9 Αυγούστου 2022

Ερμητικά κλειστός ο κυπριακός φάκελος για το ’74

Καλά φυλαγμένο και μακριά από αδιάκριτα βλέμματα, παραμένει το μαρτυρικό υλικό που εξασφάλισε η κυπριακή Βουλή για την τραγωδία του 1974, κατόπιν κοινοβουλευτικών διεργασιών συνολικής διάρκειας 488 ωρών μεταξύ των ετών 1999 και 2011.
 
Όπως προκύπτει από στοιχεία που παρουσιάζει ο «Φ» στο παρόν δημοσίευμα, η κυπριακή Πολιτεία δεν δίνει πρόσβαση ούτε στη Βουλή των Ελλήνων. Κι αυτό παρά τη συμφωνία μεταξύ των δύο κοινοβουλευτικών σωμάτων κατά το 2016 (επισφραγίστηκε το 2018 με υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας).
 
Το θέμα έθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, στις 21 του περασμένου Ιουλίου (2022). Ζήτησε από την ομόλογό του Αννίτα Δημητρίου, όπως η Βουλή των Αντιπροσώπων εκπληρώσει τη συμβατική υποχρέωσή της και δώσει πρόσβαση στο συγκεντρωθέν μαρτυρικό υλικό εφόσον αυτό έχει αποχαρακτηρισθεί, έστω για ερευνητικούς σκοπούς, όπως έπραξε και η ελληνική Πολιτεία στη βάση πρωτοκόλλου που υπογράφηκε. 
 
Στην ουσία, η «καυτή πατάτα» με το άνοιγμα του φακέλου της Κύπρου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, κληροδοτήθηκε από τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρη Συλλούρη. Ο Κωνσταντίνος Τασούλας είχε αποστείλει προ διετίας επιστολή -ημερομηνίας 30 Ιουλίου του 2020- και προς τον Συλλούρη. Το αίτημα ήταν πανομοιότυπο, χωρίς αυτό να ικανοποιηθεί.  
 
Αξιωματούχοι που έχουν γνώση για την όλη υπόθεση και με τους οποίους μίλησε ο «Φ», αναφέρουν πως από πλευράς κυπριακής Βουλής έχει προβληθεί ως λόγος για την αδυναμία ανταπόκρισης στο ελλαδικό αίτημα, ζητήματα που αφορούν τις μαρτυρίες των 155 προσώπων που κατέθεσαν. 
 
Μας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά: «Οι βουλευτές στην προσπάθειά τους να υποβοηθήσουν το έργο των μαρτύρων, τους είχαν αναφέρει σε αρκετές περιπτώσεις ότι τα όσα θα καταθέσουν, δεν θα δημοσιοποιηθούν. Η δέσμευση των βουλευτών έχει καταγραφεί στα πρακτικά των συνεδριάσεων σε αρκετές περιπτώσεις. Αυτή τη στιγμή αν δοθεί υλικό στην Βουλή των Ελλήνων, έστω και για σκοπούς μελέτης, πολύ πιθανόν να υπάρξουν περιπέτειες. Κάποιοι από τους 155 ή πιθανόν συγγενείς προσώπων που κατέθεσαν αλλά δεν είναι εν ζωή, να λάβουν νομικά μέτρα».  
 
Όπως γίνεται αντιληπτό, η θέση αυτή δεν μπορεί να επαληθευτεί, από τη στιγμή που το έργο της κοινοβουλευτικής επιτροπής η οποία επεξεργάστηκε μαρτυρικό υλικό για τα αίτια της τραγωδίας του 1974, δεν είναι προσβάσιμο για το κοινό. 
 
Θέσαμε όλα τα πιο πάνω υπ’ όψιν της Πρόεδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου. Ανέφερε πως έχει γνώση του ζητήματος, αλλά δεν θέλησε να επεκταθεί. Πρόσθεσε ότι το χειρίζεται προσωπικά και παρέπεμψε στην εποικοδομητική της συνεργασία με τον κ. Τασούλα. Πάντως, η κ. Δημητρίου και σε πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις της, είχε δώσει το στίγμα των καλών σχέσεων με τη Βουλή των Ελλήνων. Είχε κάνει λόγο για συνεννοήσεις με τον κ. Τασούλα προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα συνεχίσουν να εκδίδονται οι τόμοι με τις μαρτυρίες που έλαβε η Βουλή των Ελλήνων σε σχέση με την τραγωδία της Κύπρου (1986 – 88) με την αυθεντική μορφή των πρακτικών. Ως γνωστόν, το εγχείρημα είχε μείνει στάσιμο από το Σεπτέμβριο του 2019, μετά την έκδοση του 8ου τόμου. Σύντομα θα δημοσιοποιηθούν δυο τόμοι (9ος και 10ος). 
 
Πάντως, προβληματίζει το γεγονός ότι το άνοιγμα του φακέλου της Κύπρου και δη η αποκάλυψη του ερευνητικού έργου της Βουλής των Αντιπροσώπων, δεν έχει υλοποιηθεί. Για πρώτη φορά η κυπριακή Βουλή συζήτησε την ανάγκη προκειμένου να διεξάγει έρευνα για τα αίτια που οδήγησαν στην εισβολή, το 1982. Επτά έτη αργότερα και συγκεκριμένα στις 30/1/1989 αποφάσισε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου με συγκεκριμένους όρους εντολής. Η επιτροπή λειτούργησε σε τρεις χρονικές περιόδους: 2/4/1999 – 16/4/2001 (Τ. Χατζηδημητρίου-πρόεδρος, Αρ. Γεωργίου, Σ. Χάσικος/Ε. Μουσιούττας, Ν. Κλεάνθους, Ανδρούλλα Βασιλείου-μέλη), 1/6/2001 – 10/4/2006 (Δ. Θεοδώρου-πρόεδρος, Αρ. Γεωργίου, Ε. Θεοχάρους, Ζαχ. Κουλίας- μέλη) και 8/6/2006 – 31/12/2010 (Μ. Σιζόπουλος-πρόεδρος, Αρ. Γεωργίου, Γ. Γεωργίου, Ζ. Κουλία- μέλη). 
 
Μετά από συζητήσεις για το αν θα συντασσόταν πόρισμα (έντονες διαφωνίες από πλευράς ΔΗΣΥ, Δεκέμβριο 2010), εντούτοις αυτό παραδόθηκε στον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στις 14/4/2011. Παρά τις υποσχέσεις ότι ο φάκελος της Κύπρου θα άνοιγε και θα διαφώτιζε τον λαό, εντούτοις κάτι τέτοιο δεν έγινε μέχρι τώρα. 
 
Οι επιστολές Τασούλα σε Συλλούρη και Δημητρίου 
 
Στην τελευταία επιστολή του ημερομηνίας 21/7/2022 προς την κ. Αννίτα Δημητρίου ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας, σημειώνει ανάμεσα σ’ άλλα: «Επωφελούμαι της ευκαιρίας για να επαναφέρω το από 30/7/2020 αίτημα προς τον προκάτοχό σας για την παροχή δικαιώματος στη Βουλή των Ελλήνων για πρόσβαση στο υλικό που έχει συγκεντρωθεί και χρησιμοποιηθεί από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, για τη σύνταξη του πορίσματός της, καθώς και στο διαβαθμισμένο υλικό, εφόσον αυτό έχει αποχαρακτηριστεί με βάση το παράρτημα Β’ του μεταξύ μας πρωτοκόλλου συνεργασίας που υπεγράφη στις 24/5/2018. Η Βουλή των Ελλήνων την αντίστοιχη υποχρέωση αποστολής όλου του διαθέσιμου υλικού που περιέχει τις μαρτυρικές καταθέσεις Του Φακέλου της Κύπρου (11 σφραγισμένα κιβώτια) την έχει εκπληρώσει από τις 14/7/2017».  
 
Είχε προηγηθεί ανάλογο αίτημα του κ. Τασούλα. Στις 30 Ιουλίου του 2020, έστειλε επιστολή στον Δημήτρη Συλλούρη. Αφού πρώτα αναφερόταν στο γεγονός ότι από ελλαδικής πλευράς τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα, έγραφε: «Αναμένω, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, την παροχή προσβάσεως της Βουλής των Ελλήνων στο υλικό που έχει συγκεντρωθεί και χρησιμοποιηθεί καθώς και στο διαβαθμισμένο σχετικό υλικό, εφόσον αυτό αποχαρακτηρισθεί, με βάση το Πρωτόκολλο Συνεργασίας (Παράρτημα Β’), που έχουμε υπογράψει». 
 
ΠΗΓΗ: Philenews.com



Share

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ας παραμείνει ερμητικά κλειστός ο φάκελος, αλλά ας γνωρίζουν όλοι ότι ουδέν κρυπτώ υπό τον ήλιο και την αλήθεια και ... η αδέκαστος ιστορία θα καταγράψει τις προδοσίες όλων, συνενόχων και συναυτουργών ... εθναρχών και ηγετών τότε, που μεταξύ πολέμου και ντροπής επέλεξαν το ΔΕΥΤΕΡΟ....
Εμείς οι ... άσημοι αρθρογράφοι θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε άγνωστες πτυχές τις οποίες έχουν καταχωνιάσει ... Γνωρίζουμε πολλά και διαθέτουμε και απόρρητα αρχεία, τα οποία εν καιρώ θα αποκαλύψουμε χωρίς φόβο και πάθος ... Σύντομα πολύτομο αποκαλυπτικό βιβλίο ....που θα τοποθετήσει όλους αυτούς, που σήμερα κάποιοι προσπαθούν ανεπιτυχώς να εξιλεώσουν να τους τοποθετήσει εκεί που τους αρμόζει και θα διαχωρίσει την ήρα απ το στάρι .. Καιρός είναι πλέον... Οι μυθοπλασίες και τα γκαιμπελικά ψέματα έχουν κοντά γυάλινα ποδάρια ....
ΑΑ

Ανώνυμος είπε...

Μερικά ενδεικτικά από τα μύρια ψέματα, που μας σερβίρουν οι όψιμοι δικηγόροι του διαβόλου....

Τα μεγάλα ψεματα... περί δήθεν απόφασης Καραμανλή για αποστολή μεραρχίας και που ο ίδιος θα ... ηγείτο ...Τον Στρατηγό Κίμωνα θα παρίστανε που με την εκστρατεία του στην Κύπρο (που τότε δεν ήταν μακριά…) εναντίον των Περσών (450 π.Χ.) και έσωσε την Κύπρο....;;;;
Εδώ το πόδι του ποτέ δεν πάτησε στην Ελληνική Κύπρο και ούτε σφαίρα δεν απέστειλε ... αφού η Κύπρος κειτόταν μακράν ... Μα τι είναι αυτά τα παιδικά παραμύθια;

Τον Αύγουστο του 1974, με την αποτυχία των συνομιλιών στη Γενεύη και ενώ ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η Τουρκία ξεκίνησε τη δεύτερη φάση της εισβολής («Αττίλας 2») ώστε να επεκτείνουν το εύρος των εδαφών, που είχαν καταλάβει, με προώθηση των δυνάμεών τους μέχρι του σημείου που βρίσκονται έως σήμερα, καταλαμβάνοντας και την Αμμόχωστο.

Η κυβέρνηση Καραμανλή τότε "αποφάσισε" (!!!;;;) να στείλει στην Κύπρο τα υποβρύχια «Τρίτων» και «Πρωτεύς». Το σήμα ΑΝ140600/8 δόθηκε στις 14 Αυγούστου στις 5 το πρωί. Τα υποβρύχια ξεκίνησαν και όταν στις 9.50 το βράδυ έπλεαν προς την Κύπρο πήραν νέο σήμα (ΑΝ5931) να επιστρέψουν και πάλι. Ήταν η τρίτη φορά που η Ελλάδα αποφάσιζε να εμπλακεί με ναυτικές δυνάμεις στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Κύπρο και για τρίτη φορά δεν το αποτόλμησε. Προ του παραμυθιού αυτού .. ο Καραμανλής δήλωνε ήδη στον Γλαύκο Κληρίδη, που απεγνωσμένα εκλιπαρούσε να βοηθηθεί η Κύπρος, ότι καμία βοήθεια προς την Κύπρο δεν θα αποστελλόταν ... Μην τρελαθούμε ... Ο Γ. Μαύρος όντως στην Γενεύη δήλωσε ότι μεταξύ πολέμου και ντροπής θα επιλέξουμε το ΠΡΩΤΟ... Ο Καραμανλής επέλεξε το ΔΕΥΤΕΡΟ ... Ναι ή όχι;
Σε σύσκεψη στην Ντάουνινγκ Στριτ, που έγινε στις 14/8/1974 υπό την προεδρία του Χ. Ουίλσων, αποφασίστηκε πρώτον η Μ. Βρετανία να μην παρέμβει για να σταματήσει τον Αττίλα 2 και δεύτερο "απορρίφθηκε" το αίτημα του Καραμανλή, οι Βρετανοί να παράσχουν αεροπορική κάλυψη στην αποστολή μιας ελληνικής μεραρχίας από την Κρήτη στην Κύπρο." Κανένα επίσημο έγγραφο δεν αναφέρει σχετικά περί αυτού του αιτήματος του Καραμανλή ... Κανένα .... Και ούτε στον επίσημο καταγραμμένο διάλογο όταν ήδη άρχισε η β΄εισβολή, Καραμανλή, Κληρίδη, Ομήρου δεν υπάρχει....Για ψάξτε εσείς παραχαράκτες της ιστορίας ... Το πρώτο σωστό, το δεύτερο ψευδής προσθήκη ....Μα πόσον αφελείς μας θεωρούν κάποιοι, ότι ο Καραμανλής ... απευθύνθηκε στους Άγγλους, που άναψαν το πράσινο φως στου Τούρκους από την πρώτη εισβολή, για βοήθεια...;;; 'Η αφελής θα ήταν αν συνέβη αυτό. που δεν συνέβη. ή στάχτη στα μάτια μας ρίχνουν ... και σήμερα εφευρίσκουν προφάσεις εν αμαρτίες ... για εξιλέωση ... Ξεπεράσατε και αυτόν τον Γκαίμπελ... Να αιτηθείτε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ψεμάτων "κύριοι"... ΦΕΥ.
Μόριον αέρος στην ατμόσφαιρα είναι τα πιο πάνω ενδεικτικά ...
Η απόρρητη έκθεση του πλωτάρχη Γαβριήλ είναι μέρος του φακέλου της Κύπρου και ρίχνει φως σε ένα μικρό κομμάτι των σκοτεινών γεγονότων του 1974. Μικρό μεν, αλλά ενδεικτικό της σύγχυσης, της έλλειψης βούλησης και ίσως πατριωτισμού αυτών, που κινούσαν τα νήματα στην Αθήνα αγωνιώντας περισσότερο για τη δική τους τύχη παρά για την τύχη του ελληνικού στοιχείου της Κύπρου. Οι φιλοδοξίες νίκησαν τον πατριωτισμό και ΕΑΛΩ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟΣ... ΝΤΡΟΠΗ.
Μ.Ρ. Ερευνήτρια.

Ανώνυμος είπε...

Έτσι αφού κατέρρευσε η Χούντα, η ολοκληρωτική καταστροφή συμπληρώθηκε όταν ο «εθνάρχης» Καραμανλής αρνήθηκε να υπερασπιστεί την Κύπρο. Παρακάτω ο σχετικός διάλογος ( απόσπασμα) μεταξύ Καραμανλή - Κληρίδη - Ομήρου στην Αθήνα, λίγο πριν την έναρξη της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής. ( Ο κ. Ομήρου καταγράφει λεπτομερώς τον διάλογο) Είχαν προηγηθεί, μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής, οι συνομιλίες της Γενεύης, με την Άγκυρα να εκβιάζει και να προετοιμάζεται για το επόμενο βήμα:
Κληρίδης: Για όνομα του Θεού. …Ούτε ένα πλοίο κ. Πρόεδρε;
Καραμανλής: Είστε μόνοι σας. Η Ελλάδα δεν έχει οργανωμένο στρατό ( και πλοία και αεροπλάνα και υποβρύχια είχε), είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση, δεν μπορούμε να βοηθήσουμε...
Κληρίδης: Καλά, ο Μαύρος (υπουργός Εξωτερικών στην Κυβέρνηση εθνικής ενότητας) είπε ότι μεταξύ ατίμωσης και πολέμου προτιμούμε τον πόλεμο.
Καραμανλής: Άλλος ο Μαύρος, άλλος εγώ.
Ο φιλόδοξος και σφόδρα αντικύπριος Καραμανλής, φρόντισε (γιατί άραγε;) να επιβραβεύσει τους χουντικούς αξιωματικούς ...(και με τον διάβολο θα συμμαχούσε φτάνει να ήταν Πρωθυπουργός), που αντί να πολεμήσουν και να τιμήσουν τα γαλόνια τους, έβαλαν παρά πόδας τα όπλα με την σύμφωνο γνώμη του Καραμανλή! (Ανακηρύχθηκαν επίτιμοι αρχηγοί των όπλων και απήλαυσαν πλουσιοπάροχες συντάξεις). Ο "αυτοεξόριστος" στο Παρίσι από τις 9 Δεκ. 1963, (και τότε η Κύπρος κινδύνεψε και εγκαταλείφθηκε!) Κωνσταντίνος Καραμανλής βρέθηκε ξαφνικά (ελέω Ευάγγελου Αβέρωφ) στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο το 1974 να κατευθύνει τις τύχες του Ελληνισμού, για να μας ανακοινώσει πως «η Κύπρος κείται μακράν». Έκτοτε μεγάλο μέρος της Μεγαλονήσου παραμένει τουρκοπατημένο με κίνδυνο αφανισμού του Κυπριακού Ελληνισμού από τη γη των πατέρων του…
Σημ. Ο Ελληνικός λαός ζούσε υπό το καθεστώς της χούντας από το 1967 μέχρι και το 74 ... Ο Καραμανλής ζούσε εν Παρισσίοις.... και έκανε αντίσταση από πολυτελή σουίτα... ενώ πραγματικοί αντιστασιακοί στην Ελλάδα υπέφεραν από βασανιστήρια και φυλακίσεις ... Προσθέστε λοιπόν στον ψευδεπίγραφο τίτλο του Ο ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΣ ...ΕΘΝΑΡΧΗΣ ...
Π.Β. Συγγραφέας - Μικρασιάτισσα και πρόσφυγας από κατεχόμενη Αμμόχωστο...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.