23 Φεβρουαρίου 2021

Ο «δια Χριστόν σαλός»

Γράφει ο Χρίστος Γούδης
 
Σε παλαιότερες εποχές, επί τσαρικού καθεστώτος, δεν υπήρχαν εύκολοι δίαυλοι ανάδυσης της αλήθειας, καθότι τα κρατικά στεγανά καλά κρατούσαν και επιβάλλονταν στους μουζίκους και χαχόλους πασών των Ρωσιών. Παρ’ όλα αυτά υπήρχαν δύο κατηγορίες ανθρώπων που κατόρθωναν να διαφύγουν των επιπτώσεων, επειδή αποκάλυπταν την αλήθεια μιας σηπόμενης, όζουσας, και υποκριτικής κοινωνίας, την οποία οι ιθύνοντες, ως κατ’ εξοχήν εκφραστές αυτής της σήψης, της κατάπτωσης, και της υποκρισίας, ήθελαν πάση θυσία να αποκρύψουν. Η μία εκ των δύο αυτών κατηγοριών ήταν ο «άγιος γέροντας» του μοναστηριού ή «στάρετς», και η δεύτερη, ο «δια Χριστόν σαλός», ο σαλεμένος τρελός του χωριού ή «γιουροντίβι».
 
Στη σημερινή εποχή μας, τα καθεστώτα άλλαξαν άρδην, εκπολιτίσθηκαν, φιλελευθεροποιήθηκαν, οι άνθρωποι απέκτησαν ελευθερίες και δικαιώματα, αλλά οι χαχόλοι έμειναν χαχόλοι τω πνεύματι, και οι μουζίκοι, μουζίκοι τηλε-διαχειρίσιμοι και ποδηγετούμενοι από την σήψη, την φθορά και την υποκρισία της ιθύνουσας τάξης, η οποία ζει και βασιλεύει και τον κόσμο κυριεύει, μέσω των πάσης φύσεως μιντιακών πλοκαμιών της, των συντιθέμενων από χορεία παρακεντέδων (His Master’s Voice).
 
Στην «καθ’ ημάς Ανατολή», εξέλιπαν προ πολλού οι «άγιοι γέροντες», και αντ’ αυτών θεώνται, πανταχού παρόντες, οι συνήθως υπέρβαροι εκπρόσωποι της ποιμαίνουσας εκκλησίας, οι εθισμένοι εις το ποιμαντορικό τους έργο επί των πάλαι ποτέ ραγιάδων της σουλτανικής αυτοκρατορίας (εγώ δεν ήξερα, δεν άκουσα, δεν είδα τίποτα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, εγώ «τσοπανάκος ήμουνα, προβατάκια έβοσκα»).  
 
Η μόνη εναπομείνασα ατραπός για την αποκάλυψη της αλήθειας είναι πλέον ο «δια Χριστόν σαλός», όπερ μεθερμηνευόμενο εστί: κάποιοι παράταιροι περιθωριακοί τολμητίες, με χαρακτηριστικό υπόδειγμα τον Στέφανο Χίο. Επιληπτική δημοσιογραφία ή η αποκαλυπτόμενη δυσάρεστη αλήθεια μιας επιληπτικής (και επιλήψιμης) άρχουσας τάξης, η οποία σεληνιάζεται με τον teatrale τρόπο γραφής του, ενώ τα βρίσκει όλα καλά κι όλα ωραία καμωμένα, όλα αυτά, όσα ο σύγχρονος Δον Κιχώτης της δημοσιογραφίας, ο μαινόμενος κατά των τεράστιων ανεμόμυλων του κατεστημένου (διάβαζε ανεμογεννήτριες παντός τοπίου και παντός καιρού: «διαβολομαζώματα, ανεμοσκορπίσματα»), περιγράφει με τον ιδιότυπο ανορθόδοξο τρόπο του;  
 
Διάψευση, με ποινικές συνέπειες, επί της ουσίας όλων αυτών, που εδώ και χρόνια και ζαμάνια γράφει, δεν ακούσαμε καμία από κανένα. Κάτι για άσεμνη γραφή ακούσαμε μόλις τώρα. Ο Αριστοφάνης εν διωγμώ λοιπόν. Όμως, όπως και τότε, δεν έφταιγε ο Αριστοφάνης για την αναδυόμενη κακοσμία κατά την επιχειρούμενη εκκένωση του βόθρου. Ο βόθρος έφταιγε!!!Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.