28 Φεβρουαρίου 2021

Τελικά τί προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση εάν η Τουρκία σπάσει το όριο των 6νμ;

Το ωκεανογραφικό του τουρκικού πολεμικού ναυτικού Cesme αποχώρησε, αφού έκανε επίδειξη σημαίας. Η παράνομα δεσμευμένη περιοχή για έρευνες έφτασε σε απόσταση 6,35 νμ από τον Αη Στράτη και αυτήν την φορά, όμοια με το Oruc Reis, δεν παραβίασε την νέα “κόκκινη γραμμή” της κυβέρνησης η οποία μετά από αλλεπάλληλες υπαναχωρήσεις πλέον έχει πέσει στα 6νμ. Είναι πρόδηλο ότι η πρόκληση του Cesme, καίτοι χρονικά βραχύτερη, είναι ένα σκαλί πιο πάνω από το Oruc Reis αφού γεωγραφικά βρίσκεται στην καρδιά του Αιγαίου, δυτικά του 25ου παραλλήλου και -όχι τυχαία- διχοτομεί το Αιγαίο σύμφωνα με την από το 1973 διεκδίκηση περί υποτιθέμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας μέχρι τη μέση του Αιγαίου. 
 
Η επιλογή της κυβέρνησης να υποβαθμίσει την πρόκληση δίνοντας εντολή αποχώρησης στο μοναδικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος που βρισκόταν στην περιοχή, μετά την δήθεν “παρενόχληση” του Cesme από ελληνικά αεροσκάφη που πραγματοποιούσαν προγραμματισμένη άσκηση (με NOTAM μια εβδομάδα πρίν την παράνομη τουρκική NAVTEX), είναι χαρακτηριστική της φοβικότητας και υποχωρητικότητας που διακατέχει την πολιτική ηγεσία.
 
Όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση έχει στείλει ήδη αίτημα για τον 62ο γύρο διερευνητικών επαφών χωρίς να έχει λάβει ακόμα απάντηση για την τελική ημερομηνία από την τουρκική πλευρά. Επιπροσθέτως, τη Δευτέρα 1 Μαρτίου ξεκινά η επόμενη προκλητική κίνηση της Τουρκίας η οποία κάνει επίδειξη δύναμης με την άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα” όπου θα συμμετέχουν 87 πλοία 27 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε 8 περιοχές στο Αιγαίο και την ΝΑ Μεσόγειο.  
 
Αυτό που προσφανώς δεν αντιλαμβάνονται αυτοί που χαράσσουν την εθνική μας στρατηγική -εάν τελικά υπάρχει- είναι ότι εφόσον η γείτονα επιβεβαίωσε την παθητικότητα της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, το μόνο σίγουρο είναι ότι σύντομα θα ανέβει στην κλίμακα των προσκλήσεων και αργά ή γρήγορα θα επιχειρήσει να διαβεί και την υποτιθέμενη “κόκκινη γραμμή” των 6νμ. Ακριβώς επειδή εμείς επιλέξαμε να μην αντιδράσουμε στις εξόφθαλμα παράνομες ενέργειές της. 
 
Και διευκρινίζουμε προς απάντηση όσων προβάλλουν τις νομιμοφανείς δικαιολογίες για το αντίθετο (και όσους διατείνονται ότι η Τουρκία μπορεί να κάνει υδρογραφικές έρευνες σε διεθνή ύδατα εφόσον δεν αγγίζει την υφαλοκρηπίδα και ενεργεί στην υπερκείμενη στήλη ύδατος) ότι, η παρανομία έγκειται στην έκδοση NAVTEX από το σταθμό της Σμύρνης που προφανώς και δεν έχει την ανάλογη δικαιοδοσία και επιπλέον αφορά σε πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού για το οποίο δεν υφίσταται η πρόβλεψη της αβλαβούς διελεύσεως με τον πομπό του κλειστό. Επομένως η Ελλάδα είχε κάθε δικαίωμα να παρεμποδίσει τον πλου του σκάφους ακυρώνοντας τις προσχηματικές εργασίες του που αποσκοπούσαν στην επίδειξη σημαίας και στην σταδιακή κλιμάκωση.  
 
Επανερχόμενοι όμως στην εκτίμηση για περαιτέρω κλιμάκωση με πρόκληση εντός της ανακηρυγμένης αιγιαλίτιδας ζώνης των 6νμ, το ζήτημα είναι τί ακριβώς προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση εν τοιαύτη περιπτώσει. Γιατί πέραν των δημοσίων δηλώσεων περί “κόκκινης γραμμής” ουδείς έχει διευκρινίσει στην γείτονα -αλλά και στους συμμάχους- τις επιπτώσεις μιας τέτοιας επιθετικής ενέργειας ευθείας αμφισβήτησης της κυριαρχίας μας. Το γεγονός αυτό από μόνο του αρκεί για να μας βάλει σε υποψίες για περαιτέρω υπαναχωρήσεις οι οποίες οδηγούν τη χώρα βαθμηδόν σε εκούσια φινλανδοποίηση αν όχι σε ακρωτηριασμό της κυριαρχίας…  
 
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.