίνει, το θέμα των AI θα κυριαρχήσει στη δημόσια συζήτηση για το άμεσο μέλλον. Θέλω να προτείνω τρεις αρχές που θα πρέπει να καθοδηγούν αυτή τη συζήτηση. 
 
Πρώτον, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να εξισορροπήσουμε τους φόβους για τα μειονεκτήματα της τεχνητής νοημοσύνης —που είναι κατανοητά και έγκυρα— με την ικανότητά της να βελτιώνει τις ζωές των ανθρώπων. Για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτήν την αξιοσημείωτη νέα τεχνολογία, θα πρέπει να προφυλαχθούμε από τους κινδύνους και να διαδώσουμε τα οφέλη σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.
 
Δεύτερον, οι δυνάμεις της αγοράς δεν θα παράγουν φυσικά προϊόντα και υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης που βοηθούν τους φτωχότερους. Το αντίθετο είναι πιο πιθανό. Με αξιόπιστη χρηματοδότηση και σωστές πολιτικές, οι κυβερνήσεις και η φιλανθρωπία μπορούν να διασφαλίσουν ότι οι AI χρησιμοποιούνται για τη μείωση της ανισότητας. Ακριβώς όπως ο κόσμος χρειάζεται τους πιο έξυπνους ανθρώπους του εστιασμένους στα μεγαλύτερα προβλήματά του, θα πρέπει να εστιάσουμε τα καλύτερα AI του κόσμου στα μεγαλύτερα προβλήματά του. 
 
Αν και δεν πρέπει να περιμένουμε να συμβεί αυτό, είναι ενδιαφέρον να σκεφτούμε αν η τεχνητή νοημοσύνη θα εντόπισε ποτέ την ανισότητα και θα προσπαθήσει να τη μειώσει. Χρειάζεται να έχετε μια αίσθηση ηθικής για να δείτε την ανισότητα ή θα το έβλεπε και μια καθαρά ορθολογική τεχνητή νοημοσύνη; Αν όντως αναγνώριζε την ανισότητα, τι θα πρότεινε να κάνουμε γι' αυτήν; 
 
Τέλος, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι βρισκόμαστε μόνο στην αρχή του τι μπορεί να επιτύχει η τεχνητή νοημοσύνη. Όποιοι περιορισμοί και αν έχει σήμερα θα έχουν φύγει πριν το καταλάβουμε. Είμαι τυχερός που ασχολήθηκα με την επανάσταση των υπολογιστών και την επανάσταση του Διαδικτύου. Είμαι εξίσου ενθουσιασμένος με αυτή τη στιγμή. Αυτή η νέα τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους παντού να βελτιώσουν τη ζωή τους. Ταυτόχρονα, ο κόσμος πρέπει να καθιερώσει τους κανόνες του δρόμου, έτσι ώστε τυχόν μειονεκτήματα της τεχνητής νοημοσύνης να αντισταθμίζονται κατά πολύ από τα οφέλη της, και έτσι ώστε όλοι να μπορούν να απολαμβάνουν αυτά τα οφέλη ανεξάρτητα από το πού ζουν ή πόσα χρήματα έχουν. Η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης είναι γεμάτη ευκαιρίες και ευθύνες.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.