29 Μαρτίου 2023

Οι υποστηρικτές του εγκλεισμού με αποκαλούσαν δολοφόνο! Τώρα πρέπει να αηδιάζουν με τον εαυτό τους!

Γράφει ο KAROL SIKORA, Καθηγητής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Buckingham 
 
Τα εισερχόμενα μηνύματά μου κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού ήταν γεμάτα από απελπισμένους καρκινοπαθείς, των οποίων η θεραπεία είχε αναβληθεί επ’ αόριστον.
 
Η αντίθεση στις πολλές αμείλικτες πολιτικές εγκλεισμού ήταν μία μοναχική, και κάποιες φορές εξαιρετικά δυσάρεστη, εμπειρία. Όσοι από εμάς εκφράσαμε ανησυχίες για το κατ’ ουσίαν κλείσιμο μιας χώρας, χαρακτηριστήκαμε ως ακροδεξιοί εξτρεμιστές, που χαίρονταν να βλέπουν εκατομμύρια ανθρώπους να χάνονται από τη νόσο. Ήταν μια ατίμωση, που νομιμοποιήθηκε από χαμηλόβαθμους πολιτικούς, όπως ο Matt Hancock, οι οποίοι παραέδειχναν ενδιαφέρον στο να προωθήσουν τη δική τους δημόσια εικόνα. Χιλιάδες υποκύψανε στα καταστρεπτικά, και συχνά ανώφελα, μέτρα εγκλεισμού που προωθούσαν σε κάθε ευκαιρία. 
 
Δεν θα υπάρξει καμία συγγνώμη από τη συμμορία του εγκλεισμού που «γάβγιζε» – η ζημιά έχει γίνει, η δημόσια συζήτηση έχει ως επί το πλείστον τελειώσει και η έρευνα μπορεί κάλλιστα να συγκαλύψει τα λάθη. Τα Lockdown files τηςTelegraph έχουν εξυπηρετήσει εξαιρετικά στη μερική αναχαίτιση αυτής της πορείας. 
 
Θυμάμαι τις σκοτεινές ημέρες του εγκλεισμού. Οι συνήθεις φωνές που χρησιμοποιούσαν τους τρομακτικούς καθημερινούς αριθμούς θανάτων για να επιτεθούν και να εξυβρίσουν τους σκεπτικιστές του lockdown, που κατηγορούσαν εμάς για κάθε δύστυχη ψυχή που συμπεριλαμβανόταν σε αυτούς τους αριθμούς και που λάμβαναν απέραντη χαρά από την σταδιακή αύξηση του υβρεολογίου για να συγκεντρώσουν περισσότερα likes στο Twitter. 
 
Πολλές από αυτές τις φωνές μένουν τώρα εντελώς σιωπηλές μπροστά στην μη οφειλόμενη στον κορωνοϊό υπερβάλλουσα θνησιμότητα που σχετίζεται με τις καθυστερήσεις και τις συσσωρευμένες εκκρεμότητες εξαιτίας του εγκλεισμού. Δεν μετανιώνω για την αντίθεσή μου σε ποικίλες πολιτικές εγκλεισμού και για τη γλώσσα που χρησιμοποίησα καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας – αναρωτιέμαι αν μπορούν κι αυτοί να πουν το ίδιο;
 
Είμαστε σίγουροι ότι κάποιες από τις αποφάσεις που λήφθηκαν βασιζόταν στις δημόσιες σχέσεις και στην πολιτική, παρά στην επιστήμη και στην λογική. Όταν ο Γραμματέας Υγείας μιλάει για το “να τους τρομοκρατήσουμε όλους” με μια νέα μετάλλαξη, όσοι από εμάς εκφράσαμε τον σκεπτικισμό μας την εποχή εκείνη για τη γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε, μπορούμε να αισθανόμαστε δικαιωμένοι. Οι άνθρωποι χρειάζονταν γεγονότα, ειλικρίνεια και λίγη ελπίδα για να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις στο αποδεκτό για εκείνους επίπεδο κινδύνου. Αυτό που έλαβαν ήταν ψέματα και περιστροφές, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη στη δημόσια υγεία για πολλά χρόνια. Ο Hancock δεν άφησε φήμη για να είναι περήφανος, αλλά ήταν απλά ένα μέλος της ταξιαρχίας υπέρ του εγκλεισμού, η συντριπτική πλειοψηφία της οποίας δε θα έχει την προσωπική της αλληλογραφία να έχει κατακλίσει μια εθνικής εμβέλειας εφημερίδα. Ωστόσο, ακόμα και με αυτές τις διαρροές – ένα πολύ μικρό ποσοστό της πραγματικής αλήθειας – το χτισμένο από τραπουλόχαρτα σπίτι του εγκλεισμού έχει αρχίσει να καταρρέει. Δε μπορεί και δε θα αντέξει άλλη πίεση. 
 
Ζητώ απεγνωσμένα να αποφευχθεί η συγκάλυψη της έρευνας για τον κορωνοϊό για έναν απλό λόγο: δε γίνεται να επιτραπεί να ξανασυμβεί αυτό. Αν δε θέσουμε τουλάχιστον τα ερωτήματα, όταν θα έρθει μια άλλη πανδημία ή η απειλή μιας νέας, ο εγκλεισμός δε μπορεί να είναι η προτιμότερη επιλογή. Οι σύμβουλοι που έθεσαν τις προηγούμενες προτάσεις δε γίνεται να χρησιμοποιηθούν ποτέ ξανά. 
 
Η κατηγορηματική άρνηση πολλών ακόμα και να αναγνωρίσουν τις τεράστιες επιπτώσεις που είχε ο εγκλεισμός δεν με γεμίζει με σιγουριά. Το να βλέπεις, υποτίθεται καλά καταρτισμένους ανθρώπους, να διενεργούν αξιοσημείωτους συλλογισμούς προκειμένου να αποφύγουν την κατάληξη στο προφανές συμπέρασμα είναι εξευτελιστικό θέαμα. Η τακτική υγειονομική περίθαλψη σε μη-Covid συνθήκες ουσιαστικά διακόπηκε για εκατομμύρια ανθρώπους επί μήνες και τώρα έχουμε την μη οφειλόμενη στον Covid υπερβάλλουσα θνησιμότητα. Ειλικρινά, τί πίστευαν ότι θα συνέβαινε; 
 
Τα εισερχόμενα μηνύματά μου κατά τη διάρκεια του lockdown ήταν γεμάτα από απελπισμένους καρκινοπαθείς των οποίων η θεραπεία είχε αναβληθεί επ’ αόριστον. Θυμάμαι την περίπτωση μιας μητέρας, της οποίας ακυρώθηκε η χημειοθεραπεία, που οδήγησε στον τραγικό της θάνατο, αφήνοντας πίσω τρία μικρά παιδιά και τον αγαπημένο της σύζυγο. Και δεν είναι μόνο ο καρκίνος: καρδιακά προβλήματα αθεράπευτα, αρτηριακή πίεση εκτός ελέγχου, εγκεφαλικά επεισόδια χωρίς την απαραίτητη φροντίδα, άλλα προληπτικά μέτρα που ξεχάστηκαν και φυσικά η αυξανόμενη παχυσαρκία. Η μετά τον εγκλεισμό κρίση αφορά όλες τις πτυχές της υγειονομικής περίθαλψης, σωματικής και ψυχικής. Αυτό είναι για τους αρκετά τυχερούς που έλαβαν οποιαδήποτε ιατρική υποστήριξη ή διάγνωση. Σε άλλους είπαν να παραμείνουν στο σπίτι και αυτό ακριβώς έκαναν – πεθαίνοντας εκεί χωρίς τη φροντίδα που χρειάζονταν και άξιζαν.
 
Σε όλους εσάς που με γενναιότητα πήρατε θέση, μιλώντας ανοιχτά κατά των διαφόρων περιορισμών και στρατηγικών – από εμένα, ένα ειλικρινές ευχαριστώ. Μπορεί συνολικά να χάσαμε τη μάχη στο δικαστήριο της κοινής γνώμης, αλλά ελπίζουμε ότι υπήρξε μία μικρή διαφορά. Πιστεύω πως η εθνική διάθεση ίσως έχει αλλάξει σημαντικά την τελευταία εβδομάδα. Το φως του ήλιου είναι στην τελική το καλύτερο απολυμαντικό και η άνοιξη είναι καθ’ οδόν. 
 
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.