25 Φεβρουαρίου 2021

Γιατροί προειδοποιούν για τσουνάμι διατροφικών διαταραχών λόγω του εγκλεισμού!

Η απομόνωση λόγω της Covid-19 κατηγορείται ως η αιτία που ο αριθμός των παιδιών με ανορεξία και βουλιμία στην Αγγλία ανεβαίνει στα ύψη εν μέσω φόβων για παρόμοια αύξηση και μεταξύ των ενηλίκων! 
 
Οι γιατροί λένε ότι ο αριθμός των ασθενών παιδιών έχει εκτιναχθεί στα ύψη κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού. Ψυχίατροι έχουν προειδοποιήσει για ένα «τσουνάμι» ασθενών με διατροφική διαταραχή εν μέσω δεδομένων που δείχνουν στα ύψη τον αριθμό των ανθρώπων που βιώνουν ανορεξία και βουλιμία στην Αγγλία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η Δρ. Agnes Ayton, πρόεδρος της Σχολής Διατροφικής Διαταραχής στο Βασιλικό Κολλέγιο Ψυχιάτρων, δήλωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα έχει αυξηθεί απότομα με καταστάσεις όπως η ανορεξία να ακμάζουν λόγω της απομόνωσης με τα lockdown.
 
Είπε: «Αναμένουμε ότι το τσουνάμι [των ασθενών] εξακολουθεί να έρχεται. Δεν πιστεύουμε ότι έχει τελειώσει». Σημείωσε επίσης ότι στην Οξφόρδη, όπου εργάζεται, περίπου το 20% των ατόμων που έγιναν δεκτοί ήταν συνήθως επείγουσες εισαγωγές, αλλά το ποσοστό αυτό είχε εκτοξευθεί έως και το 80%. Ξεχωριστά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη δείχνουν τεράστιες αυξήσεις στους χρόνους αναμονής για τους νέους και τα παιδιά, με αύξηση 128% στον αριθμό των ατόμων που περιμένουν για θεραπεία ρουτίνας σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.  
 
Από τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2019 έχει τετραπλασιαστεί ο αριθμός των παιδιών και των νέων που αναμένουν επείγουσα θεραπεία σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες του 2020. Κατά την περίοδο αυτή, σημειώθηκε αύξηση κατά 41% του αριθμού των παιδιών και των νέων που ολοκληρώνουν τη θεραπεία τους και αύξηση κατά 86% του αριθμού των παιδιών και των νέων που ολοκληρώνουν επείγουσα θεραπεία. Μόνο το 72,7% των παιδιών και των νέων ξεκίνησε θεραπεία μέσα σε μία εβδομάδα από την παραπομπή -το χαμηλότερο ποσοστό που επιτεύχθηκε εδώ και τρία χρόνια. Η Δρ. Άιτον είπε ότι δεν υπήρχαν συγκρίσιμα δεδομένα για ενήλικες, όπου αυξάνονται επίσης οι αριθμοί. Ανέφερε επίσης ότι οι υπηρεσίες αγωνίζονταν για να ανταπεξελθουν λόγω της «χρόνιας υποχρηματοδότησης» των υπηρεσιών και της «μειωμένης δυνατότητας λόγω της πανδημίας και του ελέγχου λοιμώξεων».  
 
Είπε ότι οι διατροφικές διαταραχές αυξάνονταν λόγω του ότι οι άνθρωποι αισθάνονταν εκτός ελέγχου, κατά την απομόνωση που ακολούθησε την πανδημία. Είπε επίσης ότι υπήρχαν “άχρηστα” διαφημιστικά μηνύματα γύρω από την “απώλεια βάρους και την άσκηση” που απευθύνονταν σε εκείνους με παχυσαρκία “αλλά προκαλώντας εκείνους με τις υπάρχουσες διατροφικές δυσκολίες”.  
 
Πρόσθεσε: «Νομίζω ότι η κοινωνική απομόνωση φαίνεται να έχει σημαντική επίδραση στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. “Όχι μόνο διατροφικές διαταραχές, αλλά και άγχος και κατάθλιψη και χρήση αλκοόλ. Υποθέτω ότι σε κάποιο βαθμό το άγχος και οι διατροφικές διαταραχές συνδέονται στενά, ώστε να υπάρχει αυτή η κατάσταση”. Η Δρ. Αϊτον είπε ότι ήταν “μια πραγματική ανησυχητική κατάσταση”, προσθέτοντας ότι η τεράστια αύξηση των ανθρώπων με τόσο χαμηλό δείκτη μάζας σώματος που χρειάζονται επείγουσα βοήθεια θα μπορούσε να οφείλεται σε μια απροθυμία τους να προσφύγουν έγκαιρα για ιατρική κάλυψη.  
 
«Μερικοί άνθρωποι δεν θέλουν να δουν τον Παθολόγο τους ή δεν αισθάνονται ότι αξίζει να αναφέρουν το διατροφικό τους πρόβλημα διότι θεωρούν ότι οι άνθρωποι με Covid έχουν προτεραιότητα», είπε. Υπάρχει πολλή ντροπή που σχετίζεται με τις διατροφικές διαταραχές. Οι ιδιωτικές κλινικές έχουν επίσης δει μια αύξηση των ανθρώπων που έρχονται για εξέταση με τέτοια προβλήματα.  
 
Η Δρ Lorna Richards, ψυχίατρος που ειδικεύεται στις διατροφικές διαταραχές ενηλίκων στην Ομάδα Priory, απέδωσε την αύξηση τέτοιων διαταραχών σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του «φόβου και της αβεβαιότητας, τροφοδοτώντας τα συμπτώματα άγχους» και των αλλαγών στη ρουτίνα των ανθρώπων και την οικιακή τους ζωή. «Έχει επίσης υπάρξει ευρεία ανησυχία (μεταξύ του γενικού πληθυσμού) για την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, και για την αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια περιόδων lockdown , η οποία οδήγησε μαζικά τους πολίτες σε δίαιτα και άσκηση», είπε. «Οι Διατροφικές διαταραχές έχουν ευδοκιμήσει σε αυτό το περιβάλλον, καθώς η εστίαση στην κατανάλωση και τον έλεγχο του βάρους γίνεται ένας τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος». Είπε ότι για μερικούς ανθρώπους, το να εστιάζουν στα τρόφιμα -είτε με τον περιορισμό, η την υπερκατανάλωση τροφής ή τη χρήση άλλων μέτρων ελέγχου του βάρους, όπως η υπερβολική άσκηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένας τρόπος αντιμετώπισης”, και να παρέχει «μια αίσθηση ελέγχου της κατάστασης». Καθώς η πανδημία εξαπλώθηκε πέρυσι, η Priory Group σημείωσε μια αύξηση 61% στον αριθμό των αιτήσεων θεραπείας για νευρική ανορεξία στις ιδιωτικές κλινικές της, και μια αύξηση 26% στον αριθμό των αιτήσεων σχετικά με τη θεραπεία για βουλημική διατροφική διαταραχή.  
 
Η Δρ Richards ειδικεύεται στις διατροφικές διαταραχές ενηλίκων στο νοσοκομείο WokingPriory. Η Priory Group έχει συμμετάσχει στην ανάπτυξη των εθνικών κατευθυντήριων γραμμών και της πολιτικής του Εθνικού Συστήματος Υγείας σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές.  
 
Είπε: «Από τις αρχές του καλοκαιριού του 2020, έχω δει μια τεράστια αύξηση των παραπομπών από άτομα με υπάρχουσες διαταραχές που έχουν επιδεινωθεί από την πανδημία που προέκυψε. Έχω επίσης δει μια αύξηση των νέων ασθενών -ειδικά οι άνθρωποι, οι οποίοι, κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, είχαν αρχίσει να αναπτύσσουν διατροφικές διαταραχές για πρώτη φορά. Για όσους είναι ευάλωτοι στην ανάπτυξη μιας διαταραχής, υπήρξαν πάρα πολλές προκλήσεις –και ακομη τα πράγματα βρίσκονται σε εξέλιξη».  
 
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.