8 Φεβρουαρίου 2021

Τα παιδιατρικά νοσοκομεία παλεύουν με το κύμα της ψυχικής ασθένειας, εξαιτίας της πανδημίας και της απομόνωσης

Η πανδημία και η απομόνωση βλάπτουν τα ψυχολογικώς ευαίσθητα παιδιά 
Medscape, KAISER HEALTH NEWS
Carmen Heredia Rodriguez  
 
07 Ιανουαρίου 2021  
 
Η Krissy Williams, 15 ετών, είχε προσπαθήσει να αυτοκτονήσει και στο παρελθόν, αλλά ποτέ ως τώρα με χάπια. Το κορίτσι διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια όταν ήταν 9 ετών. Τα άτομα με αυτή τη χρόνια ψυχική διαταραχή αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα διαφορετικά και συχνά βιώνουν ψευδαισθήσεις και αυταπάτες. Το κορίτσι έμαθε να διαχειρίζεται αυτά τα συμπτώματα με μια ποικιλία υπηρεσιών που της προσφερόταν στο σπίτι και στο σχολείο.  
 
Όμως, η πανδημία διέκοψε αυτές τις «γραμμές ζωής» για το παιδί. Έχασε μεγάλο μέρος της υποστήριξης που της πρόσφερε το σχολείο. Έχασε επίσης την τακτική επαφή με τους συνομηλίκους της. Επίσης, μητέρα της έχασε την πρόσβαση σε μια υπηρεσία που επέτρεπε και σε εκείνη να κάνει ένα διάλειμμα.  
 
Μια Πέμπτη τον προηγούμενο Οκτώβριο, η απομόνωση και η θλίψη πλημμύρισαν το μυαλό της Krissy. Την ώρα που η μητέρα της Patricia Williams, καλούσε για βοήθεια σε μια τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης, η Krissy στεκόταν στο μπαλκόνι του σπιτιού τους στο Maryland με ένα μπουκάλι παυσίπονα στο ένα χέρι, και το νερό στο άλλο.  
 
Πριν μπορέσει να αντιδράσει η μητέρα, η Krissy έβαλε τα χάπια στο στόμα της και τα κατάπιε.  
 
Οι προσπάθειες για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν οδηγήσει σε δραστικές αλλαγές στον τρόπο που τα παιδιά και οι έφηβοι μαθαίνουν, παίζουν και κοινωνικοποιούνται. Δεκάδες εκατομμύρια μαθητές φοιτούν στο σχολείο εφαρμόζοντας κάποιου τύπου εξ αποστάσεως μάθησης. Πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες έχουν ακυρωθεί. Οι παιδικές χαρές, οι ζωολογικοί κήποι και άλλοι χώροι αναψυχής έχουν κλείσει. Παιδιά όπως η Krissy παλεύουν να αντεπεξέλθουν στη νέα αυτή πρόκληση, με το κόστος στην ψυχική τους υγεία να είναι εμφανές.  
 
Τα κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό των παιδιών που καταφθάνουν στα τμήματα επειγόντων με προβλήματα ψυχικής υγείας αυξήθηκε κατά 24% από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Οκτωβρίου 2020, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το έτος 2019. Σε παιδιά και εφήβους τα προβλήματα ψυχικής υγείας αυξήθηκαν κατά 31%. Δεδομένα, μη δημοσιευμένα, από ορισμένα νοσοκομεία αποδεικνύουν ότι αντιμετωπίζουν πλέον περισσότερα περιστατικά σοβαρής κατάθλιψης και αυτοκτονικών σκέψεων παιδιών, ιδιαίτερα μάλιστα απόπειρες αυτοκτονίας με υπερβολικές δόσεις φαρμάκων.  
 
Η αυξημένη ζήτηση για ψυχιατρική υγειονομική περίθαλψη λόγω της πανδημίας έχει επιδεινώσει προβλήματα που από καιρό απασχολούσαν το σύστημα περίθαλψης. Διαπιστώνεται έλλειψη ψυχιατρικών κλινών. Πολλά νοσοκομεία δήλωσαν ότι η συνηθισμένη θερινή πτώση στις εισαγωγές – νοσηλείες σε παιδοψυχιατρικές κλινικές δεν παρατηρήθηκε το περασμένο καλοκαίρι και αυτό επιβάρυνε τη κατάσταση.  
 
Κάποια νοσοκομεία μείωσαν τον αριθμό κλινών ή και έκλεισαν ψυχιατρικές κλινικές, για να μειώσουν την εξάπλωση του Covid-19. Πράγματι ορισμένες εγκαταστάσεις αποφάσισαν να μειώσουν τον αριθμό των διαθέσιμων κρεβατιών για τη διατήρηση της φυσικής απόστασης.  
 
Πριν από τον Covid, περισσότερα από 8 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 3 έως 17 ετών είχαν διαγνωστεί με ψυχική ή συμπεριφορική διαταραχή, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη Εθνική Έρευνα για την Υγεία των Παιδιών. Μια ξεχωριστή έρευνα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Centers for Disease Control and Prevention) διαπίστωσε ότι 1 στους 3 μαθητές γυμνασίου στο 2019 ανέφερε ότι αισθάνεται επίμονα λυπημένος και απελπισμένος – μια αύξηση της τάξης του 40% από το 2009. Ανασκόπηση 80 σχετικών μελετών, επεσήμανε ότι η αναγκαστική απομόνωση και η μοναξιά των παιδιών συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης.  
 
«Όλοι μας είμαστε κοινωνικά όντα, αλλά οι έφηβοι είναι στη φάση ανάπτυξης όπου οι φίλοι και οι συνομήλικοί τους είναι η δική τους πραγματικότητα», δήλωσε η Terrie Andrews, ψυχολόγος και υπεύθυνη Συμπεριφορικής Υγείας στο Νοσοκομείο Παίδων Wolfson, στη Φλόριντα. «Οι συνομήλικοί τους είναι ο μηχανισμός που τους παρέχει την αίσθηση ηρεμίας και ασφάλειας».  
 
Τα παιδιατρικά νοσοκομεία στη Νέα Υόρκη, το Κολοράντο και το Μισσούρι ανέφεραν αύξηση του αριθμού των ασθενών που σκέφτηκαν ή προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν. Οι γιατροί ανέφεραν επίσης αύξηση στα παιδιά με σοβαρή κατάθλιψη και σε άτομα με αυτισμό που ενεργούν εκτός εαυτού.  
 
Οι απόπειρες αυτοκτονίας με λήψη υπερβολικής δόσης φαρμάκων από παιδιά, έχουν προβληματίσει τους γιατρούς σε δύο ιατρικές μονάδες. Σε παιδιά με τέτοιο ιστορικό, για την ασφάλειά τους, απαιτείται έλεγχος στα πράγματα που προσφέρονται στα παιδιά ακόμη και από τους γονείς τους.  
 
Το Children’s National Hospital στη Washington, D.C, διαπίστωσε επίσης αύξηση των περιστατικών, δήλωσε η Dr. Colby Tyson, αναπληρώτρια διευθύντρια του παιδοψυχιατρικού τμήματος. Η ψυχική υγεία των παιδιών επιδεινώνεται πιθανότατα λόγω της αύξησης των ενδοοικογενειακών συγκρούσεων – συχνά συνεπεία του χάους που προκαλείται από την πανδημία. Χωρίς σχολείο, επικοινωνία με τους συνομηλίκους ή απασχόληση, οι οικογένειες δεν έχουν την ευκαιρία να περάσουν χρόνο μακριά ο ένας από τον άλλο και να ανταμώσουν ξανά, κάτι που μπορεί να προσθέσει και άλλο άγχος εάν ήδη υπήρχε μια τεταμένη κατάσταση. «Η ευκαιρία για ένα διάλειμμα έχει χαθεί», δήλωσε.  
 
Τα μέτρα που ελήφθησαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19 έχουν επίσης επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνουν τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας τα παιδιά που νοσηλεύονται. Εκτός από τους φροντιστές που φορούν προστατευτικό εξοπλισμό, ορισμένα νοσοκομεία, όπως το Cincinnati Children, τακτοποίησαν τα έπιπλα με ειδικό τρόπο και έβαλαν σημάδια στο πάτωμα ως υπενθυμίσεις για να παραμένουν τα παιδιά σε απόσταση 2 μέτρων. Το UPMC Western Psychiatric Hospital στο Πίτσμπουργκ και άλλες κλινικές ενθαρρύνουν τα παιδιά να φορούν τις μάσκες τους προσφέροντας ανταμοιβές, όπως επιπλέον χρόνος στον υπολογιστή. Οι ασθενείς στο Children National τρώνε τώρα στα δωμάτιά τους, μια αλλαγή από άλλες εποχές όταν έτρωγαν όλοι μαζί.  
 
Παρά την ανάγκη για απόσταση, η κοινωνική αλληλεπίδραση εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό μέρος της φροντίδας ψυχικής υγείας για τα παιδιά, ανέφεραν οι κλινικοί γιατροί. Οι εγκαταστάσεις έχουν βρει διάφορους τρόπους για να το κάνουν με ασφάλεια, όπως η δημιουργία μικρότερων ομάδων για ομαδική θεραπεία. Τα παιδιά στο Cincinnati Children μπορούν να παίξουν με παιχνίδια, αλλά μόνο με αυτά που μπορούν να καθαριστούν αργότερα. Δεν υπάρχουν κάρτες ή επιτραπέζια παιχνίδια, δήλωσε η Dr. Suzanne Sampang, Διευθύντρια στο τμήμα ψυχιατρικής παιδιών και εφήβων στο νοσοκομείο.  
 
«Νομίζω ότι αυτό που διαφέρει η ψυχιατρική θεραπεία από τις υπόλοιπες ιατρικές αγωγές είναι ότι στην πραγματικότητα, η αλληλεπίδραση είναι η θεραπεία», δήλωσε «όπως ακριβώς λειτουργεί και ένα φάρμακο.»  
 
Οι πρόσθετες προφυλάξεις για τον έλεγχο της λοίμωξης δημιουργούν δυσκολίες για τη δημιουργία θεραπευτικών συνδέσεων. Οι μάσκες δυσκολεύουν την ικανότητα να διαβάσεις ένα πρόσωπο. Οι διαδικτυακές συναντήσεις καθιστούν δύσκολη την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ ενός ασθενούς και ενός θεραπευτή. «Υπάρχει κάτι στην πραγματική προσωπική σχέση που ακόμη και η καλύτερη τεχνολογία δεν μπορεί να σας δώσει», δήλωσε η Dr. Adelaide Robb, τμηματάρχης ψυχικής υγείας στο Children’s National in D.C.  
 
Προς το παρόν, η Krissy βασίζεται σε εικονικές πλατφόρμες για να βοηθηθεί από ορισμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Παρά το γεγονός ότι νοσηλεύτηκε και υπέστη εγκεφαλική βλάβη λόγω της υπερβολικής δόσης φαρμάκων, είναι τώρα στο σπίτι της και σε καλή κατάσταση. Διαβάζει τη γεωμετρία, χορεύει στο TikTok και προσπαθεί να νικήσει τη μητέρα της στο Super Mario Bros, στο Wii.  
 
Όμως, το να είναι μακριά από τους φίλους της, είναι πολύ δύσκολο. «Όταν είσαι συνηθισμένος σε κάτι», είπε, «δεν είναι εύκολο να αλλάξεις τα πάντα».  
 
 
 
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.