23 Φεβρουαρίου 2021

ΟΙ ΜΑΝΕΣ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ

Άλαλα τα χείλη των ασεβών!
Από τον Παρακλητικό Κανόνα
 
Επιμέλεια από Αντώνη Αντωνά
 
Εν συνεχεία, περί καταγγελίας, αυτονόητου περιεχομένου τα πιο κάτω… (Αποσπασματικά)
 
ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΟΥΚ ΗΜΠΟΡΩ, ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΛΑΛΩ ΟΥΚ ΟΙΔΑ. Ο ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΚΟΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΤΕΡΕΥΕΙ …. ΠΥΡΡΕΙΑ ΔΑΚΡΥΑ ΧΥΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΜΙΓΟΥΝ ΑΧΝΙΖΟΝΤΑ, ΜΕ ΤΑ ΑΙΜΑΤΟΒΡΕΚΤΑ ΧΩΜΑΤΑ, ΠΟΥ ΣΚΕΠΑΣΑΝ ΤΟΥΣ ΤΙΜΗΜΕΝΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ. 
 
Απόσπασμα από Ανοικτή Εθνική Καταγγελία. 
 
15/12/2020 Προσερχόμενος στο Κέντρο εξυπηρέτησης Δημότη για εξόφληση Δημοτικών Τελών… Ο «αρμόδιος» Μ.Λ. μέγας προϊστάμενος ΑΠΑΙΤΗΣΕ όπως πληρωθούν τέλη κοιμητηρίου για τον ήρωα ( Ίσως τα ήθελε και από 1974, όταν επί 33 χρόνια τα ιερά οστά βρίσκονταν σε ένα πηγάδι). Αρνήθηκα με έντονο δικαιολογημένο εκνευρισμό ρητά και κατηγορηματικά, διότι πρώτον υπάρχει Υπουργική απόφαση που «απαλλάσσει» τον …. Ήρωα να πληρώνει τέλη και φόρους, αφού μόνο η Πολιτεία του οφείλει φόρο τιμής και δεύτερον επ ουδενί θα τα πλήρωνα … ( Τα αποδίδω σε φιλανθρωπικό ίδρυμα εις μνήμη των ηρώων.). ΟΥΑΙ ΗΜΙΝ ….
 
Αυτονόητο ότι ο πιο πάνω προϊστάμενος, αλλά και οι συν αυτώ, επέδειξαν όχι μόνο ασέβεια έναντι τεθνεώτος ήρωα, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να τους καταλογισθεί και παράβαση καθήκοντος, αφού υπήρχε ρητή απόφαση αρμοδίου πρώην Υπουργού Εσωτερικών, η οποία ρητά αναφέρει ότι η πιο πάνω απόφαση δέον να λαμβάνεται υπ όψιν και σε μελλοντικές διαδικασίες …Δηλαδή ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟΥ …
… τα οποία δεν «οφείλει» ο νεκρός εθνομάρτυρας, διότι μόνο το κράτος του οφείλει απόδοση τιμών, όπως σε όλους ανεξαιρέτως τους ήρωες μας ….
 
Σημειώνεται ότι σε σχετικό άιτημα μας το 2010 για παραχώρηση τάφου τιμής ένεκεν, ουδεμία απάντηση λάβαμε, όπως επίσης ΟΛΑ τα έξοδα ανέγερσης μνημείου εντός του κοιμητηρίου τα επωμίσθηκα εγώ προσωπικά, όπως και τα έξοδα κηδείας. Επισημαίνω ότι το ΓΕΕΦ απέδωσε τις πρέπουσες τιμές στον ήρωα, όπως και ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φώτης Φωτίου… 
 
Και επειδή μέχρι σήμερα όλοι σωπαίνουν…, σε όσους τυχόν αφορούν τα αυτονόητου περιεχομένου γραφόμενα, τους αφιερώνω… εν θυμώ και αγανάκτηση ….τα πιο κάτω ….
 
Θεριά οι άνθρωποι, δεν μπορούν το φως να το σηκώσουν. 
Χίλιες φορές να γεννηθείς, τόσες θα σε σταυρώσουν. (Βάρναλης Κ.) 
 
Η σιωπή είναι χειρότερη. Όλες οι αλήθειες που αποσιωπούνται γίνονται δηλητηριώδεις. 
 
Qui tacet consentit. 
Ο σιωπών συναινεί. 
 
Και ουκ ην φωνή και ουκ ην ακρόασις. 
Προέλευση της φράσης: Ούτε φωνή ούτε ακρόαση
Παλαιά Διαθήκη (Βασιλέων Α’ 18:26) 
 
Αυτό δε τo σιγάν ομολογούντος εστί σου. 
Αυτή η σιωπή σου είναι ομολογία. 
 
Κύριοι,  
 
Αρηϊφάτους θεοί τιμώσι και άνθρωποι. 
[Αρηϊφάτους=αυτούς που έφαγε ο θεός Άρης, δηλ. ο πόλεμος]  
 
Και όποιοι δεν τιμώσιν …. Ατιμώσιν …..  
 
Η ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων.  
 
Φως της αλήθειας, μάρτυρας των καιρών, δάσκαλος της ζωής είναι η Ιστορία.  
 
Και ….  
Αυτοί που δεν ξέρουν ιστορία είναι καταδικασμένοι να την επαναλάβουν.  
 
(Μαζί με τις εθνικές καταστροφές και την απώλεια τιμημένων εδαφών, αιθέρων και θαλασσών.)  
 
Επειδή και η υπομονή έχει τα όρια της, στο δια ταύτα προσθέτω και καταγγέλλω ότι…. 
 
1. Όταν ανευρέθηκαν τα ιερά οστά του Χριστάκη Αντωνά και των 12 εθνομαρτύρων συμπολεμιστών του, πεταμένα σε πηγάδι από τους βαρβάρους, υποβάλαμε τιμητικό αίτημα όπως παραχωρηθεί τιμής ένεκεν τάφος …Ουδεμία απάντηση…. Χρησιμοποιήσαμε τον οικογενειακό μας τάφο, ο οποίος και αγοράστηκε με δικά μας έξοδα .. 
 
2. Επί του τάφου αυτού, ανεγέρθη μνημείο του ήρωα και πάλι με δικά μου έξοδα χωρίς το κράτος ή ο Δήμος να προσφέρουν ένα ευρώ. 
 
3. Ουδέποτε λάβαμε όποια ενίσχυση από οποιοδήποτε φορέα. (Επαναλαμβάνω ότι μόνη εξαίρεση απόδοσης τιμών αποτελεί ο Προεδρικός Επίτροπος κ. Φώτης Φωτίου, ο οποίος πάντα τιμά όλους τους πεσόντες …) 
 
4. Και σημειώνω ότι τυχόν ανέγερση τιμητικής στήλης, για τους αδικοχαμένους 13 εθνομάρτυρες, όλα τα έξοδα θα τα επωμισθώ εγώ τιμής ένεκεν …. 
 
5. Τέλος αποκαλύπτω και το όνομα του προϊσταμένου του ΚΕΔ Λάρνακας, ο οποίος αψήφισε και αγνόησε προκλητικά Υπουργική απόφαση κατά παράβαση καθήκοντος και ταυτόχρονα ασέβεια επέδειξε έναντι πεσόντος ήρωα. Είναι ο κ. ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ! 
(Και αναμένω, όποια αντίδραση του ιδίου ή των συν αυτώ, για να δώσω αποστομωτική απάντηση… Και είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω όποιες συνέπειες των γραφομένων μου…)
 
 
ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΠΟΙΟΥ ΦΟΡΟΥ ή ΤΈΛΟΥΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΆ ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΑΚΌΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΝΕΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ, ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΝΩΡΙΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΟΥΝ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΣΠΛΑΧΝΑ ΤΟΥΣ ΗΡΩΪΚΑ ΠΑΙΔΙΑ…. ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ … 
 
Από τα δεκάδες υποστηρικτικά σχόλια που λαμβάνουμε, επιλέγουμε μερικά ενδεικτικά… 
 
Δημήτριος Αλευρομάγειρος
 
Αγαπητέ φίλε και ουσιαστικά συμπολεμιστή Αντώνη,
Με συγκίνηση διάβασα τα κείμενά σου όπου εξέχουσα θέση, ως αρμόζει, κατέχει μεταξύ των άλλων πεσόντων εθελοντών αγωνιστών και η θυσία του αδελφού σου.
Έχω εδώ και χρόνια σχολιάσει αυτή τη θυσία με τους καβαφικούς στίχους 
"Και περισσότερη τιμή τους πρέπει για τι γνώριζαν οτι στο τέλος οι Μήδοι θα διαβούνε"...  
 
Με αγάπη 
 
Δ. Αλευρομάγειρος - Αντιστράτηγος εν αποστρατεία του Ελληνικού Στρατού, επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού. 
 
On Tue, Feb 16, 2021 at 9:24 < ...........@otenet.gr> wrote: 
 
Αιωνία η μνήμη των ηρώων παιδιών. Συγχαρητήρια για τους αγώνες σας. Λυπούμαι για την αβελτηρία των υπευθύνων. 
Εγκαρδίως 
Γ. Ν. Π. Συγγραφέας. 
 
ΚΟΙΤΩΝΤΑΣ ΚΑΤΑΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΜΑΣ… 
 
Αποτελούν τα πρότυπά μας στις δύσκολες στιγμές που περνάμε. 
Γενναίοι, ανυπότακτοι, έντιμοι, ένθεοι και κυριολεκτικά έτοιμοι να θυσιάσουν την ίδια τους τη ζωή για την ελευθερία, χωρίς να χάσουν ίχνος από την έμφυτη ευαισθησία τους… 
 
Σκέφτομαι ότι δεν ήταν ούτε τα πάσης φύσεως αξιώματα και οι «καρέκλες», ούτε οι τίτλοι σπουδών, ούτε τα υλικά αγαθά που τους έκαναν ήρωες. Ήταν όμως όλοι τους έμπλεοι ψυχικών αρετών…Είχαν επιλέξει συνειδητά να λειτουργούν έμπρακτα και όχι μόνο θεωρητικά...Κανένας δυνάστης – όσο και αν τους βασάνισε σωματικά- δεν κατάφερε ποτέ να υποτάξει το γενναίο τους φρόνημα και το πνεύμα. 
 
Αυτές οι πνευματικές αρετές είναι που λείπουν σήμερα δυστυχώς σε πολύ μεγάλο βαθμό. Βλέπουμε καθημερινά όλα τα άλλα «μικρά» σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο και λησμονούμε το σημαντικότερο: τις γνήσιες αρετές των ηρώων μας.  
 
Είναι ζήτημα ηθικού χρέους, αμιγούς ρεαλισμού, ουσίας και όχι μόνο συναισθηματισμού, να μπορούμε να τους κοιτάμε κατάματα.  
 
Είναι το ελάχιστο που τους οφείλουμε εμπράκτως…
Μπορούμε;  
 
Σοφία Παπανικολάου – Συγγραφέας - Ποιήτρια 
 
Προς Προεδρικό Επίτροπο κύριο Φώτιο Φωτίου 
Θέμα: Επιστολή- Καταγγελία Αντώνη Αντωνά προς δήμαρχο Λάρνακας. 
Αθήνα, 22-2-2021 
 
Αξιότιμε κύριε Φωτίου, έχω την τιμή να σας εκθέσω τα ακόλουθα: 
Ο κύριος Αντώνης Αντωνάς επικοινώνησε μαζί μας και μας έθεσε ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα, με το οποίο εσείς ασχολείστε τόσο τυπικά, όσο και ουσιαστικά ως καθ΄ύλην αρμόδιος. 
 
Απ’ όσα αναφέρει στο επισυναπτόμενο link είναι προφανές ότι θα πρέπει να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες προς τους αρμόδιους φορείς ώστε να μην βρίσκονται στην δυσάρεστη θέση αδέλφια και συγγενείς αγνοουμένων να καλούνται να πληρώνουν για τους τάφους των συγγενών τους που έδωσαν την ζωή τους πολεμώντας για να αντιμετωπίσουν την βάρβαρη τουρκική εισβολή και για την ελευθερία της Κύπρου. 
 
Επειδή γνωρίζω το ενδιαφέρον σας γι΄αυτό το θέμα είναι από ψυχής, σας παρακαλώ όπως κάνετε τις ανάλογες ενέργειες ώστε να λυθεί το ζήτημα αυτό το συντομότερο δυνατό γιατί το οφείλουμε στους ήρωες αδελφούς μας και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. 
 
Με εκτίμηση 
Γιώργος Συλλούρης 
Πρόεδρος ΟΚΟΕ   
 
Ως αληθινός Ελλην πατριώτης και ένας άνθρωπος που έχω βρεθεί κοντα σε αγωνιστές του 1974 για την Ελευθερία της Κύπρου μας, οφείλω να σταθώ με σθένος κοντά στον αγαπητό μου φίλο και συγγραφέα Αντώνη στην Εθνική του καταγγελία... 
 
Για μένα προσωπικά το πιο δυνατό στοιχείο προσωπικότητας και ζωής του αγαπητού μου φίλου Αντώνη, δεν είναι άλλο από το ότι υπήρξε ένας μαχητής της ελευθερίας, αλλά κυρίως ο αδερφός ενός ήρωα που αγωνίστηκε και έπεσε δολοφονημένος από τα πυρά των ανάνδρων Τούρκων το 1974. 
 
Ποιος ειναι αυτός ο υπάλληλος; 
Ποιος είναι αυτός ο δήμαρχος; 
Ποιος είναι αυτός ο βουλευτής, ο υπουργός ή ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της μαρτυρικής Κύπρου μας... που θα τολμήσει να αμφισβητήσει το γεγονός του ηρωισμού του παλικαριού αυτού που έπεσε "τοις κείνων ρήμασι πειθόμενος"; 
 
Δεν φτάνει όμως η απλή αναγνώριση των ηρώων μας που δολοφονήθηκαν, αλλά και η έμπρακτη απόδοση της οφειλόμενης τιμής σε αυτούς... 
 
Που είναι το μνημείο τους; 
Που βρίσκεται ο χώρος στον οποίο οι σημερινές και οι μελλοντικές γενιές των Ελλήνων Κυπρίων, θα τιμούν τα 13 παλικάρια αυτά που έπεσαν για την ελευθερία τους και για την ελευθερία όλων μας; 
Ποια έξοδα έκανε το κυπριακό κράτος για τα παλικάρια αυτά; 
 
Αρκεί άραγε ένα μικρό μνημείο εντός του κοιμητηρίου, που μάλιστα έγινε με έξοδα του ίδιου του αδερφού του; 
Ποιος θα καταθέτει στεφάνι εντός ενός κοιμητηρίου; 
 
Η Κυπριακή Δημοκρατία ή και ο Δήμος Λαρνακας πρέπει και οφείλει να στήσει με δημόσια έξοδα, στήλη σε περίοπτο σημείο της Λάρνακας την οποία να βλέπουν καθημερινά τα παιδιά μας και να θυμούνται ότι κάποιοι πρόγονοί τους έδωσαν τον υπερ πάντων αγώνα κόντρα στον πιο βάρβαρο λαό της ανθρώπινης ιστορίας... 
 
Και ω του εξευτελισμού.... 
Αντί όλων των παραπάνω βρέθηκε ένας αχαρακτήριστος άνθρωπος που ΜΟΝΟ κατ' όνομα θα πρέπει να λέγεται Ελλην Κύπριος, να ζητήσει τι; 
Τέλη κοιμητηρίου για τον ΗΡΩΑ; 
Μπορεί κάποιος με λόγια να περιγράψει αυτό το αίσχος; 
 
Εγω προσωπικά αδυνατώ και απορώ με την ψυχραιμία του αγαπητού μου φίλου και αδερφού Αντώνη που κράτησε προφανώς την ψυχραιμία του... 
 
Είναι ποτέ δυνατόν να ζητούν τέλη κοιμητηρίου από κάποιον που έδωσε την ζωή του για την πατρίδα το 1974 και τα οστά του βρέθηκαν το 2007, λόγω ακριβώς αυτού του στοιχείου που είπα παραπάνω; Δηλαδή ότι αγωνίστηκε κόντρα στον πιο βάρβαρο λαό της ανθρώπινης ιστορίας; 
 
Κατόπιν των ανωτέρω όχι μόνο στέκομαι πλησίον του αδερφού μου Αντώνη Αντωνά αλλά ΑΠΑΙΤΩ 
 
1. να εξαφανιστεί κάθε οφειλή και να στηθεί άμεσα το κατάλληλο μνημείο εντός της πόλεως της Λάρνακας με δημόσια έξοδα... 
2. να γίνει επίπληξη τόσο στον υπάλληλο αλλά και στους προϊσταμένους του όπως και στον ίδιο τον νυν δήμαρχο Λάρνακας για την αδιαφορία και την ανθελληνική στάση τους... 
 
Υπάρχουν κάποια θέματα που η πολιτική κρατική ή δημοτική αδιαφορία αγγίζει τα όρια της εθνικής προδοσίας και είμαι σίγουρος ότι κανείς δεν θέλει να μείνει στην ιστορία με μια τέτοια ρετσινιά... 
 
Θ. Κ. Διαχειριστής έγκυρης Ιστοσελίδας, πανελλαδικής εμβέλειας. 
 
«Θυμός και θλίψη για την αδιαφορία κάποιων θιασωτών της εξουσίας που βολεμένοι στη άνεση μιας θέσης (που την οφείλουν στους αγώνες κάποιων άλλων) αποφασίζουν ή απορρίπτουν απόδοση ελάχιστης τιμής σε ήρωες της πατρίδας μας. Υπερηφάνεια για αυτούς τους ήρωες μας που μεσα στη πιο τρυφερή ηλικια των 18-20 χρόνων (σχεδόν παιδιά) επέδειξαν τέτοιο θάρρος και αυτοθυσία. 
Δεν θέλω ουτε να το σκεφτώ ότι σήμερα σαν λαος δεν τους αξίζουμε αυτούς τους ήρωες μας...» 
Γιόλα Αντωνά – Αθήνα. Πρώτη ξαδέλφη του ήρωα…. 
 
Και άλλα δεκάδες μηνύματα συμπαράστασης και διαμαρτυρίας, τα οποία είναι στην διάθεση των αρμοδίων – αναρμοδίων και τυχόν ασεβών…. 
 
Του Σουρή Γεώργιου 
 
*Μέσα σε βόλια κι οβίδων κρότους 
έπεσαν νιάτα μες στον ανθό τους. 
Πάνε λεβέντες, πάνε κορμιά 
κι άγνωστα τα 'θαψαν στην ερημιά. 
 
Κανείς δε ξέρει που τα 'χουν θάψει, 
κανείς δε πήγε για να τα κλάψει,
κανείς δεν έκαψε γι' αυτά λιβάνι, 
κανείς δεν έπλεξε γι' αυτά στεφάνι. 
 
Ανώνυμ' ήρωες, άγνωστοι τάφοι, 
κανένας όνομα σ' αυτούς δε γράφει, 
μήτε το χώμα τους φιλούνε χείλη, 
σταυρό δεν έχουνε μήτε καντήλι. 
 
Μόνο μιας κόρης μαργαριτάρια 
κυλούν σε τάφους που κάποια μέρα 
θα γίνουν κόσμου προσκυνητάρια 
και φάροι Νίκης για μια μητέρα. 
 


Έφυγαν νωρίς, οι πονεμένοι μας γονείς ….. 
Εθνομάρτυρες ήταν και αυτοί …. 
 
Και επειδή όλοι οι εθνομάρτυρες μας ήρωες, όταν ήδη τα τιμημένα τους οστά *ανευρέθηκαν, μετά από χρόνια, οι πονεμένοι τους γονείς ήδη είχαν φύγει πρόωρα, χωρίς να γνωρίζουν, που ήταν τα αγαπημένα τους παιδιά, θάφτηκαν τώρα αγκαλιά για νάναι μαζί αιώνια,,, 
 
Σπάνια, αποτίουμε φόρο τιμής σε εκείνα τα τιμημένα γηρατειά, που δεν γονάτισαν ποτέ σε κατακτητές, αλλά λύγισαν τα αιματόβρεκτα τους γόνατα, από υπέρτατο μητρικό και πατρικό ψυχικό πόνο, για τα αγνοούμενα παιδιά τους …. 
 
Αφιερώνω το πιο κάτω πόνημα τιμής ένεκεν στους πονεμένους γονείς των νεκρών και αγνοουμένων μας εθνομαρτύρων, που ούτε τον ύστατο ασπασμό δεν μπόρεσαν να δώσουν, ούτε αυτοί στα σπλάχνα τους, ούτε και τα παιδιά τους σε αυτούς …Έφυγαν χωρίς να συναντηθούν επί γης … και αντάμωσαν μόνο στα ουράνια ….
ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥΣ Η ΜΝΗΜΗ ….. 
 
ΣΤΙΣ ΜΑΝΕΣ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ 
του Αντώνη Αντωνά.  
 
Με Κεφαλαία. 
 
ΜΕ ΠΟΝΟ ΤΟΥΣ ΓΙΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ, 
ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΤΙΣ ΜΑΧΕΣ. 
ΑΚΟΥΜΠΙΣΜΕΝΕΣ ΞΑΓΡΥΠΝΕΣ, 
ΟΙ ΠΟΝΕΜΕΝΕΣ ΜΑΣ ΜΑΝΕΣ, 
 
ΣΤΗ ΚΑΓΚΕΛΕΝΙΑ ΕΞΩ ΠΟΡΤΑ, 
ΜΕΣ΄ΤΑ ΛΙΟΠΥΡΙΑ, ΤΗΝ ΒΑΡΥΧΕΙΜΩΝΙΑ…. 
ΣΚΟΥΡΙΑΣΕ ΤΟ ΚΑΓΚΕΛΟ, ΛΥΓΙΣΕ Η ΠΟΡΤΑ, 
ΤΟ ΣΚΟΥΡΙΑΣΑΝ ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ, 
 
Ο ΠΟΝΟΣ ΤΑ ΣΙΔΕΡΑ ΛΥΓΙΣΕ, 
ΚΥΡΤΩΣΑΝ ΟΙ ΜΑΡΑΖΩΜΕΝΕΣ ΜΑΝΕΣ, 
ΑΠ΄ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΣΠΛΑΧΝΩΝ ΤΟΥΣ. 
ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΛΥΓΙΖΑΝ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ, 
 
ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΤΟΥΣ ΕΔΙΝΑΝ, 
ΚΑΙ ΑΝ ΓΟΝΑΤΟΥΣΑΝ ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ, 
ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΚΑΙ ΙΚΕΣΙΑ,  
ΣΤΟΝ ΘΕΟ, ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ. 
 
ΠΕΡΑΣΑΝ ΜΑΥΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΣΕΚΤΑ, 
ΔΕΝ ΑΝΤΕΞΑΝ ΑΛΛΟ ΟΙ ΨΥΧΕΣ ΤΟΥΣ,  
ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΑΙΩΝΙΑ, ΣΤΕΡΕΨΑΝ ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΟΥΣ,  
ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ, Ν΄ΑΝΑΠΑΥΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ, 
 
ΚΛΕΙΣΑΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΕ ΠΙΚΡΑ, ΕΦΥΓΑΝ ΟΙ ΨΥΧΕΣ ΤΟΥΣ, 
ΣΥΝΕΧΙΣΑΝ ΝΑ ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΖΟΥΝ, ΓΥΡΩ, ΟΛΟΓΥΡΑ ΚΑΙ ΨΑΧΝΑΝ 
ΤΟΥΣ ΛΕΒΕΝΤΕΣ ΤΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΡΙΖΩΜΈΝΟΥΣ ΒΡΑΧΟΥΣ, 
ΠΟΥ ΑΝ ΚΑΙ ΗΞΕΡΑΝ ΟΤΙ ΟΙ ΜΥΡΙΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ ΘΑ ΠΕΡΝΟΥΣΑΝ, 
ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΟΥΚ ΕΛΑΤΩ ΒΡΟΝΤΟΦΏΝΑΖΑΝ, 
ΚΑΙ ΗΡΩΙΚΑ ΕΠΕΦΤΑΝ ΞΑΝΑ ΣΗΚΩΝΟΝΤΑΝ, 
ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΑΝ ΜΕ ΠΕΙΣΜΑ ΠΟΛΕΜΟΥΣΑΝ.  
 
ΤΙ ΨΑΧΝΕΤΕ ΠΟΝΕΜΕΝΕΣ ΨΥΧΕΣ ΣΤΗ ΓΗ;  
ΣΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ ΑΝΕΒΕΙΤΕ, ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΣΑΣ  
ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΜΏΣΕΤΕ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΕΚΕΙ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ, 
ΑΓΚΑΛΙΑΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΥΣ, 
ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ, 
 
ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ, 
ΝΑ ΣΜΙΞΟΥΝ ΞΑΝΑ, Ν΄ΑΝΑΠΑΥΘΟΥΝ 
ΚΑΙ ΛΥΤΡΩΜΟ ΝΑ ΕΧΟΥΝ. 
 
ΠΥΡΡΕΙΑ ΔΑΚΡΥΑ ΧΑΡΑΣ ΑΝΑΜΙΚΤΑ ΜΕ ΛΥΠΗ, 
ΣΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΑ ΑΓΙΟΧΩΜΑΤΑ ΠΕΦΤΟΥΝ, 
ΧΕΙΜΑΡΡΟΙ ΘΕ ΝΑ ΓΕΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ, 
ΣΤΑ ΤΑΡΑΓΜΕΝΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ ΘΕ ΝΑ ΠΝΙΞΟΥΝ, 
ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΝΤΑΔΑΚΤΥΛΟ ΣΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ ΘΑ ΡΙΞΟΥΝ.  
 
ΑΣ ΑΝΑΠΑΥΣΕΙ Ο ΠΟΝΟΨΥΧΟΣ ΘΕΟΣ, 
ΤΙΣ ΨΥΧΕΣ, ΠΟΥ ΜΕ ΤΟΣΟ ΠΟΝΟ ΦΥΓΑΝ, 
ΝΑ ΑΠΟΤΑΞΕΙ ΤΟ ΚΑΚΟ, ΤΗΝ ΛΥΠΗ ΤΗΝ ΑΝΕΙΠΩΤΗ 
ΚΑΙ ΛΥΤΡΩΜΟ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΕΚΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΟΠΟΥ ΠΗΓΑΝ … 
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΑΙΩΝΙΑ ΣΤΙΣ ΤΙΜΗΜΕΝΕΣ ΜΑΝΕΣ, ΠΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ…  
 
Τέτλαθι δη, κραδίη και κύντερονάλλο ποτ’ έτλης. (Οδύσσεια υ΄ 18.) Κράτα καρδιά μου, πολύ σκληρότερο έχεις βαστάξει πόνο”. 
 
Προς το παρόν, τελειώνοντας, δηλώνω κατηγορηματικά, ότι μέχρι έσχατου τέλους θα υπερασπίζομαι το δίκαιο και την πρέπουσα απόδοση τιμών σε όλους τους πεσόντες, στους οποίους η πολιτεία οφείλει και δεν της οφείλουν! Όσον δε αφορά τυχόν ασεβείς, να είναι βέβαιοι, ότι η οικογένεια μου, μου άφησε παρακαταθήκη ιερή, όπως και στον αδελφό μου να μην παρατάμε ποτέ τα όπλα και να μιλάμε.με την γλώσσα της αλήθειας … Πολλαί της ασεβείας αι οδοί, της δε αληθείας μία… και Vincit omnia veritas. 
 
Επιμέλεια από Αντώνη Αντωνά 
www.ledrastory.comShare

3 σχόλια:

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ είπε...

Εύγε φίλε Θάνο και για την πατριωτική επιμέλεια του κειμένου - πονήματος, αλλά και για το εύστοχο σχόλιο σου.
Α

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ είπε...


ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΥΠΡΙΩΝ «Ε.Π.Ο.Κ.»
HELLENIC CULTURAL ASSOCIATION OF CYPRUS «Ε.P.O.C.»
Έτος Ίδρυσης 1996 (7029 / 10/12/1996 Πρωτοδικείου Αθηνών) Μ. Ασίας 55, Aμπελόκηποι, Αθήνα 11527
Email: kypriakosellinismos@yahoo.gr - Website: www.epok.gr

Αξιότιμοι Κύριοι,

Έκπληκτοι διαπιστώσαμε την προκλητική σιωπή έναντι των παιδιών που το 1974 αντιμετώπισαν τις ορδές των χιλιάδων Τούρκων εισβολέων με τα όπλα τους του Β.Π.Π.. Αυτά τα παιδιά πολέμησαν για τη Θρησκεία και την πατρίδα, όπως πολέμησαν οι Έλληνες πριν από 200 χρόνια στην Ελλαδα. Πολέμησαν, αιχμαλωτίστηκαν, βασανίστηκαν, πόνεσαν αλλά ΔΕΝ πρόδωσαν. Είναι οι νέοι μας Εθνομάρτυρας, είναι αυτοί που μαρτύρησαν για να κοιμόμαστε όλοι μας ελεύθεροι και για να τιμούμε αυτά τα παιδιά και όχι να τα χλευάζουμε.

Μας κάνει εντύπωση η πρωτόγνωρη στάση του Δημάρχου αλλά και του Υπευθύνου του ΚΕΔ, έναντι των συγγενών, του αποδεδειγμένα δολοφονημένου ηρωομάρτυρα ΑΝΤΩΝΑ. Δεν αντιλαμβανόμαστε την άρνηση να παραχωρήσετε αδεια, ώστε να στηθεί, σε μόλις τρία τετραγωνικα μέτρα, μνημείο αντάξιο αυτών των 13 ηρωομαρτύρων που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδας. Ένα μνημείο που θα έβλεπαν οι επερχόμενες γενιές και θα έπαιρναν δύναμη και θάρρος απο την αγωνιστικότητα των παιδιώνν της Λάρνακας. Σας υπενθυμίζω οτι ο Δημος Αθηναίων παραχώρησε σε ενα ωραίο σημείο, έναντι του μεγάλου Ξενοδοχείου Caravel και του Hilton, και τοποθετήθηκε μεγάλο καλλιτεχνικό έργο για τους ήρωες του 1955-59 και σε απόσταση πενήντα μέτρων, ένα δεύτερο μνημείο για τα Ελληνόπουλα του 1974. Μνημεία που τιμούν την Κυπριακή Παροικία και τιμουμε και εμείς στις εθνικές εορτές της Κύπρου μας.

Αυτά τα παιδιά, πέθαναν γιά ένα Ιερό σκοπό <>, πέθαναν, μαρτύρησαν για την Πατριδα τους. Είναι μεγάλη τιμή για τη Λάρνακα να έχετε τέτοια μνημεία στην πόλη σας. Δεν είναι πρέπον, δεν είναι ορθό να ζητάτε απο ηρωομάρτυρες της Κύπρου τέλη κοιμητηριου... Είναι προσβολή στη μνήμη τους, είναι ασέβεια. Εαν συνεχίσετε αυτή την προσβλητική στάση με τι δικαιολογια θα καταθέτετε αύριο στεφάνι στα μνημεία αυτά.

Κύριε Δήμαρχε και Δημοτικό Συμβούλιο, κάνουμε έκκληση για άλλη μια φορά να δείτε ξανά το αίτημα και να δώσετε μια λύση αντάξια της θέσεως όλων και να τιμήσετε με μεγαλύτερη ευπρέπεια και τιμή αυτά τα παιδιά σαν να ήτανε και δικά σας παιδιά….
Με τιμή,
Ηρακλης Ζαχαριαδης
Πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδος (ΕΠΟΚ)

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ είπε...

Οι αρμόδιοι οφείλουν να τιμήσουν εμπράκτως τον Ήρωα Χριστάκη Αντωνά
που έπεσε μαχόμενος για την ελευθερία της Κύπρου.
Ο Ήρωας έδωσε ό,τι πολυτιμότερο είχε, την ίδια του τη ζωή και είναι
αυτονόητη υποχρέωση των αρμοδίων να μην το ξεχνούν αλλά να το
θυμούνται και να το αποδείξουν άμεσα με έργα.
Είναι το ελάχιστο που οφείλουν στην ιερή μνήμη του Ήρωα Χριστάκη Αντωνά.

Σ.Ε.Υ.Α.Ε.Κ. - ΣΑΚ

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.