27 Φεβρουαρίου 2021

Αδρία, η θαμμένη ήπειρος κάτω από την Ελλάδα

Η Αδρία αποκαλύπτει τα μυστικά της, καθώς πρόκειται για μια θαμμένη ήπειρο κάτω από τη Νότια Ευρώπη επομένως και από την Ελλάδα. Μάλιστα, απομεινάρια της γεωλογικής ύπαρξής της απαντούν σε οροσειρές της βαλκανικής χερσονήσου.
 
Νέα επιστημονική μελέτη ρίχνει φως στη γεωλογική εξέλιξη του πλανήτη και, μάλιστα, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι ερευνητές εστίασαν στην Αδρία, τη θαμμένη ήπειρο κάτω και από την Ελλάδα σε βάθος έως και 1.500 χιλιομέτρων.
 
Με επικεφαλής τον Ολλανδό γεωλόγο, Ντάου Φαν Χινσμπέργκεν του Τμήματος Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα παλαιομαγνητικών και άλλων στοιχείων για πετρώματα που θεωρούνται ότι προέρχονται από την Αδρία.  
 
Στη μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Gondwana Research, έγινε σαφές ότι τα πετρώματα ήταν θαλάσσια ιζήματα τα οποία ανυψώθηκαν εξαιτίας της σύγκρουσης των τεκτονικών πλακών και σχημάτισαν τις οροσειρές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.  
 
Η ιστορία της Ευρύτερης Αδρίας  
 
Η Ευρύτερη Αδρία αποκολλήθηκε πριν από 240 εκατομμύρια χρόνια από την υπερήπειρο της Γκοντβάνα και άρχισε να κινείται βορειότερα. Ο Χίνσμπεργκεν τη χαρακτηρίζει ως «μια περιοχή κατάλληλη για καταδύσεις».  
 
Στη συνέχεια και δη, πριν από 140 εκατομμύρια χρόνια, είχε το μέγεθος της σημερινής Γροιλανδίας. Η Ευρύτερη Αδρία ανήκε στην αφρικανική τεκτονική πλάκα, αλλά δεν είχε ενωθεί με την Αφρική, καθώς τις χώριζε ένας ωκεανός.  
 
Πριν από περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια, η Αδρία συγκρούστηκε με την Ευρώπη και το πάχος των πετρωμάτων διασκορπίστηκε σε σχεδόν τριάντα χώρες. Έτσι, τα θαλάσσια ιζήματα που είχαν συγκεντρωθεί, ανυψώθηκαν.  
 
«Η περιοχή της Μεσογείου είναι απλούστατα ένα γεωλογικό χάος» αναφέρει -ανάμεσα σε άλλα- ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας. 
 



Share

2 σχόλια:

mic2bach είπε...

Πρόκειται για την λεγομένη οροσειρά της "Πελαγονικής", όπως αναφέρεται στην γεωλογική βιβλιογαφία και ορολογία. Δεν ανακάλυψε ούτε τον τροχό ούτε την Αμερική ο Ολλανδός. Την γνωρίζουμε πολλά χρόνια τώρα, αφού ο Ωκεανός (με την γεωλογική έννοια) της Τηθύος είχε παραπάνω της μίας ουλές. Το γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες πτυχιούχοι γεωλόγοι καθώς και όλοι οι μελετημένοι 4ετείς κι επί πτυχίω φοιτητές Γεωλογίας. Ρωτήστε και κανέναν επιστήμονα ....
Μιχάλης Μιχαλακόπουλος, Γεωλόγος, Μουσικολόγος, Εκπ. Αθμιας Εκπαίδευσης.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Χρησιμο σχολιο...
Ευχαριστουμε.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.