25 Μαρτίου 2023

Στο Κρυφό Σχολειό του χθες και του σήμερα

“᾽Απ’ ἔξω μαυροφόρ’ ἀπελπισιά,
πικρῆς σκλαβιᾶς χειροπιαστό σκοτάδι
καί μὲσα στή θολόχτιστη ἐκκλησιὰ
(στήν ἐκκλησιά, ποὺ παίρνει κάθε βράδυ
τήν ὄψη τοῦ σχολειοῦ)
τὸ φοβισμένο φῶς τοῦ καντηλιοῦ
τρεμάμενο τά ὄνειρα τα ἀναδεύει
καί γύρω τὰ σκλαβόπουλα μαζεύει. ”
(Ιωάννης Πολέμης) 
 
Γράφει ο Αριστείδης Π. Δασκαλάκης
 
«Μόνοι των οι Έλληνες εφρόντιζαν δια την παιδείαν, η οποία εσυνίστατο εις το να μανθάνουν τα κοινά γράμματα και ολίγην αριθμητικήν ακανόνιστον. Εν ελλείψει δε διδασκάλου, ο ιερεύς εφρόντιζε περί τούτου. Όλα αυτά εγίνονταο εν τω σκότει και προφυλακτά από τους Τούρκους.» 
Αυτά λέει ο Φώτιος Χρυσανθακόπουλος ή Φωτάκος. Ο υπασπιστής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. 
 
Τι άλλαξε από τότε; Τίποτα. Τούρκοι τότε. Τουρκόσποροι τώρα. Πασάδες και αλήδες τότε, τουρκόφιλοι και τουρκόδουλοι τώρα, γιουσουφάκια τότε, γιουσουφάκια της νέας τάξης πραγμάτων τώρα, Νενέκοι και Γούσηδες διαχρονικοί, προσκυνημένοι πάντα στο συμφέρον, άγονται και φέρονται από ιδιοτέλεια, υπόδουλοι στον φόβο και στη σπάθα του κατακτητή. 
 
Ο Έλληνας του ‘21 (χάριν οικονομίας με το ΄21 εννοούμε την πολυαίωνη τουρκοκρατία ) φρόντιζε για τα γράμματα όπως ξέρουμε , όχι μόνο απ’ τα απομνημονεύματα του Φωτάκου αλλά και του Κολοκοτρώνη και πολλών άλλων ηρώων του ‘21. 
 
Όσο κι αν θέλουν και καταγίνονται οι γυμνοσάλιαγκες του νεοταξικού βάλτου, που ηθική τους και αξία τους είναι η διαστροφή και οι ιδιοτροπίες του πάτρωνά τους, να ακυρώσουν ιστορικά την ύπαρξη του Κρυφού Σχολειού, τόσο έρχονται οι ιστορικές πηγές και τους διαψεύδουν.  
 
“Μόνοι των…..ο ιερεύς εφρόντιζε περί τούτου ”.  
Φρόντιζαν οι Έλληνες του τότε. Φρόντιζαν να μάθουν γράμματα σπουδάματα, του Θεού τα πράγματα. Και όπου έλειπαν οι δάσκαλοι συμπλήρωνε το ράσο. Το βλογημένο ράσο. 
 
Κάτω απ’ το φως του καντηλιού και του κεριού, μες στη λιβανισμένη ατμόσφαιρα, φωτίζονταν τα παιδικά μυαλουδάκια. 
 
Το ‘ λεγε ο Πατροκοσμάς 
«Καλύτερα να έχης εις την χώραν σου σχολείον ελληνικόν παρά να έχης βρύσες και ποταμούς, διότι η βρύσις ποτίζει το σώμα, το δε σχολείον ποτίζει την ψυχήν, το σχολείον ανοίγει τες εκκλησίες, το σχολείον ανοίγει τα μοναστήρια.”  
 
Και τα παιδιά μορφώνονταν κι οι εκκλησιές άνοιγαν και τα μοναστήρια ανθούσαν. Εθνικό φρόνημα και πυλώνες ορθοδοξίας.  
 
Έτσι η ελπίδα της λέφτερης πατρίδας σιγόκαιγε στα σωθικά του Έλληνα. Κι αυτή η φλογίτσα, υπαδαυλιζόταν υπό το φως των καντηλιών , υπό την οσμή του θυμιάματος και με την προσευχή και την πίστη σε Χριστό και Παναγιά. Κι έγινε πυρκαγιά που κατέκαψε τα σπαρτά, ολάκαιρη την Ελλάδα και την Τουρκιά και κάπνισε όλο τον κόσμο. 
 
Κι εκείνο το φεγγαράκι το λαμπρό που από τότε έφεγγε το δρόμο στα μαθητούδια του ‘ 21, που έφεγγε στις ψυχές των Ελλήνων , φέγγει ακόμα και σήμερα σε κάποιες ψυχές. 
 
Των πραγματικών Ελλήνων που ζουν κι αναπνέουν για Ελλάδα και Χριστό.  
 
Αυτών που αψήφισαν μιαρές εντολές κυβερνητικές , οδηγίες και προτροπές λυκοποιμένων να μην πλησιάσουν εκκλησιές σε καραντίνες. Να αποφύγουν τον “μολυσματικό” Χριστό (άπαγε Κύριε της βλασφημίας). Να αποφύγουν τα Άγια Εικονίσματα, τα μυροβλύζοντα λείψανα. 
 
Μα αυτοί οι Έλληνες οι πανάξιοι απόγονοι των μαθητών εκείνων, υπό το φως του φεγγαριού, διέσχιζαν οδούς , χωράφια, σοκάκια με όπλο την ευχή, στην πλησιέστερη αγρυπνία, οιονεί Κρυφό Σχολειό, για να μετάσχουν στα Άχραντα Μυστήρια. Κι ο Κύριος ευλογούσε. Όπως τότε που το γιαταγάνι του Τούρκου έπιπτε δριμύ στον τράχηλο του Έλληνα.  
 
Τώρα η μάθηση υποχρεωτική, ανθελληνική και πλούσια προσφερόμενη. Τόσο πλούσια ώστε να επιτύχει το στόχο της. Τον πλήρη αφελληνισμό του μαθητικού πληθυσμού, την σκότιση του νου και της καρδιάς, τον εκμαυλισμό και την ψυχική αλλοτρίωση του Έλληνα.  
 
Μα ο πραγματικός Έλληνας ανθίσταται. Απέχει απ’ το μεσαιωνικό σύστημα απαιδίας και σκοταδισμού, υπό τον φόβο δικαστικών διώξεων και κυρώσεων. 
 
Αυτός ο Έλληνας που φέρει μέσα του εκείνη την ίδια φλόγα του προγόνου του, φροντίζει ο ίδιος όπως τότε, για τα “γράμματα” των τέκνων του. Νέο Κρυφό Σχολειό γέννησε η ανάγκη και η πνευματική ένδεια που εγκατέστησαν οι νέοι Νενέκοι, φραγκολεβαντίνοι, οι Εφιάλτες κι οι Κωλέττηδες του σήμερα. 
 
Παλιά αναγνωστάρια που μιλάνε για Θεό και Πατρίδα, Ψαλτήρια και Ευαγγέλια που αποκαλύπτουν την Αλήθεια στον αμούστακο Έλληνα. Αυτή την Αλήθεια που οι εντεταλμένοι υπάλληλοι των εχθρών του Έθνους, που θέλουν να ονομάζονται κυβερνήτες, θέλουν να στερήσουν απ’ τις παιδικές ψυχές, συνεργεία της ιεραρχίας. Της ξεπεσμένης διοικούσας εκκλησίας. 
 
Μα η φλόγα αργοκαίει. Κι όλο και περισσότερο θεριεύει. Μέχρι να γιγαντωθεί και να ‘ ρθει και πάλι ο καιρός που θα τα κάνει όλα στάχτη.  
 
Στάχτη, για τον Χριστό και την Πατρίδα. 
 
Εμπρός! Ολόρθοι, ατρόμαχτοι. 
Μαυρίλα. Αστροπελέκι. 
Μα το σπαθί γοργάστραψε, 
και νά! η βροντή τουφέκι! 
Εμπρός! (Κωστής Παλαμάς)Share

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Φωτια και τσεκουρι στους προσκυνημενους και της Ελλαδας και της Κυπρου.
Ι.Ν.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.