21 Σεπτεμβρίου 2023

Αλβανική Ανάλυση: «Οδεύουμε προς διάλυση ως έθνος;»

Ξεκίνησε και η αυτή η απογραφή πληθυσμού και κατοικίας. Πιστεύεται (το νούμερο είναι από το INSTAT, αλλά έγινε αποδεκτό ως όχι πολύ ακριβές) ότι την 1η Ιανουαρίου 2022, ο πληθυσμός της Αλβανίας ήταν 2,7 εκατομμύρια κάτοικοι, 1,3% λιγότεροι από το 2021.
 
Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν 28 ετών το 1990, 33 ετών το 2011 και σχεδόν 40 ετών το 2022. Κατά μέσο όρο, 40-45 χιλιάδες άτομα εγκαταλείπουν τη χώρα ετησίως, κυρίως νέοι.
 
Αρνητικός απολογισμός
 
Η αναλογία γεννήσεων-θανάτων έχει αντιστραφεί υπέρ των θανάτων.
Υπάρχουν περίπου 700.000 συνταξιούχοι στην Αλβανία, επομένως σχεδόν το 1/4 του πληθυσμού είναι ηλικιωμένοι. Μια παλιά κοινωνία είναι μια κοινωνία χωρίς φιλοδοξίες, χωρίς ανθρώπινο δυναμικό και με χαμηλή κατανάλωση
 
Τρίτη θέση στην παγκόσμια διασπορά
 
Η Αλβανία κατέχει την τρίτη θέση στον κόσμο για τη μεγαλύτερη διασπορά. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Γουιάνα (36,4%), ένα άθλιο έθνος, αν και μια πλούσια χώρα, στη Νότια Αμερική. Στη δεύτερη θέση η Βοσνία (34%), που σφαγιάστηκε από τους Σέρβους και εξακολουθεί να είναι διαιρεμένη και μη σταθεροποιημένη και στην τρίτη θέση η Αλβανία (30,7%).
 
Απαισιόδοξες είναι και οι προβλέψεις
 
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έως το 2050, η Αλβανία μπορεί να χάσει ξανά πληθυσμό και να πέσει κάτω από τα 2,5 εκατομμύρια κατοίκους. Ενώ μέχρι το τέλος του αιώνα, δηλαδή το 2100, μπορεί να υπάρχουν 1,1 εκατ. κάτοικοι στην Αλβανία ή στη χειρότερη περίπτωση περίπου 860 χιλιάδες κάτοικοι.
 
Μέχρι το τέλος του αιώνα μπορεί να φαίνεται πολύ μακριά, αλλά στην ιστορία ενός έθνους, τα 75 χρόνια είναι κλάσματα του δευτερολέπτου.
 
Η κυβέρνηση ονομάζει την κατάσταση κανονικότητα, κίνηση ανάλογα με την αγορά εργασίας. Ενώ ορισμένοι αναλυτές δεν το βλέπουν ως τραγωδία, αλλά απλώς μια προσωρινή απόδραση ανθρώπων. Το κυβερνών κόμμα δείχνει ικανοποιημένο, αφού «διαχειρίζεται» πιο εύκολα πολιτικά έναν μικρό πληθυσμό.
 
Το 2021, 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν στην Αλβανία. Το 45% από αυτούς είναι συνταξιούχοι που αμείβονται κανονικά 1 μήνα πριν τις εκλογές και περίπου το 20% των υπολοίπων είναι διοικητικοί υπάλληλοι. Η αντιπολίτευση το χρησιμοποιεί απλώς ως επιχείρημα για πολιτικό πόλεμο, αλλά έχει τη δική της συμβολή στην παραγωγή αυτού του καταθλιπτικού περιβάλλοντος.
 
Συνοψίζοντας, κάνουμε μεγάλη τιμή σε αυτούς που σκότωσαν την ελπίδα.
Η αλλαγή δεν θα έρθει ποτέ από τους συνταξιούχους, ούτε από αυτούς που κάνουν ουρά για να κάνουν «Like» στις θέσεις των διευθυντών.
 
Mentor Kikia
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.