26 Μαρτίου 2023

Η ΠΑΝΙΣΧΥΡΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Του
π. Δημητρίου Μπόκου 
 
Ο Χριστός θεραπεύει ένα νεαρό παιδί από πνεύμα πονηρό (δαιμόνιο), πράγμα που είχαν δοκιμάσει να κάνουν νωρίτερα, αλλά χωρίς επιτυχία και οι μαθητές του. Όταν τον ρώτησαν γιατί δεν τα κατάφεραν αυτοί, ο Χριστός τους απάντησε, ότι αυτό το γένος των δαιμόνων δεν βγαίνει, παρά μόνο με προσευχή και νηστεία (Κυριακή Δ΄ Νηστειών). Είναι η δεύτερη φορά μέσα στον χρόνο που ακούμε για το περιστατικό αυτό, μας το εκθέτει και ο Ματθαίος στην παραπλήσια δική του εκδοχή (Κυριακή Ι΄ Ματθαίου).
 
Ο Χριστός επιμένει για προσευχή και νηστεία. Λέγει ο άγιος Ιωάννης, ηγούμενος του Σινά και συγγραφέας της περίφημης «Κλίμακας», που ως άνθρωπος προσευχής και άσκησης προβάλλεται και εορτάζεται ιδιαίτερα τη σημερινή Κυριακή: «Προσευχή εστι συνουσία και ένωσις ανθρώπου και Θεού». Είναι η πιο βαθειά σχέση με τον Θεό, μετοχή και κοινωνία του υλικού (κτιστού) ανθρώπου με τον άυλο (άκτιστο) Θεό. Μια τέτοια προσευχή κάνει πανίσχυρο τον άνθρωπο απέναντι στις δαιμονικές ενέργειες. Καταργεί την ισχύ του δαίμονα, που αλλιώς φαίνεται τρομακτικός και ανίκητος.  
 
Όταν βασίλευε ο Ιουλιανός ο Παραβάτης, ο άνθρωπος που είχε προσπαθήσει να επαναφέρει την ειδωλολατρία και δίωξε τους Χριστιανούς, έκαμε μια εκστρατεία εναντίον των Περσών που τότε αποτελούσαν ακόμα απειλή για την ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Επειδή περίμενε κάποια απάντηση από τη Δύση (τη δυτική ρωμαϊκή αυτοκρατορία) και βιαζόταν πολύ, έστειλε, λέει η παράδοση, ένα δαίμονα (ο Ιουλιανός ήταν μπλεγμένος με τη μαγεία), για να πάει και να του φέρει την απάντηση αστραπιαία. Ο δαίμονας όμως πέρασε από ένα τόπο, όπου μόναζε κάποιος μοναχός, ονόματι Πούπλιος. Ο δαίμονας έμεινε εκεί καθηλωμένος, ακίνητος επί δέκα μέρες, χωρίς να μπορεί να προχωρήσει ούτε ένα βήμα παραπέρα. Ο λόγος; Η προσευχή του μοναχού. Επί δέκα μέρες και δέκα νύχτες ο μοναχός δεν είχε σταματήσει ούτε στιγμή να προσεύχεται.  
 
Ο δαίμονας γύρισε άπρακτος στον Ιουλιανό. «Γιατί άργησες;» τον ρώτησε εκείνος. «Όχι μόνο άργησα, αλλά γύρισα και άπρακτος», απάντησε ντροπιασμένος ο δαίμονας. «Παρέμεινα δέκα μέρες φυλάγοντας τον μοναχό Πούπλιο, μήπως πάψει να προσεύχεται για να μπορέσω να περάσω, αλλά δεν σταμάτησε. Τελικά δεν μπόρεσα να περάσω και γύρισα άπρακτος». Ο ασεβής αυτοκράτορας αγανάκτησε τότε και είπε: «Όταν επιστρέψω, θα τον εκδικηθώ». Αλλά, επειδή ο Θεός κάνει τα δικά του σχέδια, ο Ιουλιανός σκοτώθηκε στον πόλεμο. Βλέποντας αυτά ένας απ’ τους άρχοντές του τότε, εγκατέλειψε τη βασιλική αυλή, πούλησε ό,τι είχε και δεν είχε, μοίρασε τα χρήματα στους φτωχούς και πήγε να μονάσει κοντά στον άγιο εκείνο γέροντα. Και έγινε πράγματι μεγάλος ασκητής και είχε οσιακό, θεάρεστο τέλος.  
 
Έχει όμως η κάθε προσευχή τέτοια πνευματική τελειότητα; Όχι βέβαια! Χρειάζονται και γι’ αυτή προϋποθέσεις και κόπος. Και κυρίως να μην την έχουμε στο περιθώριο, αλλά στο κέντρο της ζωής μας. «Αν κάνεις το εργόχειρό σου, λέει κάποιος γέροντας, και έλθει η ώρα της προσευχής, μην πεις, ‘‘ας τελειώσω πρώτα και τούτο και κείνο και μετά θα προσευχηθώ’’. Αλλά σήκω αμέσως όταν είναι για προσευχή, και κάνε στον Θεό το χρέος σου. Αλλιώς σιγά-σιγά συνηθίζεις στην αμέλεια και θα ερημώσει η ψυχή σου από κάθε εργασία, και σωματική και πνευματική» (Το Μέγα Γεροντικόν, τ. Γ΄, σ. 372, 378).  
 
Καλή εβδομάδα!-Καλή Σαρακοστή!  
 
ΘΕΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ (26 ΜΑΡ.-1 ΑΠΡ. 2023) (για τους εντοπίους)  
 
Την Κυριακή Δ΄ Νηστειών, 26-3-2023, του αγίου Ιωάννου της Κλίμακος, Θεία Λειτουργία Μεγάλου Βασιλείου, ώρα 7.00-10.00 π. μ. Το βράδυ, στον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου, ο Ε΄ Κατανυκτικός Εσπερινός, ώρα 7.00-8.00 μ. μ.  
Κάθε πρωί, ώρα 7.00-9.00 π. μ., Όρθρος-Ώρες-Εσπερινός Μεγάλης Τεσσαρακοστής.  
Κάθε βράδυ, ώρα 7.00-8.00 μ. μ., Μέγα Απόδειπνο.  
Την Τετάρτη, 29-3-2023, βραδινή Προηγιασμένη και Μέγας Κανών, ώρα 6.30-9.30 μ. μ.  
Την Παρασκευή, 31-3-2023, πρωινή Προηγιασμένη, ώρα 6.30-9.15 π. μ.  
Την Παρασκευή βράδυ, 31-3-2023, ο Ακάθιστος Ύμνος ολόκληρος, ώρα 7.15-9.15 μ. μ.  
Το Σάββατο, 1-4-2023, Θεία Λειτουργία-Μικρός Αγιασμός πρωτομηνιάς, ώρα 7.00-9.30 π. μ.
Κάθε Σάββατο βράδυ, ώρα 6.00-7.00 μ. μ., Θ΄ Ώρα-Εσπερινός-Μικρό Απόδειπνο.  
Κάθε Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή, ώρα 6.00-7.00 μ. μ., Εξομολόγηση.  
 
«Αντιύλη». 
Ι. Ν. Αγ. Βασιλείου, 
Πρέβεζα 
Τηλ. 26820 23075/25861/6980 898 504. Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.