27 Σεπτεμβρίου 2023

Κυριάκος Μητσοτάκης: Φορτώνει στην «κλιματική κρίση» όλες τις συμφορές στη χώρα του και στους ξένους την παρουσιάζει ως τουριστικό «ατού»!

Αδιαφορώντας για τη δυστυχία της χώρας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στο Bloomberg την κλιματική κρίση σαν «ευκαιρία» για κέρδος
 
Γράφει ο Ελευθέριος Ανδρώνης 
 
Όσοι δεν έχουν πειστεί ακόμη ότι η λεγόμενη «κλιματική κρίση» αποτελεί ένα ξεχειλωμένο αφήγημα που πρώτα απ’ όλα γελοιοποιείται από τους ίδιους τους προπαγανδιστές του, δεν έχει παρά να ακούσει την τελευταία συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Bloomberg
 
Οι καταστροφικές πυρκαγιές και οι φονικές πλημμύρες άφησαν πίσω τους απέραντες «βομβαρδισμένες» εκτάσεις σε 6 νομούς της χώρας (Έβρος, Ρόδος, Αττική, Μαγνησία, Θεσσαλία και Βοιωτία) και ο πρωθυπουργός μεταχειρίζεται την κλιματική κρίση σαν ιερό νεοταξικό δόγμα που εξαγνίζει όλα τα κυβερνητικά εγκλήματα. 
 
Η νεοφιλελεύθερη απληστία που διακρίνει το πολιτικό όραμα του πρωθυπουργού, δεν μπορεί να κρυφτεί όμως. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι ο δήθεν «εφιάλτης» της κλιματικής κρίσης, μπορεί να είναι χαράς ευαγγέλιο για τους «εκλεκτούς» του καπιταλισμού. 
 
Ο κ. Μητσοτάκης είπε λοιπόν στην επίμαχη συνέντευξη ότι: 
«Ο κόσμος συνεχίζει να απολαμβάνει την καυτή Μεσόγειο και θέλουν να έρθουν στη Μεσόγειο και στην Ελλάδα συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, γιατί τους αρέσει να περνούν χρόνο στην παραλία. Αν μη τι άλλο, θα έλεγα ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια ευκαιρία για εμάς να επεκτείνουμε την τουριστική μας περίοδο». 
 
Αντιλαμβανόμαστε τι μας λέει εδώ ο «πεφωτισμένος» πρωθυπουργός; Η κλιματική αλλαγή ξαφνικά δεν είναι «κατάρα» έτσι όπως την παρουσιάζει συχνάκις ο ίδιος, άλλα είναι ευκαιρία! 
Για ποιους; 
 
Όχι φυσικά γι’ αυτούς που καίγονται, που πνίγονται, που χάνουν τις περιουσίες τους και τις δουλειές τους, που βλέπουν τον τόπο τους να καταστρέφεται και να υποβαθμίζεται για χρόνια έως και δεκαετίες. Όχι γι’ αυτούς που χάνουν τα ζώα τους, τα χωράφια τους, τις επιχειρήσεις τους, τα μελίσσια τους, το δάσος που τους έθρεφε με τις ευλογίες του. Όχι γι’ αυτούς που αφήνονται απροστάτευτοι από το κράτος χωρίς έργα πρόληψης απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα (που ούτως ή άλλως συμβαίνουν κατά καιρούς). 
 
Όχι γι’ αυτούς που παραμυθιάζονται ότι τάχα βελτιώνονται οι υποδομές του τόπου τους, και στην πραγματικότητα ζουν σε ένα οικιστικό σύμπλεγμα που αποτελείται από κακοτεχνίες, από έργα της «αρπαχτής» και της μίζας, από κατασκευαστικές τυχαιότητες χωρίς κανένα απώτερο σχέδιο οργάνωσης, και από ασυντήρητα έργα μιας δήθεν «ανάπτυξης». 
 
Όχι για τους πολίτες που θα παραμένουν ο τελευταίος τροχός της αμάξης σε αυτό διεθνές σχέδιο μαζικού ελέγχου που αποκαλείται «κλιματική κρίση», και το μόνο που έχουν να λαβαίνουν είναι η ελεημοσύνη ενός μηνύματος από το 112 που θα τους σταλεί λίγο πριν καταστραφούν, και η αποζημίωση που ίσως λάβουν από την ασφαλιστική εταιρεία που θα «ματώνουν« οικονομικά για να πληρώνουν. Οι κρατικές αποζημιώσεις οδεύουν προς το τέλος τους σιγά σιγά. Ακόμα και αυτά τα ψίχουλα που δίνουν στους πληγέντες, θέλουν να σταματήσουν να τα δίνουν. Το διαρρέουν οι ίδιοι οι κυβερνητικοί. 
 
Αργά ή γρήγορα θα έρθει η στιγμή που οι πολίτες θα ασφαλίζουν το σπίτι τους υποχρεωτικά, επειδή το κράτος επιδιώκει να αποσυρθεί από την προστασία της λαϊκής περιουσίας και να υποχρεώσει τον λαό να εξευμενίσει τον φόβο για τη ζωή του και την περιουσία του, πληρώνοντας πανάκριβα ασφάλιστρα. Όσοι θα μπορούν. Για όσους δεν θα μπορούν, ισχύει το «όποιος δεν προσαρμόζεται – πεθαίνει» που είχε πει ο Στέλιος Πέτσας.
 
Η δύο όψεις της «κλιματικής κρίσης» 
 
Για όλους αυτούς τους λόγους και πολλούς άλλους ακόμα, το αφήγημα της κλιματικής κρίσης δεν θα είναι ευκαιρία, άλλα «ταφόπλακα» για τους απλούς πολίτες. Όμως ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει τόσα χρόνια ότι αρέσκεται να επενδύει πολιτικά σε καταστροφές. 
 
Όπως είχαμε γράψει και άλλοτε, ο νέος εκδικητικός «θεός» που αποκαλείται «κλιματική αλλαγή» ωθεί τις κοινωνίες σε μια πρωτόγονη, μοιρολατρική νοοτροπία όπου το κράτος αποποιείται την ανθρώπινη τεχνογνωσία στον τομέα της πρόληψης, χάριν ενός θεοποιημένου αφηγήματος. Αυτός ο «θεός» εξευμενίζεται με θυσίες ανθρώπινων ζωών και ζώων, με κατεστραμμένες περιουσίες, με απέραντα νεκροταφεία δέντρων, με δάση από ανεμογεννήτριες, με διατροφική «νηστεία», με περιορισμούς ελευθεριών και ληστρικούς «πράσινους» φόρους. 
 
Και αυτός ο «θεός» είναι εκδικητικός με τους ανίσχυρους και μοιράζει πλουσιοπάροχες «ευλογίες» στους ισχυρούς. 
 
Έτσι, στο εσωτερικό της χώρας ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί το αφήγημα της κλιματικής κρίσης για να του φορτώνει όλες τις εγκληματικές πολιτικές της κυβέρνησης και στο εξωτερικό παρουσιάζει το ίδιο αφήγημα ως χρυσή ευκαιρία για ενίσχυση του… τουρισμού και αναβάθμιση των υπερεθνικών εξουσιών. Άλλωστε από την 78η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο πρωθυπουργός ζήτησε τη δημιουργία μιας παγκόσμιας συμμαχίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, που είναι ένα έμμεσος χαρακτηρισμός για την παγκόσμια διακυβέρνηση. 
 
Και αν το πολιτικό πακέτο της εργαλειοποίησης του κλίματος φέρνει μαζί του τον θάνατο και την καταστροφή, ε… και τι έγινε; Οι τουρίστες θα λιάζονται για περισσότερους μήνες. Τα ξενοδοχεία δεν θα προλαβαίνουν να αδειάσουν. Ο πρωθυπουργός θα απολαμβάνει ακόμα περισσότερα τριήμερα. Ουσιαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει προς τον ελληνικό λαό: «καταστρεφόμαστε, μην έχετε απαιτήσεις από το κράτος» και την ίδια στιγμή λέει προς τα ξένα κράτη: «καταστρεφόμαστε, αλλά ελάτε να ζήσετε μια ειδυλλιακή καταστροφή στην Ελλάδα, γιατί διαθέτουμε το know – how για να περνάμε καλά». 
 
Κάποτε από την κακόφημη συνοικία της Τρούμπας ακουγόταν το «καλώς ήρθε το δολάριο», όπως παρουσιάστηκε στη γνωστή ελληνική ταινία. Σήμερα η νεοφιλελεύθερη νοοτροπία φωνάζει «καλώς ήρθε η κλιματική κρίση», για τους ίδιους λόγους και τα ίδια κίνητρα. Άλλωστε είναι δυνατόν να χαθούν όλες αυτές οι «ευκαιρίες» που αναδύονται; Είναι δυνατόν να μείνει ανενεργό το υπερόπλο της νεοταξικής «ελίτ»; 
 
Ως εργαλείο απόλυτου ελέγχου των μαζών που είναι, το αφήγημα της κλιματικής κρίσης λειτουργεί αμφίπλευρα. Είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος για όλα τα δεινά που προκαλούν οι κυβερνήσεις στους λαούς, άλλα ταυτόχρονα παρουσιάζεται και σαν το «χρυσό μοσχάρι» της «ανάπτυξης» και της «ευημερίας» για όσους έχουν την οικονομική επιφάνεια να επενδύσουν στο αφήγημα. 
 
«Αν μη τι άλλο, θα έλεγα ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια ευκαιρία για να επεκτείνουμε την τουριστική μας περίοδο.
Αυτό απάντησε ο ΠΘ της Ελλάδας στην συνέντευξή του στον Guy Johnson του Bloomberg.
Ναι! Βλέπει την κλιματική αλλαγή σαν «ευκαιρία»… εσόδων!
Την ίδια ώρα: Η… pic.twitter.com/CED5Fi3Ldr 
— Areti Athanasiou (@AretiAthanasiu) September 24, 2023
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.