16 Αυγούστου 2022

Αχρείαστες οι μεταχρονολογημένες ενημερώσεις

Του Κώστα Δημ Χρονόπουλου 
(Αρθρογράφου –Σχολιογράφου)
 
Εδώ και κάποιες δεκαετίες αναμένεται – για όσους ενδιαφέρονται βέβαια – η συνέντευξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή στον Σταύρο Ψυχάρη. Το Σάββατο 6 Αυγούστου 2022 το πρωτοσέλιδο των ΝΕΩΝ άνοιξε την όρεξη των αναμενόντων, των περίεργων –και όχι μόνον – επειδή θεώρησαν πως ήγγικεν η ώρα της δημοσίευσης. Φευ, επρόκειτο μόνον για …. ορεκτικό /ορντέβρ, αποσπασματικές αναφορές, ως προς σε τι αναφέρεται και ουδέν έτερον. 
 
Γεγονός παραμένει πως το … «κυρίως πιάτο»/συνέντευξη, φαίνεται πως (πιθανότητα) θα καθυστερήσει και οι προσκεκλημένοι συνδαιτυμόνες αναγνώστες πολίτες, θα πρέπει να κάνουν (μέσο ή μακρο πρόθεσμη) υπομονή, ώστε να ικανοποιήσουν την δικαιολογημένη «πείνα» τους για πληροφόρηση /ενημέρωση. 
 
Δεν είναι στις προθέσεις μου η ανάλυση και κριτική των λόγων που ώθησαν την καλή εφημερίδα να τηρεί διαχρονικά στάση αναμονής. Φιλικά πάντως, θα συνιστούσα, να τελειώσει το ζήτημα – καιρός είναι – αν μάλιστα συνυπολογιστεί ότι οι δύο πρωταγωνιστές, απεδήμησαν εις Κύριον, ή να δοθεί άμεσα στην δημοσιότητα, η περιώνυμη συνέντευξη, άλλως να αρχειοθετηθεί. (Σ.Σ Το δημοσιογραφικό απόρρητο δεν ισχύει στην προκειμένη περίπτωση. Αυτονόητο το γιατί). 
 
Τα αρχεία πάντως του Foreign Office δημοσιεύονται μετά από ορισμένες δεκαετίες υποχρεωτικά. Οι προαναγγελθείσες συνεντεύξεις σ΄ εμάς πόσο χρόνο απαιτούν (πλέον των τεσσάρων δεκαετιών);. 
 
Επ’ ευκαιρία θα ήθελα να σημειώσω τα εξής: 
Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί πρέπει να περνάνε μεγάλα χρονικά διαστήματα για να δημοσιευτούν πολεμικά, πολιτικά ή άλλα ντοκουμέντα.  
 
Γνωρίζω ασφαλώς τις αιτιάσεις, αλλά δεν τις θεωρώ σοβαρές (πχ το ότι αν δημοσιευτούν έγκαιρα ίσως επηρεάσουν, τα πάθη είναι νωπά κ.ο.κ). 
 
Συνειρμικά θυμήθηκα κάτι που συνέβη πριν 20 περίπου χρόνια. Ένας παρουσιαστής, στην εκπομπή του, είπε, πως γνώριζε ότι έγιναν (προεκλογικά) παράνομες ελληνοποιήσεις μεταφερόμενων από το εξωτερικό ατόμων, αλλά δεν το δημοσιοποίησε για να μην … επηρεάσει (όπως είπε) το εκλογικό αποτέλεσμα (!!!). 
 
Ιδιαζόντως δυσεξήγητη … ευπρεπής αποστασιοποίηση /τήρηση ίσων αποστάσεων (;)!. Τα σχόλια ασφαλώς περιττεύουν. Έγινε, όπως γράφτηκε, και ποτέ δεν διαψεύστηκε, κάτι που σαφώς και καταλυτικά επηρέασε τις εκλογές. Οπότε ……. 
 
Κοντολογίς, η άποψή μου είναι, πως η αξία /χρησιμότητα των ενημερωτικών πληροφοριών, δεν είναι μόνον υποχρέωση /καθήκον αυτών που τις κατέχουν και ασχολούνται φυσικά με τα κοινά, αλλά και ο χρόνος δημοσιοποίησης πρέπει να είναι άμεσος!. 
 
Διαφορετικά το να τα διαβάζουν κάποτε, κάποιοι επίγονοι, μόνον ιστορική/φιλολογική αξία θα έχουν τότε.  
 
ΥΓ Υπάρχει και η φαιδρά –κάποτε και επικίνδυνη – πλευρά του θέματος. Αν οι ζώντες, ενεργοί, ψηφίζοντες και αποφασίζοντες πολίτες, δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα , δεν έχουν δηλαδή εναργή /σαφή ενημέρωση, τι, πόσο σωστές αποφάσεις θα πάρουν;. 
Και σε τι θα χρησιμεύσει η ικανοποίηση της περιέργειας των απογόνων (ή και όσων είναι σε προβεβηκυία ηλικία πλέον) για κάτι που συνέβη στο απώτερο παρελθόν (όπως πχ ο Πελοποννησιακός Πόλεμος);.Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.