12 Φεβρουαρίου 2021

Θα το «στρώσει» ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας! Τα μέτρα που ανακοίνωσε η Πολιτική Προστασία...

Διαδοχικά κύματα πολικού ψύχους αναμένεται να «χτυπήσουν» τη χώρα μας το επόμενο δεκαήμερο.
 
Πολικό ψύχος φέρνει στη χώρα μας η κακοκαιρία «Μήδεια», για την οποία εξέδωσε έκτακτο δελτίο και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), με τα χιόνια να φτάνουν μέχρι την Αττική, αλλά και κάποια νησιά!
 
Στα «λευκά» θα ντυθούν οι περισσότερες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας το Σαββατοκύριακο, τόσο οι πεδινές όσο και οι ορεινές, αφού οι χιονοπτώσεις αναμένεται να είναι σφοδρές και να διαρκούν όλο το διήμερο. Ραγδαία θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας στη Βόρεια Ελλάδα, με τη Θεσσαλονίκη να έχει το Σάββατο από -4 έως 0 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα χιόνια αναμένεται να φτάσουν μέχρι την παραλία της πόλης. 
 
Σημειώνεται ότι σε ολόκληρη τη χώρα, όπου σημειώθηκε απότομη αλλαγή του καιρού, τις τελευταίες ώρες επικρατούν νότιοι, νότιοι δυτικοί άνεμοι, με την Αττική το μεσημέρι, αλλά και άλλες περιοχές (κυρίως στα νησιά) να έχουμε έντονες βροχοπτώσεις, με λάσπη. Σύμφωνα, εξάλλου, με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του OPEN TV, Κλέαρχου Μαρουσάκη, την οποία και ανάρτησε στο Facebook, ο υδράργυρος θα κατρακυλήσει πολύ κάτω από το μηδέν. 
 
Ειδικότερα, το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να «χτυπήσουν» τη χώρα μας διαδοχικά κύματα πολικού ψύχους, με το πρώτο κύμα κακοκαιρίας να αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου και από τα βορειοδυτικά. Μάλιστα κοντά στο μεσημέρι του Σαββάτου θα αρχίσει να χιονίζει και στην Θεσσαλονίκη, ενώ, από το απόγευμα οι χιονοπτώσεις θα κάνουν την εμφάνισή τους και στα βουνά της Αττικής, με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται από 2 – 7 βαθμούς. Μέσα στην Κυριακή οι χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται σε πιο χαμηλά υψόμετρα, ενώ προς το βράδυ της Κυριακής τα χιόνια θα φτάσουν μέχρι και τα βόρεια προάστια. Μεγάλη είναι δε η πιθανότητα χιονόστρωσης και στο κέντρο της Αθήνας! 
 
Πυκνές χιονοπτώσεις και θυελλώδεις βοριάδες 
 
Το δεύτερο βαρομετρικό χαμηλό θα σχηματιστεί τις πρωινές ώρες της Κυριακής στο νότιο Ιόνιο και θα κινηθεί ανατολικά, για να βρεθεί στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τις πρωινές ώρες της Δευτέρας. Αποτέλεσμα της εν λόγω εξέλιξης θα είναι η επιδείνωση του καιρού σταδιακά στις περισσότερες περιοχές, χαρακτηριστικά της οποίας θα είναι οι πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, οι βροχές, οι ισχυρές καταιγίδες κυρίως σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας και οι πολύ θυελλώδεις βοριάδες που, ίσως τοπικά, ξεπεράσουν και τα 9 μποφόρ. 
 
Από τις πρωινές ώρες της Κυριακής και μέχρι το βράδυ της ίδιας ημέρας αναμένουμε ένταση των χιονοπτώσεων στην Θεσσαλονίκη, οι οποίες είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσουν πολλά και σημαντικά προβλήματα. Αυτό ίσως να είναι και το κρισιμότερο χρονικό διάστημα για την ευρύτερη περιοχή γενικότερα από πλευράς χιονοπτώσεων μιας και στη συνέχεια η απομάκρυνση του βαρομετρικού χαμηλού προς την περιοχή της Ρόδου θα οδηγήσει σε υποχώρηση του χιονιά, ο οποίος και θα μετατοπιστεί νοτιότερα. Εκείνο το χρονικό σημείο όπου θα αρχίσει να αναπτύσσεται το φαινόμενο «Aegean Lake Effect» και έτσι οι χιονοπτώσεις θα αφορούν κυρίως τμήματα του Αιγαίου και της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας που βρέχονται από αυτό. 
 
Προβλήματα από την κακοκαιρία αναμένεται να αντιμετωπίσουν η Κρήτη, η Λάρισα, τα Τρίκαλα, η Πάτρα και η Λαμία, με τις περιοχές αυτές να δέχονται μεγάλες ποσότητες χιονιού. 
 
Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία 
 
Η απότομη αλλαγή του καιρού στη χώρα σήμανε συναγερμό και στην Πολιτική Προστασία, η οποία, κατόπιν, έκτακτης σύσκεψης, απηύθυνε συστάσεις προς τους πολίτες, ενόψει της κακοκαιρίας που προβλέπεται από το μεσημέρι του Σαββάτου, 13/2, από τα δυτικά και τα βόρεια, που βαθμιαία την Κυριακή, 14/2, θα επικρατήσει και στην υπόλοιπη χώρα.
 
Σύμφωνα με αυτές, οι πολίτες πρέπει να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr. Επιπλέον, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. 
 
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, συστήνεται:
  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία, αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς. 
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.  
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.  
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και τις δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).  
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.  
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια, κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία, κ.λπ.
Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού, συστήνεται: 
 
Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο: 
  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.  
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.  
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.  
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.  
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία, κ.λπ. 
Αν μετακινούνται πεζή:
  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).
Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr. 
 
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr. 
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.