31 Μαρτίου 2023

ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ Η ΚΑΛΠΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΟΣ;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων 
 
Σε λιγότερο από δύο μήνες ανοίγουν οι κάλπες και μπροστά μας ορίζοντας θεοσκότεινος. Κάθε κόμμα είναι λογικό προ των εκλογών να θέλει να αυξήσει τα ποσοστά του, αλλά παράλληλα έχει θεσμική υποχρέωση να δώσει είτε μοναχικά είτε συλλογικά ικανή πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών, προκειμένου να κυβερνηθεί η χώρα. Και αν είμαστε Λουξεμβούργο ή Ολλανδία θα είχαμε την πολυτέλεια να υπομείνουμε δύο και τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και μερικούς μήνες με Υπηρεσιακή Κυβέρνηση. 
 
Η χώρα μας συνορεύει με την Τουρκία η οποία μπορεί τώρα να έχει εξαπολύσει επίθεση φιλίας σαν τακτικό ελιγμό αλλά η πάγια στρατηγική της παραμένει η ίδια, αυτή που έχει κατά καιρούς εξαγγείλει ο ηγέτης της Ερντογάν και η αντιπολίτευση με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Τα επιθετικά δόγματα της «Γαλάζιας Πατρίδας, το «casus beli”, το Τουρκο-λιβικό Μνημόνιο, η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών του Ανατ. Αιγαίου, η αμφισβήτηση των Χ.Υ και της ΑΟΖ των νησιών, η διχοτόμηση της Κύπρου κ.ο.κ ) παραμένουν στο τραπέζι.
 
Δυστυχώς, ο κ. Δένδιας γοητευμένος από την αγκαλιά του Τούρκου ΥΠΕΞ κ. Τσαβούσογλου έδωσε συγχωροχάρτι στην Τουρκία για να πάρει τα F-16 και την ποθητή βοήθεια από τη Δύση προς αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων. Επί πλέον παραδίδει τη Γραμματεία του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας που διεκδικεί η Κύπρος, ένα πολύτιμο εργαλείο που θα αναβαθμίσει σε θαλάσσιο κράτος τη γείτονα.
 
Αναλογισθείτε λοιπόν την 22/5, όπου το πιθανότερο είναι να μην υπάρξει αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα και να απαιτηθεί συνεργασία. Τα τρία μεγαλύτερα κόμματα θα πάρουν εναλλάξ εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης. Επειδή δεν έχουν μάθει να συνεργάζονται παρά μόνο να τσακώνονται να υβρίζονται και να σκανδαλοθηρούν θα αποτύχουν. Το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ δεν ξέρει τι ζητάει και το πιθανότερο να προκύψει αδιέξοδο το οποίο θα μας οδηγήσει σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Αλλά ας πάρουμε την περίπτωση το δεύτερο σε ποσοστά κόμμα μαζί με το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ και το κόμμα Βαρουφάκη να επιτύχει Κυβερνητική αυτοδυναμία 151 εδρών. Τι θα προκύψει την επόμενη ημέρα με βάση τις δηλώσεις των κομμάτων.
 
1/ Συμφωνία στο Αιγαίο κατά το πρότυπο των « Πρεσπών» όπως δήλωσε ο κ. Φίλης, ή να μοιράσουν τον ενεργειακό πλούτο του Αιγαίου, όπως δήλωσε η κ. Ν.Μπακογιάννη; Αυτά σε μια χώρα που πορεύεται χωρίς Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας και χωρίς Συνταγματικό Δικαστήριο, αλλά βασίζεται στον κάθε κομματικό τσαρλατάνο να καθορίζει τις τύχες της.
 
2/ Άνοιγμα των συνόρων και εισβολή λαθρομεταναστών, όπως ήδη το έκανε πράξη ο κ. Παπαδημούλης στο Ε.Κ ψηφίζοντας αρνητικά στη χρηματοδότηση του φράκτη στον Έβρο, αλλά και από την πάγια πολιτική που ακολούθησε η Κυβέρνηση Τσίπρα με τα ανοιχτά σύνορα, η θάλασσα δεν έχει σύνορα, κ.α;
 
3/ Κρατικοποίηση Τραπεζών, όπως εξαγγέλλει ο κ. Βαρουφάκης η οποία θα μας οδηγήσει πίσω στο 2015 με τα Μνημόνια και την καταστροφή του ομαλού οικονομικού κλίματος των Αγορών;
 
4/ Σταμάτημα εξοπλιστικών προγραμμάτων, όπως έκανε ο Σύριζα στο πρόγραμμα των RAFALE;.
 
Όμως, μπορεί να προκύψει και ακόμη χειρότερη κατάσταση, δηλαδή να διαφωνήσουν τα τρία κόμματα και να σπάσουν τον συνασπισμό, την επόμενη ημέρα, οπότε πιθανόν να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές Και όλα αυτά διότι δεν έχουμε μάθει να συζητάμε, με λογική, με επιχειρήματα, με προτάσεις, αλλά να αναλισκόμαστε σε αντεγκλήσεις, κομματικές έριδες, σκανδαλοθηρία, έλλειψη επιχειρηματολογίας, εποικοδομητικών προτάσεων και λύσεως των προβλημάτων.
 
Το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ και λοιπά κόμματα με μια στείρα πολιτική εκβιασμών έχουν αναγάγει το θέμα των εκλογών σε θέμα πρωθυπουργού και όχι σε θέμα προγραμμάτων, για αύξηση της παραγωγής πλούτου, αναπτύξεως της γεωργίας, των επενδύσεων σε υψηλή τεχνολογία, ενεργειακής επάρκειας, αμυντικής βιομηχανίας, αντιμετωπίσεως του δημογραφικού ελλείμματος, του δυσβάστακτου εθνικού χρέους, της ακρίβειας των τροφίμων, και ίσως μελλοντικά και νέων επιδημιών, επάρκειας ενέργειας και ελλείψεως τροφίμων κ.α
 
Η χώρα δεν είναι ανοχύρωτη μόνο λόγω σαθρών υποδομών, αλλά το χειρότερο δυσλειτουργεί λόγω θεσμικής αποσάθρωσης. Η κομματοκρατία μας πάει στο παρελθόν και στην καταστροφή.
 
Για να επιζήσει και να προχωρήσει η χώρα χρειάζεται επειγόντως θεσμική αναδιάρθρωση, εκσυγχρονισμό και σταθερότητα. Μήπως πρέπει να καλέσουμε το πνεύμα του πρώτου μας κυβερνήτη Ιωάν. Καποδίστρια και των άλλων σοφών να βάλουν χεράκι;
 
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, του φάσματος της καταστροφής των Τεμπών και της διαφαινόμενης μεγάλης αποχής, καλούνται οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν την Κυριακή τα κόμματα της μείζονας ή ελάσσονας παρακμής. Θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω στα γνωστά και αποτρόπαια μνημόνια; Ίδωμεν! 
 
(31/3/23)
Αμφικτύων
 
*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
amphiktyon@gmail.com
http://amphiktyon.blogspot.com/
http://amphiktyon.orgShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.