28 Φεβρουαρίου 2021

Η πλάνη της κοινωνικής απόστασης και η επιβολή της ως μέτρο στην εποχή του κορονοιού.

"Ένα μέτρο απόσταση" μας λένε οι ειδικοί. Αυτή την φράση την συναντάς παντού. Στα λεωφορεία, στο μετρό,στον ηλεκτρικό, στα καταστήματα. Αυτό το μέτρο της απόστασης όντως μας προφυλλάσει από το να κολλήσουμε κορονοιό από έναν συνάνθρωπο μας που νοσεί? Εάν είμαστε εμείς φορείς του κορονοιού, προφυλλάσουμε τους υπόλοιπους συνανθρώπους μας;
 
Πόσο εφικτό μπορεί να είναι αυτό;
 
Η απάντηση είναι "καθόλου εφικτό". Ειδικά εάν παρατηρήσετε τον συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι προφανές ότι αυτό το μέτρο δεν μπορεί να ευδοκιμήσει. Ζευγάρια που κυκλοφορούν δίπλα-δίπλα, φίλοι και φίλες που περπατάνε στον δρόμο. Πρόκειται για ένα μέτρο που ίσως θα έπρεπε να το αποκωδικοποιήσουμε με διαφορετικούς τρόπους αφού στην πράξη δεν μπορεί να είναι εφικτό.  
 
Στην Αμερική βλέπουμε εικόνες από την τηλεόραση που γίνονται viral, με διαφημίσεις οπου παππούδες και γιαγιάδες κοιτάνε τα εγγόνια τους πίσω από ένα τζάμι και ακουμπώντας το να προσπαθούν νοητά να αγγίξουν τον άνθρωπο τους.  
 
Στην εποχή του κορονοιού αναπτύχθηκε και ένας εντελώς καινούργιος χαιρετισμός (αυτός με τους αγκώνες) ο οποίος υιοθετείται ολοένα και περισσότερο και έχει γίνει πλέον συνήθεια στους ανθρώπους.  
 
Πονηρά σκεπτόμενος …Μήπως με όλους αυτούς τους τρόπους(τα μέτρα της πανδημίας, τον φόβο που καλλιεργείται, την απαγόρευση της χειραψίας, την απαγόρευση της αγκαλιάς) εκτελείτε ένα σχέδιο αποκοινωνικοποίησης των ανθρώπων; Eίναι προφανές λοιπόν ότι τα αλλοπρόσαλλα μέτρα που εχουν παρθεί από τους "ειδικούς" για την πάταξη της πανδημίας δεν μπορούν να τηρηθούν για πρακτικούς λόγους.  
 
Μήπως τελικά το σχέδιο αποκοινωνικοποίησης και αποσυναισθηματοποίησης των ανθρώπων είναι σε εξέλιξη;  
 
H συναναστροφή είναι ζωή. Η αγκαλιά είναι ζωή… Η θερμή χειραψία, το φιλί. Όλοι αυτοί οι τρόποι κοινωνικοποίησης και συναισθηματοποίησης του ανθρώπου. Είναι ενέργεια που δίνουμε και παίρνουμε που σε αυτή την εποχή έχουν όλα κατακερματιστεί και καταρακωθεί. Όπως είπε και η σπουδαία ψυχολόγος Virginia Satir: "οι άνθρωποι χρειάζονται 4 αγκαλιές τη μέρα για να επιβιώσουν, 8 για να συντηρηθούν και 12 για να αναπτυχθούν" κάνοντας απολύτως ξεκάθαρη τη σημαντικότητα του ανθρώπινου αγγίγματος και της επαφής.
Σκεφτείτε το …  
 
Νικόλαος Σακελλαρόπουλος (ναυπηγός μηχανολόγος μηχανικός- ερευνητής)
 Share

1 σχόλιο:

δον κιx ο τις είπε...

Ήτανε που ήτανε
λειψό το μαρούλι

τό'φαγε κι ο γάϊδαρος...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.