1 Φεβρουαρίου 2021

Χαμένη Γενιά ή Καταλύτης Αλλαγής;

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ 
 
Του ΦΕΙΔΙΑ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ
 
Η Κυπριακή Δημοκρατία διανύει ίσως μία από τις κρισιμότερες στιγμές της πρόσφατης ιστορίας της. Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η πανδημία, η οικονομική κρίση, η φθίνουσα δημοκρατική λειτουργία καθώς και η ένταση της θεσμικής διαφθοράς, συνθέτουν μια πολυδιάστατη υπαρξιακή κρίση για την κοινωνία μας. Αναμφίβολα αυτά προβληματίζουν και πλήττουν τον κάθε πολίτη. Παρά ταύτα, οι επερχόμενες συνέπειες και η παρούσα κατανομή του βάρους απειλεί άμεσα την προοπτική της νεότερης γενιάς για ένα αξιοπρεπή, δημιουργικό και κοινωφελές βίο. Έφθασε η στιγμή για την νεότερη γενιά να κατανοήσει πως βρίσκεται ενώπιον ενός συλλογικού διλήμματος. Είτε θα παραμείνει αμέτοχη στις εξελίξεις, με επακόλουθο να καταστεί μια χαμένη γενιά, είτε θα αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν στο κάλεσμα της εποχής της και να συμβάλει ως καταλύτης αλλαγής για ένα καλύτερο μέλλον για την Κύπρο και την ίδια.
 
Η κατανόηση των τάσεων που διαχρονικά σχημάτιζαν την κοινωνία μας, και ιδιαιτέρως αυτών της τελευταίας δεκαετίας, είναι εκ των ων ουκ άνευ. Αρχής γενομένης από τη δημοκρατική λειτουργία, παρατηρείται μια διαχρονική αποξένωση ενός μεγάλου μέρος του εκλογικού σώματος από το κομματικό σύστημα. Αυτό είναι αποτέλεσμα καθώς και κίνητρο μιας κομματικής λειτουργίας που αποκλίνει από τις συνθήκες και ανάγκες τις ευρύτερης κοινωνίας ολοένα και περισσότερο. Η απόκλιση του πολιτικού συστήματος συνδράμει στην ακύρωση ενός θεμελιώδους σκοπού των εκλογικών αναμετρήσεων: του σκοπού της επιλογής των καλύτερων πολιτικών και της παροχής κινήτρων προς όφελος του ψηφοφόρου. Η βιβλιογραφία της πολιτικής οικονομίας υπογραμμίζει πως όταν ο σκοπός αυτός ακυρώνεται εκ του αποτελέσματος, η διαφάνεια και η λογοδοσία εξανεμίζονται. Ως αποτέλεσμα, η ίδια η Δημοκρατία δυσλειτουργεί.  
 
Η θεωρητική αυτή πρόβλεψη αποτελεί βίωμα και πραγματικότητα στην Κύπρο του σήμερα. Τα σκάνδαλα διαφθοράς αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας. Και δυστυχώς διαχρονικά πλήττουν το βιοτικό μας επίπεδο. Ενδεικτικά, το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης που βασίστηκε στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ) και εφαρμόστηκε την επομένη της κατάρρευσης του 2013 δημιούργησε σημαντικές οικονομικές στρεβλώσεις. Έχοντας ως βάση του την επένδυση στην αγορά ακινήτων, χωρίς να προνοείται η συμβολή στην αγορά εργασίας, το ΚΕΠ λειτούργησε ως ένας μοχλός ανάπτυξης για ένα στενό οικονομικό κύκλο συγκεκριμένων επαγγελμάτων. Αυτό μεν θεωρείτο ως οικονομική ανάπτυξη για το σύνολο της χώρας από λογιστικής πλευράς. Από πρακτικής ουσίας δε, εμπόδισε την ανάπτυξη νέων κλάδων και στρέβλωσε τη λειτουργία υφισταμένων. Επέφερε μια καταστροφική φούσκα με το καθεστώς ακινήτων-ενοικίων να αποκλίνει επικίνδυνα από τη μισθολογική πραγματικότητα της Κύπρου λόγω του μεγέθους της εξωτερικής ζήτησης.  
 
Ενώ οι διαστάσεις διαφθοράς και νομιμότητας του ΚΕΠ έχουν τύχει ιδιαίτερης έμφασης, οι ανάλογες οικονομικές του συνέπειες καθώς και του ευρύτερου οικονομικού μοντέλου δεν έχουν κατανοηθεί ευρέως. Παρά ταύτα περιορίζουν και διακινδυνεύουν την ευημερία της νεότερης γενιάς μέσω τριών κύριων επιδράσεων. Η πρώτη επίδραση αφορά το ζήτημα της επαγγελματικής αποκατάστασης των νέων. Ο μέσος νέος δυσκολεύεται έντονα να εξασφαλίσει εργασία στον κλάδο σπουδών του εάν αυτές δεν εμπίπτουν στους παραδοσιακούς κλάδους της λογιστικής και της νομικής για παράδειγμα. Και αυτό αποτελεί συνέπεια ενός οικονομικού μοντέλου που δεν προνόησε ποτέ για τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε ένα υγιές εύρος κλάδων και επιπέδου τεχνικής κατάρτισης. Η δεύτερη επίδραση αφορά το στεγαστικό ζήτημα της νεότερης γενιάς. Το καθεστώς ακινήτων-ενοικίων δεν ανταποκρίνεται στη μισθολογική πραγματικότητα που βιώνουν οι νέοι. Για πολλούς ο χαμηλός μισθός σε συνάρτηση με το ψηλό ενοίκιο παρατείνει την παραμονή στην γονική εστία ελλείψει οικονομικής αυτάρκειας. Στην περίπτωση που ένας νέος αποφασίσει να διαμείνει εκτός γονικής εστίας, ο μισθός χρησιμοποιείται κυρίως για στέγαση, με το υπόλοιπο να καθίσταται ανεπαρκές για κάλυψη αναγκών πέραν των βασικών.  
 
Αυτά υποδεικνύουν την τρίτη και ίσως τραγικότερη επίδραση στην ευημερία της νεότερης γενιάς. Αυτή δεν είναι άλλη από την οικονομική αδυναμία για αξιοπρεπή, δημιουργική και κοινωφελή διαβίωση. Αναπόφευκτα αυτά αναβάλλουν την όποια προοπτική δημιουργίας οικογένειας. Παράλληλα δημιουργούν το μεγάλο δίλημμα που αντιμετωπίζει σε προσωπικό επίπεδο ο νέος της Κύπρου. Το δίλημμα που τον αναγκάζει να επιλέξει μεταξύ των ευκαιριών που μπορεί να του παρέχει η αόριστη παραμονή στην ξενιτειά και της διαβίωσης σε μία κοινωνία που στερεί στους νέους την ελπίδα λόγω της διογκωμένης διαφθοράς και της συνεπαγόμενης έλλειψης ευκαιριών.  
 
Ενώπιον αυτού του διλήμματος, ο κάθε νέος της Κύπρου οφείλει να κατανοήσει πως τα δεδομένα για τη γενιά μας είναι οριακά. Η επίλυση των προσωπικών προβλημάτων των νέων έγκειται στην αξιοποίηση της προοπτικής που παρέχει η συλλογική δράση δια μέσου της θεσμικής οδού. Μόνο η έμπρακτη πολιτική προώθηση, στήριξη και κινητοποίηση υπέρ των θεσμικών αλλαγών της Δημοκρατίας μας μπορεί να δώσει στη γενιά μας ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής. Οφείλουμε να παλέψουμε για τη διατήρηση, τη βελτίωση και την εδραίωση της Δημοκρατίας μας. Να εργαστούμε ενάντια στα αίτια της διαφθοράς. Να καταρτίσουμε ένα βιώσιμο, υλοποιήσιμο και κοινωνικό σχέδιο που να διευρύνει το οικονομικό μας μοντέλο, για να μπορέσουμε οι ίδιοι να εργαστούμε στα επαγγέλματα που οραματιζόμαστε. Να προσφέρουμε λύσεις στο στεγαστικό ζήτημα της γενιάς μας που γεννήθηκε μέσα από την κακοδιαχείριση, την απληστία και τη διαφθορά των τελευταίων ετών. Να αναστρέψουμε τις στρεβλώσεις στη μισθοδοσία της γενιάς μας για να μπορέσουμε να ελπίζουμε για εμάς και τις μετέπειτα γενιές. Οφείλουμε να συμβάλουμε στην ανάδειξη μιας νέας πολιτικής ηγεσίας που θα μπορέσει να επιλύσει τα προβλήματά μας και να την οπλίσουμε με την τεχνική κατάρτιση και το όραμά μας για τον τρόπο επίλυσής τους.  
 
Ο Φειδίας Θεοφάνους είναι δευτεροετής μεταπτυχιακός φοιτητής στο School of Public Policy του LSE όπου σπουδάζει Master of Public Administration με εξειδίκευση στην Οικονομική Πολιτική. Είναι παράλληλα Graduate Teaching Assistant εισαγωγικής Πολιτικής Οικονομίας στο Government Department. Από το ίδιο Τμήμα του LSE έχει αποκτήσει τους τίτλους MSc in Political Science and Political Economy και BSc in Government and Economics.
 
 
ΣΧΟΛΙΟ
 
Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που αγγίζει το πρόβλημα του μέλλοντος των νέων. Τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που προκαλεί το καταρρέον πολιτικό σύστημα λόγω διαφθοράς αλλά και η απαξίωση της ζωής των πολιτών...
 
Ομως υπάρχει κι ένα μεγάλο πρόβλημα...
Το άρθρο γραμμένο από έναν ξενοσπουδαγμένο πάνω στα οικονομικά νέο που πλεον εμφορείται από ιδέες οικονομικο-ϋλιστικές δείχνει την αλλοτρίωση των νέων της εποχής μας...
Η πατρίδα του είναι υπό κατάληψη κατά 38% από μια ξένη βάρβαρη δύναμη που καταστρέφει την πολιτιστική ελληνική κληρονομια των κατεχομένων...
Η πατρίδα του αντί για σύνορα έχει συρματοπλέγματα πάνω στο έδαφός της....
Κι αυτός σκέφτεται πως θα τα κονομήσει!!!!!
 
Τραγωδία.... αλλά και ένα κλασσικό δείγμα του πως σκέφτονται οι νέοι σήμερα σε Κύπρο αλλά και Ελλάδα....
Εθνική συνείδηση και πατριωτικά ιδανικά αλλά και η αγάπη για την ελευθερία έχουν πάει περίπατο....
 
Με τέτοια μυαλά μάλλον μας περιμένουν δύσκολα χρόνια...
Τα πολιτικά κόμματα σε Ελλάδα και Κύπρο αυτούς τους νέους τους έχουν σαν πρότυπα... και παρακαλάνε να τους έχουν στελέχη, να τους κάνουν βουλευτές και υπουργούς...
Και θα μου πείτε ναι όμως δείχνει ότι απεχθάνεται την διαφθορά...
Εχετε διαβάσει άρθρα όλων των σιχαμένων και διεφθαρμένων ξενόδουλων πολιτικών των κομμάτων...;
Αν διαβάσετε θα διαπιστώσετε ότι όλοι τέτοια άρθρα γράφουν για το καλό των πολιτών...

Και με αυτό δεν εννοώ ότι ο συγκεκριμένος δεν τα εννοεί όσα λέει άλλα όταν μέσα στο κεφάλι σου έχει πρωτεύοντα ρόλο η οικονομική ανάπτυξη και ευημέρια, τότε πολύ εύκολα όταν θα βρεθείς σε θέση εξουσίας, η διαφθορά θα σε ποτίσει και θα σε αλλοιώσει σίγουρα...

Αλλωστε σχεδόν όλοι οι διεφθαρμένοι πολιτικοί κάπως έτσι ξεκίνησαν και μετά μπήκαν στο κουρμπέτι της πολιτικής.... και ξέχασαν τα πάντα μπροστά στο συμφέρον και στο χρήμα.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.