22 Μαρτίου 2023

Η ΕΕ και η διαχρονική έλλειψη στρατηγικής στο Κυπριακό

Η ΕΕ ως καταλύτης επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος
 
 
Στην ΕΕ, ως καταλύτη επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, εστιάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να δούμε έντονη ενεργοποίηση από πλευράς Λευκωσίας το αμέσως επόμενο διάστημα. Είναι πραγματικότητα, λοιπόν, ότι από το 2004 έχουν σημειωθεί νέα δεδομένα από την ένταξη μας στην Ε.Ε, τα οποία δεν έχουν αξιοποιηθεί στον δέοντα βαθμό. Την ίδια ώρα, όμως, χρειάζεται να γίνει σαφές ότι χωρίς ξεκάθαρο στόχο και υψηλή στρατηγική, στο πλαίσιο της οποίας να εντάσσεται και ο ρόλος της ΕΕ, δεν μπορούμε να αναμένουμε επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. 
 
Είναι γεγονός ότι από την ένταξή της στην ΕΕ η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενισχύσει θεσμικά-διπλωματικά τη θέση της, ενώ έχουν προκύψει δυο σημαντικά στοιχεία: Το πρωτόκολλο 10, που προνοεί ολόκληρη την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. με αναστολή του κοινοτικού κεκτημένου στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα και η αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005, που καθορίζει ότι η Ε.Ε. αναγνωρίζει ως μοναδικό κράτος στην Κύπρο την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι η Τουρκία οφείλει να την αναγνωρίσει.  
 
Είναι, όμως, επίσης, πραγματικότητα ότι ποτέ δεν υπήρξε όραμα και στρατηγικός σχεδιασμός για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, παρά μόνο εδώ και τόσα χρόνια εναποτέθηκαν όλες οι προσπάθειες στη διεξαγωγή των δικοινοτικών συνομιλιών στο πλαίσιο του Ο.Η.Ε., χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι γεωστρατηγικοί παράγοντες, οι δυναμικές που δημιουργούνται για μεταβολή του ισοζυγίου δυνάμεων και χωρίς να διαμορφώνεται μια σφαιρική στρατηγική επί του ζητήματος.  
 
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον πολιτικό ρεαλισμό, οι διεθνείς θεσμοί αποτελούν εξαρτημένες μεταβλητές της ισχύος των κρατών, θέση που έχει επιβεβαιωθεί διαχρονικά από διάφορα διεθνή συμβάντα και όπως οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία, η στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ και το Αφγανιστάν χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας κ.ο.κ. 
 
Ένα κράτος, λοιπόν, δεν μπορεί να αναμένει δίκαιη επίλυση των προβλημάτων του εάν δεν διαθέτει ενισχυμένους συντελεστές ισχύος και εάν οι επιδιώξεις του δε συγκλίνουν με τους στρατηγικούς σχεδιασμούς των μεγάλων δυνάμεων. Επομένως, ζητούμενο δεν έπρεπε να είναι το αν θα ξεκινήσει για άλλη μια φορά ο δικοινοτικός διάλογος, αλλά αυτό το οποίο έπρεπε να μας απασχολεί είναι το ποιος αποτελεί ο στόχος, υπό ποιες συγκυρίες θα διεξαχθεί η διαπραγμάτευση και ποιο είναι το ισοζύγιο δυνάμεων. Εάν δεν γίνει αυτό, είτε θα προκύψει και πάλι αδιέξοδο, καθώς εμείς θα απαιτούμε να εφαρμοστεί το δίκαιο, ενώ η Τουρκία θα διαθέτει την ισχύ με το μέρος της, είτε αν καταλήξουμε σε λύση, θα επιβληθεί μέσω της ισχύος η τουρκική βούληση. Για ποιο λόγο, άλλωστε, η Τουρκία να προβεί σε υποχωρήσεις, όταν δεν έχει κόστος από την κατοχή και όταν έχει καταφέρει να προβάλει κι αξιοποιήσει επαρκώς την αξία του γεωστρατηγικού της ρόλου;  
 
Δυστυχώς διάφοροι, όταν φθάνουμε σε καταστάσεις αδιεξόδου, προβάλλουν επιλεκτικά τα περί «δικαίου του ισχυρού» του Θουκυδίδη, προκειμένου να δικαιολογήσουν την έλλειψη στρατηγικής και την αδράνεια. Αυτοί ας έχουν υπόψη και ένα άλλο χωρίο από το έργο του πατέρα των Διεθνών Σχέσεων: «Όταν απειλείσαι από έναν ισχυρότερο εχθρό, δεν περιμένεις να επιτεθεί για να αμυνθείς, αλλά ενεργείς ούτως ώστε να αποτρέψεις τον κίνδυνο». 
 
H χάραξη υψηλής στρατηγικής από τα κράτη είναι εκ των ων ουκ άνευ για την προώθηση των εθνικών τους στόχων. Όσον αφορά, λοιπόν, στο Κυπριακό ζήτημα, είναι αναγκαίο, έστω και τώρα, να χαρακτεί μια υψηλή στρατηγική, η οποία να εστιάζει πέραν από τη διεθνοποίηση του ζητήματος, στην ενίσχυση των συντελεστών ισχύος του κράτους, στην αξιοποίηση των διπλωματικών και θεσμικών πλεονεκτημάτων από την ένταξη στην Ε.Ε και άλλους διεθνείς οργανισμούς, στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων και στη σύναψη στρατηγικών συμμαχιών, που λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές της ισχύος. 
 
Φιλελεύθερος
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.