26 Φεβρουαρίου 2021

Γνήσια πράσινη ενέργεια

Δύο ειδήσεις μού προκάλεσαν εντύπωση τον τελευταίο καιρό, οι οποίες φαίνονται ασύνδετες μεταξύ τους, αλλά παρατήρησα μια υποκρυπτόμενη σύζευξη.
 
Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*
 
Πριν από λίγες ημέρες συντονισμένα 100 έγκριτοι Ευρωπαίοι οικονομολόγοι πρότειναν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), λόγω της πρωτοφανούς πανδημίας κορονοϊού, που επηρεάζει αρνητικά όλους μας, να διαγράψει ένα μεγάλο μέρος (συνολικά 3 τρισεκατομμύρια ευρώ!) του εθνικού χρέους κάθε χώρας-μέλους της ευρωζώνης και να δρομολογηθεί αυτή η τεράστια χρηματική εξοικονόμηση σε οικολογικά μέτρα πράσινης ανάπτυξης. 
 
Η πρόεδρος της ΕΚΤ κυρία Λαγκάρντ αρνήθηκε τη συγκεκριμένη πρόταση για λόγους αρχής λειτουργίας της κεντρικής τράπεζας, η οποία απαγορεύει τη νομισματική χρηματοδότηση κρατών, αλλά «έκλεισε το μάτι» και έμμεσα συμφώνησε πως η ανάπτυξη που πρέπει να έρθει στη μετά κορωνοϊό εποχή οφείλει να αφορά την πράσινη ενέργεια με θετικό οικολογικό αποτύπωμα. 
 
Δηλαδή η ελίτ των σοφών θεωρεί πως πρέπει να μπει η επερχόμενη ανάπτυξη σε ένα καλούπι και να είναι «πράσινη», στα πρότυπα που είχε θέσει και ο Γεώργιος Α. Παπανδρέου επί της βραχύβιας και άκρως αποτυχημένης διετούς πρωθυπουργίας του πριν από 10 χρόνια. 
 
Από την άλλη, διάβασα ότι η Κίνα προχώρησε στην ενεργοποίηση του νέου τύπου πυρηνικού αντιδραστήρα, ο οποίος βασίζεται στο φυσικό φαινόμενο της σύντηξης (Fusion) και όχι της σχάσης (Fission). Κατά τη συγκεκριμένη διαδικασία παράγονται τεράστια ποσά ενέργειας, με μηδενική έκλυση αερίων θερμοκηπίου, καμία ραδιενεργή ακτινοβολία και απειροελάχιστες πιθανότητες για ατυχήματα. 
 
Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό; Δυστυχώς αυτός ο ουτοπικός αντιδραστήρας, που θυμίζει το «αεικίνητο» του Ιουλίου Βερν από τον 19ο αιώνα, καταναλώνει -με την ως τώρα τεχνολογία- τεράστια ενέργεια για να λειτουργήσει ο ίδιος. 
 
Καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από όση παράγει. Αλλά αυτή τη στιγμή γίνεται μια παγκόσμια κούρσα για το ποια συμμαχία (ΗΠΑ, Ε.Ε., Κίνα ή Ρωσία) θα καταφέρει να κατασκευάσει πρώτη αντιδραστήρα με θετική παραγωγή ενέργειας. 
 
Υπάρχουν εικασίες ότι θα κατασκευαστεί στην επόμενη 30ετία (δεν είμαστε σίγουροι ακόμα), αλλά φανταστείτε αν αυτό το ενδεχόμενο γίνει πραγματικότητα τι κοσμογονικές αλλαγές θα φέρει: κάθε σύγχρονη προσπάθεια πράσινης μετάβασης θα θεωρηθεί απαρχαιωμένη και δαπανηρή. 
 
Ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά και κάθε λογής συσκευή συλλογής ανανεώσιμης ενέργειας θα εξαφανιστούν εν ριπή οφθαλμού. Είναι δυνατόν να τζογάρουμε το 30 τοις εκατό του χρέους της Ε.Ε. ενώ υπάρχει αυτό το σοβαρό ενδεχόμενο ριζικής ανατροπής στο ενεργειακό τοπίο της πράσινης ενέργειας με την κατασκευή λειτουργικού αντιδραστήρα σύντηξης; Αναρωτιέμαι.
 
*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos) 
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.