27 Μαρτίου 2023

Αυτά σκεφτόμουν την ώρα της παρέλασης...

Πολύ ωραία η παρέλαση μας όπως πάντα. Η χώρα μας έχει ένα ένδοξο παρελθόν, που το έφτιαξαν γενναίοι και υπεύθυνοι άνθρωποι με γνώση και συνείδηση της θέσης τους σε αυτόν τον τόπο, της καταγωγής τους και της ιστορίας τους. Αυτό που έκαναν οι πρόγονοι μας είναι φοβερό επίτευγμα και δεν μπορώ να διανοηθώ καμία άλλη χώρα να το απαξιώνει έτσι όπως το απαξιώνουμε εμείς.
 
Μαθαίνουμε στο σχολείο στα παιδιά ένα σωρό γελοιότητες, πράγματα που δεν σχετίζονται με την πατρίδα τους, για την οποία τους διδάσκουμε το μίσος και την απέχθεια, καθώς την έννοια επισήμως την έχουμε ταυτόσημη με τον φασισμό, τον ρατσισμό και τον εθνικισμό. Αυτός που αγαπάει την πατρίδα του είναι εθνικιστής στην καλύτερη, φασίστας στη χειρότερη, ή και τα δύο, ενώ αυτός που τη μισεί και ενδιαφέρεται περισσότερο για την πατρίδα του Αφγανού και του Νιγηριανού είναι ο ορισμός του καλού, είναι αλληλέγγυος, αντιρατσιστής, φιλάνθρωπος, ευαίσθητος κτλ κτλ. 
 
Εν ολίγοις αυτός που αγαπά τον τόπο του είναι κακός και αυτός που τον πολεμά είναι καλός. Αυτά μαθαίνουμε τα παιδιά στα σχολεία σύμφωνα με τα άχρηστα βιβλία, τα άχρηστα προγράμματα σπουδών και τις άχρηστες πολιτικές του υπουργείου. 
 
Επίσης τα μαθαίνουμε να μην πολεμάνε, γιατί imagine all the people. Οι πόλεμοι είναι κακό πράγμα, ακόμη κι αν δεχτείς επίθεση στο σπίτι σου. Τα μαθαίνουμε να είναι δειλά, να είναι πλαδαρά, να είναι φοβιτσιάρηδες, παρτάκηδες και να αγκαλιάζουν τον εχθρό, τον οποίο οφείλουν να σέβονται από μικρά ως "διαφορετικό" και "ίσο". Τα μαθαίνουμε ότι αγώνας ήταν μόνο αυτός του Πολυτεχνείου, ενώ γενικά "αντιστεκόμαστε" στην παγκόσμια αδικία, στην παγκόσμια φτώχεια, στην παγκόσμια εκμετάλλευση, κατηγορώντας ως φασίστες και τραμπουκίζοντας όσους νοιάζονται για το σπίτι τους, την πατρίδα τους, την τύχη του έθνους τους.
 
Αυτά σκεφτόμουν την ώρα της παρέλασης και στεναχωριόμουν για το πώς εξαφανίσαμε από ολόκληρες γενιές το αίσθημα του πατριωτισμού, την αγάπη για την Ελλάδα, για την ιστορία της, που πολλοί δεν γνωρίζουν καν. 
 
Η παιδεία μας χωλαίνει και αντί για Έλληνες στην καλύτερη περίπτωση φτιάχνει ανθρώπους χωρίς ταυτότητα, στη χειρότερη γενίτσαρους. 
Πάλι καλά που έχουμε τις παρελάσεις να θυμόμαστε ποιοι είμαστε.
 
*Διδάκτωρ Διδακτολογίας Γλωσσών και Πολιτισμών, Πανεπιστημίου Paris III – Sorbonne Nouvelle
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.