24 Φεβρουαρίου 2021

Ισραηλινό άρθρο για την απίθανη περιπέτεια του φακέλου της Κύπρου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

– H Εισαγγελέας του ΔΠΔ θα αποφανθεί για το φάκελο της Κύπρου πριν από την έξοδο της το Ιούνιο του 2021
— Η υπόθεση θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις για τους ισραηλινούς εποικισμούς 
 
18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021 18:39
 
Το σημείο ελέγχου στο Ledra Palace απεικονίζεται στο τουρκοκυπριακό βόρειο τμήμα της διαιρεμένης πόλης της Λευκωσίας, Κύπρος, 5 Αυγούστου 2019 (φωτογραφία: REUTERS / MURAD SEZER) 
 
Η Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Φάτου Μπενσούδα, δήλωσε ότι θα λάβει απόφαση σχετικά με την τουρκική κατοχή στη Κύπρο πριν λήξει η θητεία της στις 16 Ιουνίου. 
 
Έκανε τα σχόλια την Τετάρτη ενώ μιλούσε σε μια τηλεσυνεδρίαση που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. 
 
Εν μέσω της συζήτησης στο ΔΠΔ για το κατά πόσον οι ισραηλινοί εποικισμοί πρέπει να θεωρηθούν εγκλήματα πολέμου υπάρχει και το ζήτημα της τουρκικής κατοχής της Βόρειας Κύπρου, η οποία σχεδόν αγνοήθηκε πλήρως. 
 
Μέχρι τώρα, το χρονοδιάγραμμα σχετικά με μια απόφαση του ΔΠΔ για τη Βόρεια Κύπρο έχει μπερδευτεί. Το ζήτημα είναι μια σπάνια περίπτωση της υποτιθέμενης αναγκαστικής μεταφοράς πληθυσμού ως έγκλημα πολέμου (σε αντίθεση με τα «κλασικά» εγκλήματα πολέμου όπως η γενοκτονία) και η απόφαση του ΔΠΔ μπορεί να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να αντιμετωπιστούν οι ισραηλινοί εποικισμοί. 
 
Οι Παλαιστίνιοι ζήτησαν την παρέμβαση του ΔΠΔ τον Ιανουάριο του 2015, η Μπενσούντα κήρυξε τους ισραηλινούς εποικισμούς ως εγκλήματα πολέμου τον Δεκέμβριο του 2019, και το Προδικαστικό Σώμα του ΔΠΔ έδωσε το πράσινο φως για μια πλήρη έρευνα για εγκλήματα πολέμου στις 5 Φεβρουαρίου. 
 
Αντιθέτως, η πρώτη καταγγελία από έναν Κύπριο αξιωματούχο (σ.μτφ. από τον Κύπριο βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Κώστα Μαυρίδη), εκπροσωπούμενο από την ισραηλινή ΜΚΟ Shurat Hadin, εναντίον των εποικισμών της Τουρκίας στη Βόρεια Κύπρο υποβλήθηκε τον Ιούλιο του 2014 – μισό χρόνο νωρίτερα από τiς κατηγορίες εναντίον του Ισραήλ.
 
Δεν είναι σαφές γιατί η Μπενσούδα προχώρησε πιο γρήγορα για τη περίπτωση των Ισραηλινών-Παλαιστινίων από αυτή στη Βόρεια Κύπρο, αλλά μέχρι τη δήλωσή της την Τετάρτη, δεν ήταν σαφές εάν θα ασχολούταν καθόλου με αυτή τη περίπτωση.
 
Στην πραγματικότητα, υπήρξαν ενδείξεις ότι η Μπενσούδα θα αποφάσιζε για τη Βόρεια Κύπρο έως το τέλος του 2020, αλλά αυτό δεν υλοποιήθηκε ποτέ. 
 
Δεν είναι επίσης σαφές εάν ήλπιζε πρώτα να εκδοθεί μια απόφαση για την ισραηλινο-παλαιστινιακή περίπτωση που θα χρησιμοποιούσε ως νομική υποστήριξη για την απόφαση για τη Βόρεια Κύπρο. 
 
«Για μια περίοδο επτά ετών, η Μπενσούδα αγνόησε θρασύτατα το υπόμνημα μας σχετικά με την κατοχή της Τουρκίας στη Βόρεια Κύπρο παρά τις επανειλημμένες απαιτήσεις και προειδοποιήσεις μας», δήλωσε η διευθύντρια της Shurat Hadin, Nitsana Darshan-Leitner. «Τελικά, όταν την καταγγείλαμε στην ΔΟΕ [Επιτροπή Ανεξάρτητης Εποπτείας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου], η τελευταία ανάγκασε την εισαγγελέα να επιδιώξει ξαφνικά την κατάσταση στη Βόρεια Κύπρο. 
 
«Ήταν η πρόθεσή μας να δέσουμε τα χέρια του δικαστηρίου δημιουργώντας μια προαπαιτούμενη δυναμική που περιλαμβάνει άλλες εδαφικές διαφορές σε όλο τον κόσμο, όπως είναι η τουρκική κατοχή. Θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι το ΔΠΔ δεν θα ήταν σε θέση να χειρίζεται τις παλαιστινιακές καταγγελίες κατά του Ισραήλ χωρίς πρώτα να καθορίσει πώς η Τουρκία καταλαμβάνει τη Βόρεια Κύπρο. Ας βλέπαμε πως το ΔΠΔ θα κυνηγούσε πραγματικά τον Ερντογάν». 
 
Η Shurat Hadin έστειλε επιστολή στις 18 Ιανουαρίου στο ΔΠΕ του ΔΠΔ, διαμαρτυρώντας για έλλειψη κίνησης για την κατάσταση στη Βόρεια Κύπρο, καθώς και για άλλα άσχετα ζητήματα σχετικά με την Παλαιστινιακή Αρχή. 
 
Η Μπενσούδα έχει κάποιους λόγους για τους οποίους μπορεί να εξηγήσει γιατί η Κυπριακή υπόθεση μπορεί και κινείται πιο αργά. 
 
Πρώτα, η ίδια η κυβέρνηση της Κύπρου δεν αναφέρθηκε ούτε ενδιαφέρθηκε ποτέ επίσημα για την υπόθεση. Αντίθετα, η Shurat Hadin υπέβαλε καταγγελία εκ μέρους ενός συγκεκριμένου ατόμου μέλους του κοινοβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο, του Κώστα Μαυρίδη. 
 
Από τεχνική άποψη, αυτό σημαίνει ότι εάν η Μπενσούδα προχωρούσε, θα βασιζόταν στη σπάνια χρησιμοποιούμενη δύναμή της να ξεκινήσει αυτόβουλα μια υπόθεση. Ένας εισαγγελέας του ΔΠΔ δεν το κάνει εύκολα, και όταν το κάνει, χρειάζεται άδεια από το Σώμα των δικαστών του ΔΠΔ.
 
Υπάρχουν όμως αντίθετα επιχειρήματα. 
 
Σε αντίθεση με την ισραηλινή υπόθεση, όπου η κύρια χώρα που διερευνάται (το Ισραήλ) δεν είναι καν μέλος του Καταστατικού της Ρώμης και είναι αντίθετη στην παρουσίαση της υπόθεσης, η Κύπρος είναι ένα τιμημένο συμμετέχον μέλος του Καταστατικού της Ρώμης. 
 
Γιατί η Κύπρος δεν παραπέμπει την υπόθεση στο ΔΠΔ; Μάλλον λόγω του φόβου που έχει για την Τουρκία. 
 
Ολόκληρος ο κόσμος θεωρεί την τουρκική κατοχή της Βόρειας Κύπρου ως παράνομη, μετά την εισβολή της το 1974 σε απάντηση σε ένα βραχύβιο πραξικόπημα από Ελληνοκύπριους. 
 
Η καταγγελία της Shurat Hadin για τη Κύπρο ισχυρίζεται ότι «η τουρκική κατοχή είναι μια από τις πιο βίαιες επιχειρήσεις εποικισμού στη σύγχρονη εποχή». 
 
Περαιτέρω, από συνολικά περίπου 50.000 Τούρκους πολίτες που ζούσαν στην περιοχή το 1996, η καταγγελία αναφέρει ότι οι επιθετικές πολιτικές της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της αναγκαστικής «εκτόπισης» Κυπρίων από τα σπίτια τους, έχουν φτάσει στο σημείο «δολοφονιών ή εξαφανίσεων χιλιάδων Ελληνοκύπριων». 
 
Η ουσία της καταγγελίας είναι ότι επίσημες και συντονισμένες πολιτικές της τουρκικής κυβέρνησης έχουν εγκαταστήσει περισσότερους από 100.000 Τούρκους στην περιοχή, οι οποίοι σήμερα αποτελούν περίπου το μισό του πληθυσμού. 
 
Η καταγγελία περιγράφει τη συστηματική πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης να ενισχύσει τον έλεγχό της στη Βόρεια Κύπρο, ενθαρρύνοντας την εθνοτική τουρκική μετανάστευση, ενώ ενεργεί επιθετικά για τη μεταφορά των ντόπιων Ελληνοκυπρίων από το έδαφος. 
 
Κάποιοι ειδικοί έχουν πει στην The Jerusalem Post ότι η εισβολή, η κατοχή και η ενεργή αλλαγή του τοπίου στη Βόρεια Κύπρο είναι το πραγματικό κατεξοχήν παράδειγμα της μεταφοράς πληθυσμού ως εγκλήματος πολέμου. 
 
Οι ειδικοί λένε ότι η Τουρκία έχει εκδιώξει μεγάλες ομάδες Ελληνοκυπρίων χωρίς καμία δέουσα διαδικασία ή προσποίηση ανησυχιών για τα δικαιώματά τους, έχει αρπάξει τα υπάρχοντα αυτών των απελαθέντων κοινοτήτων και δεν έχει ακολουθήσει κανέναν από τους νόμους της πολεμικής κατοχής για την προστασία των δικαιωμάτων τους. 
 
Κανένας ουδέτερος νομικός εμπειρογνώμονας δεν συζητά πραγματικά τα περισσότερα από αυτά τα σημεία, και δεν υπάρχει ψήφισμα του ΟΗΕ που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ότι παρέχει στην Τουρκία δικαιώματα στην Κύπρο.
 
Αντίθετα, το ψήφισμα 242 του ΟΗΕ αναφέρει ότι το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι πρέπει να επιλύσουν τη συνοριακή τους διαφωνία μέσω διαπραγματεύσεων στο βαθμό που η πλειονότητα των χωρών θεωρούν τους ισραηλινούς εποικισμούς ως παράνομους (παρότι οι ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ τους θεωρούσαν νόμιμους) 
 
Αυτό δεν συμβαίνει επειδή πιστεύουν ότι όλη η Δυτική Όχθη πρέπει να παραδοθεί στους Παλαιστινίους, όσο δεν αποδέχονται το χρονοδιάγραμμα, αλλά μάλλον, δεν θέλουν το Ισραήλ να αλλάξει τη κατάσταση στο έδαφος έως ότου επιλυθεί η διαφορά. Αλλά εάν επρόκειτο να υπάρξει συμφωνία ειρήνης, δεν θα αντιταχθούν σε ορισμένους ισραηλινούς εποικισμούς να παραμείνουν, όπως προτείνεται σύμφωνα με τις παραμέτρους του Camp David II Clinton.




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.