17 Αυγούστου 2022

Ουκρανία: Ο δεκάλογος του πολέμου- Ποιο είναι πιο θανατηφόρο όπλο στο πεδίο της μάχης

Ουκρανία: Ο πόλεμος εισέρχεται σε μια νέα φάση
 
Στον απόηχο της επίθεσης στην Κριμαία, μερίδα των αναλυτών υποστηρίζει ότι ο πόλεμος εισέρχεται σε μια νέα φάση. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ουκρανία θα εξαπολύσει συνεχείς βομβαρδισμούς της Κριμαίας ή ότι επίκειται προσπάθεια ανακατάληψης της χερσονήσου- παρά τη δήλωση του Κιέβου ότι ο πόλεμος ξεκίνησε με την Κριμαία και πρέπει να τελειώσει με την Κριμαία και την απελευθέρωσή της- , αλλά ότι το επίκεντρο αυτής της σύγκρουσης μετατοπίζεται προς τα νότια.
 
Στο μεταξύ, νωρίτερα αυτό το μήνα, ο ειδικός στη ρωσική πολιτική και πολιτική Μαρκ Γκαλεότι, είχε προειδοποιήσει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν- και όχι ο πόλεμος- εισέρχεται στην πιο επικίνδυνή του φάση. Αυτή η φάση του Πούτιν κατά τον Γκαλεότι αποκλείει κάθε πολιτική διευθέτηση του πολέμου γιατί ο Ρώσος πρόεδρος τα παίζει όλα για όλα για μια θέση στο πάνθεον των ηρώων της Μόσχας. Γι αυτό και για τον ίδιο δεν ευσταθούν οι αναλύσεις που θέλουν να είναι σε εξέλιξη ένα υπόγειο παιχνιδι διαδοχής. 
 
Την ίδια ώρα, σχολιάζοντας την αναφορά ενός Ρώσου στρατιώτη για τις εξελίξεις στα μέτωπα, ο απόστρατος στρατηγός και συγγραφέας, Μικ Ράιαν συνοψίζει τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται οι μάχες στο πεδίο:
  1. Ο πιο θανατηφόρος παράγοντας στο πεδίο της μάχης παραμένει ο άνθρωπος. Όμως, το πιο θανατηφόρο και αποτελεσματικό οπλικό σύστημα στο έδαφος της Ουκρανίας είναι το πυροβολικό. 
  2. Η μείωση του αριθμού και της χρήσης του, που παρατηρείται από τον Ψυχρό Πόλεμο, «πρέπει να διορθωθεί από τους δυτικούς στρατούς»
  3. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η βιομηχανική βάση για την παραγωγή όπλων και πυρομαχικών έχει μειωθεί. «Αυτό θα πρέπει να διορθωθεί γρήγορα».  
  4. Ο χρόνος που μεσολαβεί από την ανίχνευση μέχρι το πλήγμα έχει μειωθεί- και στις δύο πλευρές- σε σύγκριση με προηγούμενες συγκρούσεις. Σύμφωνα με αναφορές, ο χρόνος αυτός κυμαίνεται μεταξύ 3-5 λεπτών, ή και σε μικρότερο διάστημα μερικές φορές. Ο λόγος είναι η καλύτερη σύνδεση των δικτύων αισθητήρων (τα οποία περιλαμβάνουν UAV).   
  5. Αυτό σημαίνει ότι τα τεχνάσματα και το καμουφλάζ παραμένουν ζωτικής σημασίας στις χερσαίες δυνάμεις.   
  6. Ταυτόχρονα, η κινητικότητα στο πεδίο της μάχης είναι πιο σημαντική από ποτέ. Στατικές θέσεις διοίκησης, ρυμουλκούμενο πυροβολικό και αποθέματα υλικοτεχνικής υποστήριξης που δεν είναι «σε τροχούς» είναι πλέον πιο ευάλωτα από ποτέ.   
  7. Έχει αλλάξει η φιλοσοφία της διοίκησης, και είναι πιο κοντά στην προσέγγιση της αποκεντρωτικής τάσης γνωστής ως τακτική της «διοίκησης της αποστολής» (Mission Command): η ανάγκη επιδίωξης, ενσωμάτωσης και ενθάρρυνσης της διοίκησης με βάση την αποστολή.   
  8. Επειδή βασίζεται στην πρόθεση, επιτρέπει την ευελιξία και την ταχεία προσαρμογή σε τακτικά γεγονότα χωρίς να χρειάζεται συνεχώς επικοινωνία με τα υψηλότερα επίπεδα εντολών. Αυτό είναι σημαντικό για την επιβίωση μιας χερσαίας δύναμης σε μια εποχή μειωμένων χρόνων ”από την ανίχνευσης έως την καταστροφής”.   
  9. Είναι ζωτικής σημασίας αν θέλουμε διοικητές που μπορούν να αναγνωρίσουν τις ευκαιρίες και να τις εκμεταλλευτούν στο πεδίο της μάχης. Το Mission Command παρέχει πρόθεση, καθώς και κατευθυντήριες γραμμές για την εκμετάλλευση ευκαιριών. Αν γίνει καλά (που γίνεται σπάνια), είναι πολύ ισχυρό.   
  10. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Mission Command παραμένει μια θεμελιώδης φιλοσοφία διοίκησης για την εκπαίδευση των δυτικών αξιωματικών και υπαξιωματικών. Απαιτεί όμως την εδραίωση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, εμπειρίας καθώς και καλής διδασκαλίας, διαδικασιών, πειθαρχίας και εκπαίδευσης στο πεδίο της μάχης.
naftemporiki.grShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.