11 Αυγούστου 2022

Επιστολή Τετρακοσίων Επτά (407) Ορθοδόξων Χριστιανών της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων Νεαπόλεως καί Θάσου.

Προς
Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Στέφανο 
 
Κοινοποίηση:
1. Προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο
(δια του εν Ελλάδι Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου που εδρεύει στην ΑΘΗΝΑ)
2. Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο
3. Τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος
 
ΚΑΒΑΛΑ 06-08-2022 
 
Σεβασμιώτατε την Ευχή Σας, 
 
Όλοι όσοι υπογράφουμε την παρούσα επιστολή είμαστε τέκνα της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου και κατά συνέπεια πνευματικά τέκνα δικά σας.  
 
Με χαρά πληροφορηθήκαμε, ότι κατόπιν δικής Σας εισηγήσεως, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος καθιέρωσε τον μήνα Σεπτέμβριο να εορτάζεται η Σύναξη των αγίων της νήσου Θάσου. Επίσης, πληροφορηθήκαμε ότι κατά τον πρώτο εορτασμό της συνάξεως αυτής, θα παρευρίσκονται, τόσο ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, όσο και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος. 
 
Η χαρά μας όμως αυτή μετατράπηκε πριν από λίγες ημέρες σε λύπη, όταν εμφανίστηκαν δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι κατά τον εορτασμό αυτό θα παραβρίσκεται ο σχισμαστικός ψευδοεπίσκοπος Κιέβου κ. Επιφάνιος, ο οποίος είναι ένας λαϊκός με άμφια που μαζί με Ουνίτες, αυτοχειροτόνητους, καθηρημένους και σχισματικούς αποτελούν την «δήθεν Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας», μία εκκλησία που 10 από τις 14 ορθόδοξες εκκλησίες δεν αναγνώρισαν, ούτε έχουν κοινωνία με τον σχισματικό μητροπολίτη Επιφάνιο και τους συν αυτώ καθηρημένους και αχειροτόνητους δήθεν κληρικούς.  
 
Δυστυχώς τα δημοσιεύματα αυτά Εσείς όχι μόνο δεν τα διαψεύσατε, αλλά αντιθέτως με την ανακοίνωση από την Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου του Προγράμματος της Επισκέψεως των υψηλών προσκεκλημένων Σας και του δήθεν επισκόπου Κιέβου κ. Επιφάνιου, τα επιβεβαιώσατε με αποτέλεσμα να μας στεναχωρήσετε πολύ με τις επιλογές Σας. 
 
Ως πνευματικά τέκνα δικά σας, σας ρωτούμε ευθαρσώς με έμπονη αγάπη: θα συλλειτουργήσετε μαζί με αυτόν και τους δήθεν κληρικούς που είναι λαϊκοί με ράσα;  
 
Έτσι δεν προσβάλλετε την Αρχιερωσύνη που ο Τριαδικός και Μόνος Αληθινός Θεός Σας χάρισε; Τι προβλέπουν οι Ιεροί Κανόνες για τέτοιες εκκλησιαστικές ενέργειες;  
 
Ρωτήσαμε Θεολόγους και μας ανέφεραν πως μία τέτοια εκκλησιαστική συμπεριφορά μητροπολίτη επισύρει βαριές συνέπειες στην Αρχιερωσύνη του. Οι Ιεροί Κανόνες Ι των Αγίων Αποστόλων και Β΄ της Αντιοχείας είναι σαφέστατοι: «Ο κοινωνών ακοινωνήτω ακοινώνητος έστω». 
 
Αξίζει για τις επιδιώξεις και τις φιλοδοξίες τρίτων (π.χ. πολιτικών, διπλωματικών και εκκλησιαστικών ανδρών) να προσβάλλετε την Αριχερωσύνη Σας και να σκανδαλίσετε τους πιστούς;  
 
Εσείς έχετε αποστολική διαδοχή, τελείτε τα μυστήρια της εκκλησίας μας ως διάδοχος των αγίων Αποστόλων (εν προκειμένου του Αποστόλου Παύλου, του Αποστόλου Λουκά, του Αποστόλου Τιμόθεου και του Αποστόλου Σίλα) και είστε εις τύπον και τόπον Χριστού και θα προβείτε σε συλλείτουργο με ουνίτες σχισματικούς και αυτοχειροτόνητους που ούτε αποστολική διαδοχή έχουν, ούτε ορθόδοξοι είναι.  
 
Νομίζουμε, ότι μία τέτοια ενέργεια προσβάλλει τόσο τον Τριαδικό και Μόνο Αληθινό Θεό, όσο και εσάς ως Αρχιερέα και εμάς ως Πιστούς. 
 
Και όπως έλεγε και Άγιος Παϊσιος λειτουργούν και οι πνευματικοί νόμοι που στην εκκλησιαστική ιστορία λειτούργησαν πολλάκις. 
 
Σεβασμιώτατε, με Αγάπη, πόνο ψυχής, ως τέκνα που βλέπουν τον πατέρα τους να ετοιμάζεται να προβεί σε αντικανονικές ενέργειες, Σας καλούμε να αντισταθείτε σε όλους όσους σχεδίασαν αυτό το απαράδεκτο συλλείτουργο.  
 
Να ξέρετε ότι μία τέτοια γενναία πράξη εκ μέρους Σας, θα ευαρεστήσει τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό και θα μας κάνει να αισθανθούμε ότι έχουμε Αρχιερείς που αντιστέκονται στα όποια μικροπολιτικά συμφέροντα αρχόντων που έρχονται και παρέρχονται. 
 
Δεν διανοούμαστε κανείς ορθόδοξος χριστιανός (κληρικός και λαϊκός) να παρεβρεθεί σε συλλείτουργα που παραβιάζουν τους Ιερούς Κανόνες που οι Άγιοι Θεοφόροι Πατέρες θέσπισαν για να καθορίσουν τα όρια ανάμεσα στην Αλήθεια και το Ψέμμα. 
 
Σας ευχόμαστε Καλή φώτιση για να λάβετε ορθόδοξες αποφάσεις και ο Τριαδικός Θεός να σας δίδει δύναμη, φώτιση και θάρρος στο Έργο Σας. 
 
Ακολουθούν οι υπογραφές των διαμαρτυρόμενων δικαίως πιστών της Μητροπόλεώς Σας.
 
Η συλλογή των υπογραφών θα συνεχιστεί μέχρι ακυρώσεως της προσκλήσεως του κ. Επιφανίου. 
 
Ενώπιον του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Στεφάνου.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.