18 Αυγούστου 2022

ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. ΕΠΕΤΕΙΟΛΟΓΙΟ ΜΗΝΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ. ΕΟΚΑ 1955-1958

1/8/1958
Εφονεύθη στη τοποθεσία “Σαμαρή” Τρούλλων, σε συμπλοκή κατά τη διάρκεια ενέδρας κατά Αγγλων, ο Ανδρέας Σουρουκλής 26 ετών από τους Τρούλλους.
 
1/8/1958
Εφονεύθη στην Ομορφίτα από τ/κ/ ο Λουκάς Αρέστη 63 ετών από την Ομορφίτα
 
1/8/1958 
Εφονεύθησαν από τ/κ εις Σουσκιού οι Γιάγκος Ηλία 50 ετών εκ Σουσκιού και η Ρεβέκκα Ηλία Γιάγκου ετών 60 εκ Σουσκιού. 
 
2/8/1958
 
Εφονεύθη κατα την απόπειρα τοποθέτησης βόμβας στο Πέργαμος, ο Γιακουμής Χατζηθεοδοσίου 18 ετών από την Άχνα 
 
2/8/1958 
Εφονεύθησαν από Άγγλους στη Λύση ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν από κατ οίκον περιορισμό οι Γεώργιος Ιωνά Γεωργίου 20 ετών, Χριστοφής Παναγίδης 19 ετών και Αναστάσιος Σουρουλάς 23 ετών από τη Λύση 
 
3/8/1958 
Εφονεύθη στη τοποθεσία Μερσίνια Τεμβριάς, απο έκρηξη βόμβας που μετέφερε ο Ανδρέας Αβραμίδης 21 ετών, απο τη Τεμβριά, 
 
3/8/1958 
Εφονεύθη από “δυνάμεις ασφαλείας” κοντά στην Αμαργέτη ο Σωκράτης Χατζηευαγγέλου 33 ετών από την Αμαργέτη 
 
4/8/1958
Εφονεύθησαν από τ/κ στα Μαμώνια ο Παναγιώτης Κυριάκου 60 ετών από τα Μαμώνια και Χρήστος Κυριάκου 72 ετών από τα Μαμώνια 
 
4/8/1958 
Εσφαγιάσθη απο τ/κ στη Λευκωσία, ο Παντελής Σάββα Μιχαηλά ετών 55 από την Αραδίππου 
 
4/8/1958 
Εφονεύθη από Άγγλους ενώ τελούσε υπό κράτηση ο Πλάτων Στυλιανού 32 ετών από το Βουνί 
 
8/8/1956 
Εφονεύθη από έκρηξη βόμβας που κατασκεύαζε ο Αρτέμιος Φραντζέσκου 27 ετών από την Αθηαίνου 
 
9/8/1956 
Απαγχονίστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές οι αγωνιστές Ανδρέας Ζάκος ετών 24 από τη Λεύκα που συνελήφθη κατα τη διάρκεια ενέδρας κατα Άγγλων κατα την οποία εφονεύθη ο Χαράλαμπος Μούσκος και ετραυματίσθη ο Μάρκος Δράκος, Χαρίλαος Μιχαήλ ετών 23 από τη Γαληνή συλληφθείς κατά διάρκεια ενέδρας κατά Άγγλων και Ιάκωβος Πατάτσος ετών 22 από τη Λευκωσία, κατηγορηθείς ότι επυροβόλησε κατα αστυνομικού στη Λευκωσία. 
Επακολούθησε παναπεργία και διαδηλώσεις σε όλη τη Κύπρο. 
 
12/8/1958 
Εφονεύθη υπο τ/κ/ ανατολικά της Μονής Αγίου Νεοφύτου, ο Χαρήδημος Αντωνιάδης 60 ετών εξ Αναβαργού 
 
15/8/1956 
Στο Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λευκωσίας 4 ένοπλοι της ΕΟΚΑ απήγαγαν τον εκτίοντα ποινή εξαετούς φυλάκισης Ανδρέα Καραδήμα, μέλος του βενζινόπλοιου “Αγ. Γεώργιος που συνελήφθη στη Χλώρακα στις 25/1/1955. 
 
18/8/1957 
Εφονεύθη στο Επισκοπειό από έκρηξη βόμβας που κατασκεύαζε ο Σταύρος Στυλιανίδης 30 ετών από τη Γιαλούσα. 
 
23/8/1958 
Εφονεύθησαν στη Λύση από ενέδρευουσα Αγγλική περίπολο , ενώ μετέφεραν οπλισμό ο Μιχαήλ Καϊλής 25 ετών και ο Καλλής Σακκά 27 ετών από τη Λύση. 
 
24/8/1956 
Εφονεύθη στην Αθηαίνου από έκρηξκη βόμβας που επεξεργάζετο ο Τουμάζος Τουμάζου 22 ετών από την Αθηαίνου 
 
27/8/1958 
Εφονεύθη σε συμπλοκή με Άγγλους στη Βάβλα, ο Μιχαήλ Παρίδης ετών 25 από την Αναφωτία 
 
30/8/1957 
Καταδικάστηκαν σε θάνατο οι Κώστας Μιχαήλ και Δημ. Χρήστου για μεταφορά οπλων. 
 
31/8/1956 
Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας διεξήχθη σφοδρή μάχη. Τρία ένοπλα μέλη της ΕΟΚΑ επετέθηκαν στη συνοδεία του πολιτικού κρατούμενου Πολ. Γιωρκάτζη ενώ μετεφέρετο από τις φυλακές στο νοσοκομείο.
 
Εφονεύθησαν 4 πρόσωπα, ήτοι 2 εκ των επιτιθεμένων, ήτοι ο Κυριάκος Κολοκάσης 24 ετών από το Γέρι και ο Ιωνάς Νικολάου 20 ετών από το Γέρι, ένας Αγγλος λοχίας της αστυνομίας και ο φαρμακοποιός Κούλης Κυριακίδης. Διέφυγε ο Πολ. Γιωρκάτζης με τον 3ο των επιτιθεμένων. 
 
*Όπου τ/κ = Εξτρεμιστές τρομοκράτες της ΤΜΤ, Γκρίζων Λύκων και πραιτωριανών Τούρκων των Άγγλων κατακτητών. 
 
Πληροφορίες από απομνημονεύματα Γεωργίου Γρίβα Διγενή.
Επιμέλεια από Μαρία Ρ. Ερευνήτρια.Share

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εκτός από τις δολοφονίες των δεκάδων εθνομαρτύρων μας από τους Άγγλους κατακτητές, χειρότεροι δολοφόνοι υπήρξαν και οι ΤΚ εξτρεμιστές της ΤΜΤ και Γκρίζων Λύκων του εγκληματία Ραούφ Ντεκτάς, τους οποίους έθεσαν υπό τις διαταγές του οι αποικιοκράτες από την πρώτη μέρα έναρξης του αγώνα της ΕΟΚΑ...
Κανείς ήρωας εθνομάρτυρας δεν υστερούσε σε ηρωισμό και αυτοθυσία.
Ξεχωρίζω λόγω φιλικών και πατριωτικών σχέσεων με την τιμημένη οικογένεια του το άξιο τέκνο από τους Τρούλλους που γέννησαν ήρωες, της επαρχίας Λάρνακας.... ΣΟΥΡΟΥΚΛΗ ΑΝΔΡΕΑ.
Ήρωας του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα του 1955-1959. Γεννήθηκε στο χωριό Τρούλλοι της επαρχίας Λάρνακας το 1932 και σκοτώθηκε σε περιοχή κοντά στο χωριό του την 1η Αυγούστου 1958.
Ο Ανδρέας Σουρουκλής αποφοίτησε από το δημοτικό σχολείο του χωριού του, και δεν είχε ανώτερες σπουδές. Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε σε γεωργικές εργασίες στο χωριό του, και αργότερα έγινε αυτοκινητοδηγός. Με την έναρξη του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα μυήθηκε κι εντάχθηκε στην ΕΟΚΛ. Ωστόσο ουσιαστική δραστηριότητα ως μέλος της Οργάνωσης άρχισε από τις αρχές του 1957. Αρχικά βοηθούσε στη διακίνηση κι απόκρυψη μελών της Οργάνωσης και στην κατασκευή κρησφυγέτων. Υπηρέτησε επίσης ως τροφοδότης αντάρτικων ομάδων, χρησιμοποιώντας και το αυτοκίνητό του για σκοπούς της Οργάνωσης. Τον Ιανουάριο του 1958 κατασκεύασε κρησφύγετο στην αυλή του σπιτιού του, στους Τρούλλους, όπου παρέμεινε για λίγους μήνες ο τότε τομεάρχης Λάρνακας ήρωας Μιχαλάκης Παρίδης.
Αργότερα ο Ανδρέας Σουρουκλής ενίσχυσε ομάδα κρούσεως της ΕΟΚΑ. Τη νύκτα της 31ης Ιουλίου 1958 προς την 1η Αυγούστου 1958 μετείχε σε 7μελή ομάδα της ΕΟΚΑ που διετάχθη να στήσει ενέδρα εναντίον Άγγλων στρατιωτών σε τοποθεσία έξω από το χωριό Τρούλλοι. Στην ενέδρα έπεσε στρατιωτικό αυτοκίνητο που κτυπήθηκε. Σ' αυτό επέβαιναν 15 Άγγλοι στρατιώτες. Στην ανταλλαγή πυροβολισμών που ακολούθησε κτυπήθηκε θανάσιμα ο Ανδρέας Σουρουκλής. Μέσα στη νύκτα οι υπόλοιποι σύντροφοί του κατόρθωσαν να διαφύγουν, χωρίς να γνωρίζουν ότι ο ένας απ' αυτούς είχε κτυπηθεί. Η οικογένεια του Σουρουκλή πληροφορήθηκε τον θάνατό του την επόμενη μέρα από το ραδιόφωνο.
Ο Ανδρέας Σουρουκλής ετάφη στο χωριό του, στο οποίο είχε, στο μεταξύ, επιβληθεί κατ' οίκον περιορισμός. Οι Άγγλοι επέτρεψαν μόνο στους στενούς συγγενείς του να παρακολουθήσουν τη νεκρώσιμη ακολουθία και την ταφή του. Την οργή του λαού πάντα την φοβόντουσαν οι θρασύδειλοι.
Δίπλα στο μνημείο Σουρουκλή στην είσοδο του χωριού, υπάρχει λατομείο το οποίο το 1974 ήταν μετερίζι αντίστασης της ΕΦ. Η αντίσταση των ολογάριθμων εθνοφρουρών (και των δικών μου εθελοντών), που ατένιζαν την προτομή του ήρωα απέτρεψε τους βαρβάρους να καταλάβουν το ηρωικό χωριό, το οποίο βρίσκεται ακριβώς στη γραμμή αντιπαράθεσης...
ΑΑ

Ανώνυμος είπε...

Όσον αφορά το άλλο άξιο τέκνο της Λάρνακας, γενέτειρας Αγίων και ηρώων, ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΠΑΡΙΔΗ, σχετικό τιμητικό αφιέρωμα θα δείτε στο KOUKFAMILY.

27.8.1958: Ο Μιχαλάκης Παρίδης πέφτει στo χωριό Βάβλα ...https://koukfamily.blogspot.com › 2...·
27 Aug 2020 — 27.8.1958: Ο ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ ΠAΡΙΔΗΣ ΠΕΦΤΕΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΒΑΒΛΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΑΡΝΑΚΑΣ Ο Μιχαλάκης Παρίδης ήταν ένας από τους πρώτους αγωνιστές της ...

Μιχαλάκης Παρίδης «Οι αγωνιστές της ελευθερίας δεν παραδίδονται. Νικούν ή πεθαίνουν».
Μ.Ρ.

Ανώνυμος είπε...

ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ ΠΑΡΙΔΗΣ...
ΕΤΣΙ ΕΠΕΦΤΑΝ ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΜΑΣ...

"Και η ριπή του οπλοπολυβόλου του, το οποίον εκροτάλισε μανιωδώς κατά των βρεττανών στρατιωτών αποτέλεσε τον τελευταίον ήχον της ζωής εις τα ώτα του ηρωϊκού νέου αγωνιστή και ποιητή, μιας ζωής διαπνεομένης από τα πλέον υψηλά ιδανικά και τας ευγενεστέρας πνευματικάς αναζητήσεις.

"Ζήτω η Ελευθερία" κατόρθωσε να ψιθυρίση ο γενναίος αγωνιστής και έκλεισε δια πάντα τους οφθαλμούς.

Και εις το πρόσωπον του είχεν αποτυπωθή το γλυκύτερον μειδίαμα, εν μειδίαμα υψίστης ικανοποιήσεως διά την υπερτάτην θυσίαν του.
Αυτή ήτο εξάλλου η πλέον διακαής του επιΘυμία: Να αγωνισθή ως ανέφερεν εις τους φίλους του και να πέση υπέρ πατρίδος".

Η μητέρα του Μιχαλάκη Παρίδη όταν της ανήγγειλαν ότι ο γιος της σκοτώθηκε σε μάχη με τους Αγγλους, είπε περήφανα:
"Χαλάλιν της Τζύπρου μας η ζωή του Μιχαλάκη μου".

Ενδεικτικά ποιήματα Παρίδη...
Ακολουθάτε το δρόμο σας οι μεγάλοι

Τη Μοίρα που σας ώρισε ο Θεός ακολουθάτε
οι Μεγάλοι. Οδηγός σας το πνεύμα το υπέρτατο
και εντός σας ακοίμητο πάντα προσμένει
για τ’ ανέβασμα κάτι να γίνει τ’ ακούραστο!

Στενωπός είν’ ο δρόμος γιομάτος αγκάθια,
οι μικροί θα κτυπούν με λύσσα στο διάβα σας,
μα η ψυχή για τη νίκη θα μάχεται ατρόμητα,
το κορμί κι αν λυγάει κι αν ματώνει απ’ τον κάματο.

Νικητές στη γλυκιά την Ιθάκη ως γυρνάτε,
Λαιστρυγόνες θα βρήτε μπροστά σας και Τρίτωνες
τραγουδούσες Σειρήνες, μαγεύτρες και πλάνες
τον τρανό Ποσειδώνα αφρισμένο για εκδίκηση.

Ποθητό ‘ναι να βρεις στων αγώνων το τέρμα
μιας πιστής Πηνελόπης αγκάλες αμόλυντες
μ’ αν αφήσης στη μάχη την πνοή σου την ύστατη
πιο χρηστά δεν μπορούσες τη ζωή να προσφέρεις.

Στης φυλακής μου το κελί

Στης φυλακής μου το κελί το σιδερόφραχτο
που χειμωνιά όλο πλήξη με κυκλώνει
τον ερχομό σου καρτερώ σαν άνοιξη
ν’ανθίσουνε μεσ’ την καρδιά μου οι κλώνοι

ΑΙΩΝΙΑ ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΜΑΣ.... ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΗΡΩΟΜΑΝΕΣ ΤΟΥΣ.
Π.Β.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.