26 Σεπτεμβρίου 2023

Αρχαιοελληνικοί θησαυροί αποκαλύφθηκαν σε βυθισμένη πόλη στην Αίγυπτο 7 χλμ από την ακτογραμμή!!!!! (παντού ελληνισμός)

Έναν βυθισμένο ναό στην αρχαία πόλη Ηράκλειον ή Θώνις, στα ανοιχτά των ακτών της Αιγύπτου εντόπισε μια ομάδα υποβρύχιων αρχαιολόγων σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας.
 
Η αρχαία βυθισμένη πόλη, που πήρε το όνομά της από τον Ηρακλή, βρέθηκε το 2000 και ήταν κάποτε το μεγαλύτερο λιμάνι της Αιγύπτου κατά μήκος της Μεσογείου.
 
Εκεί λένε ότι κατέφυγε ο Πάρης με την Ωραία Ελένη για να ξεφύγουν από τον οργισμένο Μενέλαο, λίγο πριν ξεσπάσει ο Τρωικός Πόλεμος.
 
Το λιμάνι υπήρχε αιώνες πριν από την ίδρυση της Αλεξάνδρειας το 331 π.Χ. Μέχρι την ίδρυση του λιμανιού της Αλεξάνδρειας ήταν ένας σημαντικός πολιτικός τόπος, κόμβος τελετουργικών τελετών για την άρχουσα τάξη και απαραίτητο σημείο εισόδου στην Αίγυπτο για όλα τα πλοία που έρχονταν από την Ελλάδα.
 
Τα απομεινάρια του βρίσκονται πλέον κάτω από τον ωκεανό, περίπου 7 χιλιόμετρα από την ακτογραμμή.
 
Με επικεφαλής τον Γάλλο θαλάσσιο αρχαιολόγο Franck Goddio, η ομάδα βρήκε τεράστιους ογκόλιθους από έναν κατεστραμμένο αρχαίο ναό αφιερωμένο στον θεό Άμωνα Ρα.
 
Τεράστιες πέτρες από το ναό πιστεύεται ότι κατέρρευσαν «κατά τη διάρκεια ενός κατακλυσμικού γεγονότος που χρονολογείται στα μέσα του 2ου αιώνα π.Χ.», σύμφωνα με το IEASM.
 
Στο ίδιο σημείο ανακαλύφθηκαν τα ερείπια και ενός ιερού αφιερωμένου στην Ελληνίδα θεά Αφροδίτη, μαζί με μια κρύπτη με αρχαία ελληνικά όπλα αλλά και χάλκινα και κεραμικά αντικείμενα.
 
Ξύλινες κολώνες και δοκάρια που βρέθηκαν στη βυθισμένη, αρχαία πόλη
 
Η έρευνα αποκάλυψε «θησαυρούς και μυστικά» από χρυσάφι και ασήμι από τον βυθισμένο ναό, συμπεριλαμβανομένων τεχνουργημάτων που χρησιμοποιήθηκαν για να ευλογήσουν τους Φαραώ πριν ανέβουν στον θρόνο, νομισμάτων και δοχείων από αλάβαστρο που χρησιμοποιούνταν κάποτε για αρώματα ή αλοιφές.
 
Επίσης, στην ίδια τοποθεσία, οι δύτες βρήκαν υπόγειες κατασκευές που υποστηρίζονταν από «καλοδιατηρημένες ξύλινες κολώνες και δοκάρια» που χρονολογούνται στον 5ο αιώνα π.Χ.
 
Χρυσά ευρήματα
 
Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η ανακάλυψη ελληνικών όπλων στην περιοχή αποδεικνύει την παρουσία μισθοφόρων που θα υπερασπίζονταν την πρόσβαση στο Βασίλειο.
 
Οι ανακαλύψεις υποδηλώνουν ακόμη ότι είχε επιτραπεί στους Έλληνες να μετεγκατασταθούν, να ζήσουν και να εμπορεύονται στην αρχαία αιγυπτιακή πόλη, που τώρα βρίσκεται στον κόλπο του Αμπουκίρ κοντά στην Αλεξάνδρεια.
 
Κολώνες από τον αρχαίο ναό
 
«Είναι εξαιρετικά συγκινητικό να ανακαλύπτουμε τέτοια ευαίσθητα αντικείμενα, τα οποία έμειναν άθικτα παρά τη βία και το μέγεθος του κατακλυσμού» δήλωσε ο Frank Goddio, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Υποβρύχια Αρχαιολογία.
 
Πιστεύεται ότι η άνοδος του νερού, μια σειρά από σεισμούς και ένα παλιρροϊκό κύμα συνέβαλαν στη βύθιση της πόλης τον 8ο αιώνα μ.Χ.
 
Το όνομα και η ιστορία της πόλης είχαν χαθεί στο πέρασμα των αιώνων, και αναφέρονταν μόνο σε αρχαία κλασικά κείμενα και σπάνιες επιγραφές.
 
Ο Goddio και η ομάδα του εργάζονται τις τελευταίες δύο δεκαετίες για να αποκαλύψουν τα μυστικά της χαμένης πόλης μετά την ανακάλυψή της το 2000.
 
 
ΣΧΟΛΙΟ
 
Προς τιμήν τους οι Αιγύπτιοι ποτέ δεν ισχυρίστηκαν ότι τα ελληνικά ευρήματαστην Αίγυπτο είναι αιγυπτιακά...
Μπορεί δικαίως να ανήκουν στην Αίγυπτο εφόσον βρέθηκαν εκεί αλλά πάντα στα μουσεία τους τονίζουν ότι είναι ελληνικά...
Φυσικά αυτό προέρχεται πρώτον από το ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι (οι σημερινοί χριστιανοί Αιγύπτιοι) είναι από τους πιο αρχαίους λαούς στον κόσμο... αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των Αράβων Αιγυπτίων προέρχονται από τον αρχαίο λαό των Αράβων οι οποίοι στην πάροδο των αιώνων παρουσίασαν εξαιρετικά πολιτιστικά επιτεύγματα...

Κάποιος άλλος λάος εξ ανατολών που ήρθε από τις στέππες της Μογγολίας πριν 1000 περίπυ χρόνις και δεν έχει να παρουσιάσει οτιδήποτε πολιτιστικό παρά μόνο καταστροφές και γενοκτονίες, προσπαθεί έκτοτε να οικειοποιηθεί τα πολιτιστικά στοιχεία και τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις των Ελλήνων που βρίσκονται διάπσπαρτες στην χώρα που έχει καταλάβει....Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.