29 Σεπτεμβρίου 2023

Από 1η Ιανουαρίου 2024 δεν υπάρχει πλέον αυτόνομο Αρτσάχ. Ανακοίνωση εξέδωσαν η Κυπριακή Εστία Βορείου Ελλάδος και το Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ αδειάζει με γοργούς ρυθμούς από το αρμενικό πληθυσμό του για να περάσει υπό πλήρη αζερικό έλεγχο (φωτ. Reuters). 
 
Το Ναγκόρνο Καραμπαχ παύει να θεωρεί εαυτόν ανεξάρτητο από το Μπακού
 
Η αρμενική αυτονομιστική ηγεσία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ υπέγραψε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο ο θύλακος στο δυτικό Αζερμπαϊτζάν παύει από την 1η Ιανουαρίου του 2024 να θεωρεί εαυτόν ανεξάρτητο από το Μπακού.
 
Ως αποτέλεσμα της συμφωνίας που υπεγράφη πριν από μερικές ημέρες, με την οποία έλαβε τέλος η 24ωρη σύγκρουση στην περιφέρεια με τους 120.000 Αρμένιους κατοίκους, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, -ή Αρτσάχ στα αρμενικά- παύει να διεκδικεί την ανεξαρτησία του από το Αζερμπαϊτζάν την οποία κανένα άλλο κράτος δεν αναγνώρισε αφότου προκηρύχθηκε.
 
Οπως μεταδίδει η έγκυρη αρμενική ειδησεογραφική πύλη 24news, «η Δημοκρατία του Αρτσάχ θα πάψει να υπάρχει από την 1η Ιανουαρίου του 2024», σύμφωνα με το διάταγμα που υπέγραψε ο Σαμβέλ Σαχραμανιάν, επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, από όπου ήδη ο μισός αρμενικός πληθυσμός έχει διαφύγει με προορισμό τη γειτονική Αρμενία. Ετσι διαλύονται μέσα στους επόμενους τρεις μήνες όλοι οι κρατικοί οργανισμοί των αυτονομιστών. 
 
«Σύμφωνα με το διάταγμα, σε σχέση με τη δύσκολη στρατιωτικοπολιτική κατάσταση, με βάση την προτεραιότητα της διασφάλισης της φυσικής ασφάλειας και των ζωτικών συμφερόντων του λαού του Αρτσάχ, λαμβάνοντας υπόψη τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της διοίκησης των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων, έχοντας συμφωνήσει με τους εκπροσώπους της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν ότι η ελεύθερη, εθελοντική και ανεμπόδιστη μετακίνηση των κατοίκων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού προσωπικού που έχει καταθέσει τα όπλα, διασφαλίζεται μαζί με την περιουσία τους στα οχήματα κατά μήκος του διαδρόμου του Λατσίν», γράφει η ιστοσελίδα της Αρμενίας αναφερόμενη στον διάδρομο που συνδέει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ με την ελεύθερη Αρμενία.
 
Στο δημοσίευμα προστίθεται ότι σύμφωνα με το διάταγμα «ο πληθυσμός του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, συμπεριλαμβανομένου του πληθυσμού εκτός της δημοκρατίας, μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος διατάγματος, γνωρίζει τις συνθήκες επανένταξης που παρουσιάζει η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να λάβει μια ανεξάρτητη και ατομική απόφαση σχετικά με τη δυνατότητα παραμονής ή επιστροφής στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ στο μέλλον». 
 
Εκτιμάται ότι πάνω από 65.000 Αρμένιοι κάτοικοι του θυλάκου έχουν κινηθεί προς την Αρμενία μετά τα γεγονότα της 19ης Σεπτεμβρίου.
 
Πηγή: 24news, TASS, Καθημερινή
 
Μάθημα για όλον τον Ελληνισμό! Όχι στο νέο Αττίλα – Μικρά Ασία, Πόντος, Κύπρος, Αρτσάχ – Ιερή υποχρέωση ο Ενιαίος Αμυντικός Χώρος
 
Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν η Κυπριακή Εστία Βορείου Ελλάδος και το Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης, σχετικά με τα όσα διαδραματίζονται στην μαρτυρική γη του Αρτσάχ και τα όσα τραγικά υπομένουν σήμερα οι Αρμένιοι. 
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
 
Μικρά Ασία, Πόντος, Κύπρος, Αρτσάχ.
Όχι στο νέο Αττίλα.
 
Ως αδερφά σωματεία και εκφράζοντας θέλουμε να πιστεύουμε τα συναισθήματα του συνόλου Ελληνικού λαού, καταδικάζουμε με όλη την δύναμη της ψυχής μας τον βάρβαρο ξεριζωμό των αδελφών Αρμενίων από την μαρτυρική γη του Αρτσάχ. 
 
Εμείς που, ως αναπόσπαστα κομμάτια του Ελληνισμού της Ανατολής, έχουμε βιώσει τον πόνο του βίαιου εκτοπισμού και της εθνοκάθαρσης και πάνω από όλα της Γενοκτονίας από τους Τούρκους Οθωμανούς, Νεότουρκους, Κεμαλικούς, φέρνουμε στο νου μας σκηνές από τους διωγμούς, τις σφαγές κατά των προγόνων μας στην Σαμψούντα το 1919, στην Σμύρνη το 1922, στην Πόλη το 1955 και την Κερύνεια το 1974.
 
Οι συνειρμοί και οι ομοιότητες μας γεμίζουν με αισθήματα οδύνης, πικρίας αλλά και οργής. 
 
Η βαρβαρότητα των Αζέρων στηρίχθηκε από το αδερφό έθνος τους Τούρκους, αποσιωπήθηκε από την πολιτισμένη Δύση που διακρίθηκε για την επιλεκτική της ευαισθησία στο ζήτημα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία που ενώ την καταδίκασε ομόθυμα δεν πράττει το ίδιο με τον “Αττίλα” στην Κύπρο και τον ξεριζωμό στο Αρτσάχ.
 
Οι Αρμένιοι βρέθηκαν μόνοι τους χωρίς την στήριξη ούτε της Δύσης ούτε των παλιών τους συμμάχων των Ρώσων.
 
Αυτό είναι μάθημα για όλον τον Ελληνισμό.
Στην κρίσιμη στιγμή θα είμαστε μόνοι μας και η ενότητα και ο Ενιαίος Αμυντικός Χώρος Ελλάδος Κύπρου είναι ιερή υποχρέωση.
 
Καλούμε τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου, το σύνολο του Ελληνικού λαού και την ομογένεια να συμπαρασταθούν με όλα τα διαθέσιμα μέσα στο δράμα του Αρμενικού λαού αλλά και να σταθούν ανάχωμα στα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας και των δορυφόρων της.
 
Ελπίζουμε, τα τραγικά γεγονότα στην Αρμενία, να αποτελέσουν τουλάχιστον την αφορμή να αντιληφθούμε ό,τι, αν δεν αντιπαρατάξουμε την ισχύ των δικών μας δυνάμεων απέναντί στον νεοοθωμανισμό, καμία περιφερειακή συμμαχία, ζώνη επιρροής η ειλικρινής διάθεση για συμβιβασμό, θα κατευνάσει την Τουρκική βουλιμία.
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.