15 Αυγούστου 2022

Η Αειπάρθενος στο φτωχικό κελλί

Αίγινα. Μες στην πυκνή τη νύχτα τη νησιώτικη, με μία αίσθηση αύρας θαλασσινής να φτάνει μέχρι την ενδοχώρα, σε ένα δωμάτιο φτωχικό μία σκιά τονίζεται υπό το φως της λάμπας πετρελαίου. 
 
Η μέρα ήταν κοπιαστική. Ο Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως, μόχθησε πάλι φτιάχνοντας τόπο πνευματικής και φυσικής ανάπαυσης μες στη βουή του κόσμου.
 
Πάλλεται η σκιά του, κάνει στρωτές μετάνοιες και σπάει τώρα και η σιωπή, κάποιες πνιχτές μακρόσυρτες και σκόρπιες προσευχές, το όνομα “Παναγία”, το τρίξιμο απ’ τα ξύλα.  
 
Γνωρίζει εκείνος. Οι άνθρωποι δεν τον θέλουνε και δεν τον συμπαθούνε. Ότι ακάθαρτα υπολείμματα ήρθαν και κατακάτσανε στις άσπιλες ψυχές μας.  
 
Πυκνή νύχτα νησιώτικη και ο καλόκαρδος Άγιος του Θεού είναι ώρα να γράψει, να αφήσει πίσω του σε εμάς μία γραπτή πράξη δοξολογίας.  
 
Και εδώ έρχεται η παράδοση να μας διηγηθεί ότι μια νύχτα σαν κι αυτή στο φτωχικό κελλί της Αίγινας, μπήκε η Παναγία.  
 
Αφύσικα έλαμψε ο τόπος και η λάμπα του πετρελαίου φτωχή. Εκστατικός ο Άγιος, λουσμένη η Θεοτόκος στην ίδια της την Χάρη και μία συνάντηση τόσο μοναδική όσο η πιο γλυκιά ουτοπία.
 
Στρατιές Αγγέλων, πίσω στο παρασκήνιο. Παρόντες και λικνιζόμενοι ήδη. Όλοι, μέχρι κι ο ουρανός ο ίδιος απόψε θέλει και ζητεί, να γράψει ύμνο ο Νεκτάριος για αυτήν την μία Αειπάρθενο Βασίλισσα επάνω σε γη κι αιθέρα.  
 
Χαραυγή. Ο Άγιος με χέρια που ακόμη τρέμουνε, διαβάζει για ακόμη μια φορά εκείνο που έχει γράψει:  
 
“Ἁγνή Παρθένε Δέσποινα, Ἄχραντε Θεοτόκε, Χαῖρε Νύμφη Ἀνύμφευτε.
Παρθένε Μήτηρ Ἄνασσα, Πανένδροσέ τε πόκε, Χαῖρε Νύμφη Ἀνύμφευτε.
Ὑψηλοτέρα οὐρανῶν, ἀκτίνων λαμπροτέρα, Χαῖρε Νύμφη Ἀνύμφευτε.
Χαρά Παρθενικῶν Χορῶν, Ἀγγέλων ὑπερτέρα, Χαῖρε Νύμφη Ἀνύμφευτε”.  
 
Ο Άγιος Νεκτάριος συνέγραψε έναν ύμνο αντίστοιχο της ωραιότητας της ψυχής του, τον οποίον ξεκίνησαν να απαγγέλλουν Σιμωνοπετρίτες Πατέρες, ντύνοντας τον με μελωδία ύστερα από προσευχή και ώρες κομποσχοίνι. Μετά το έδωσαν στον κόσμο.  
 
Θεωρείται αριστούργημα της σύγχρονης υμνογραφίας, έχει μεταφραστεί σε πάρα πολλές γλώσσες του κόσμου, έχει δακρύσει απανταχού Ορθοδόξους, ακούγεται ακόμη και από αλλόθρησκους κι οι Άγγελοι του στερεώματος πλέον το τραγουδάνε.  
 
Επίσκοπε Πενταπόλεως, συγχώρεσε εμάς, τους αμαρτωλούς. Άγιε του Θεού. Νεκτάριε. Πρέσβευε υπέρ ημών. Εσύ που έδειξες ακόμη και εν ζωή το πώς είναι ο άνθρωπος της από εκεί πλευράς.  
 
Σε ευχαριστώ. Άγιε του Θεού, Νεκτάριε. Της Αίγινας. Του κόσμου.  
Υπεραγία Θεοτόκε, σώσον ημάς.  
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.