26 Σεπτεμβρίου 2023

ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων 
 
Ο Σωκράτης είπε και τα εξής επίκαιρα και διαχρονικά:
 
1/ «Ο καθένας έχει την ικανότητα και ευθύνη να εκπαιδεύει τον εαυτόν του» και να γίνεται μια αυτόνομη οντότητα 
2/ «Όργανο για να πράξει τούτο είναι ο νους», τον οποίον δεν πρέπει να κινητοποιεί μόνο για την απόκτηση ύλης αλλά για τη βελτίωση του 
3/ «Δεν μπορεί ο άνθρωπος να θεωρηθεί πρόσωπο όταν κυβερνήτης του δεν είναι ο νους», αλλά ετερορρυθμιζόμενος από(το Κόμμα, τα ΜΜΕ, Θρησκεία, Ομάδα, μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.α) 
4/ «Η Αρετή είναι γνώση και η άγνοια κακία». Άρα προέχει η Παιδεία 
5/ «Ο άνθρωπος δεν πράττει το κακό για το κακό». Δηλαδή θέλει το κακό. Το πράττει εξ αγνοίας. Είναι όμως και το κοινωνικό περιβάλλον 
6/ «Ο άνθρωπος αφού έχει νου έχει μέσα του και την αγάπη και το καλό». Αρκεί να δεχθεί την ακτίνα του φωτός που θα τον φωτίσει στο καλό και στον εξανθρωπισμό . 
7/ «Η Αρετή είναι μία, είναι «επιστήμη»(= γνώση)» Πρόκειται για επεξεργασμένη επιστήμη. Δε θα τη βρεις στα λόγια αλλά στην πράξη 
8/ «Ταυτίζει το χρήσιμο και ωφέλιμο με το αγαθό», γιατί συχνά το υλικό συμφέρον (όφελος) τα χωρίζει 
9/«Πίστευε στο «γνώθι αυτόν» (Είχε γνωρίσει τον εαυτόν σου) 
10/ «Βοήθα τον πλησίον σου να βρει το δρόμου του» Όταν βοηθάς κάποιον τη θέση της άγνοιας πάντα παίρνει το φως της γνώσεως. 
12/ Ακόμη και στην κρίσιμη δίκη του, αντί να υποστηρίξει τον εαυτόν του με απαλλακτικά σοφίσματα, «ο φιλόσοφος έκανε μάθημα στους δικαστές του» όπως έκανε στον καθημερινό του βίο. 
13/ «Σοφότερος άνθρωπος δεν είναι αυτός με την πίστη αλλά με το έργο του γίνεται «συνεργός» του Απόλλωνος».(Δηλαδή βοηθώντας τους ανθρώπους να ανακαλύψουν και να αξιοποιήσουν το φως που έχουν μέσα τους) 
14/ « Η Αρετή πρέπει να ταυτίζεται με τη γνώση». Αν η γνώση δεν έχει αρετή τότε γίνεται λίαν επικίνδυνη για το ανθρώπινο γένος. 
15/ «Ο φιλόσοφος ζητά μεταστροφή της ψυχής», όμως το άτομο δεν την ασπάζεται γιατί συχνά έρχεται αντίθετη με το υλικό του συμφέρον. 
16/ «Η Αρετή είναι διδακτή» Ακλόνητη είναι του φιλόσοφου η πίστη στο Δίκαιο, χωρίς αυτή την πίστη ο άνθρωπος είναι αδιανόητος.( Αντί για τους παγκόσμιους εξοπλισμούς ρίξτε ένα μικρό ποσοστό στην Παιδεία. Φορολογείστε βαριά την Ολιγαρχία) 
17/ «Ο Σωκράτης δε δέχεται την απαλλαγή του αν αυτή συνοδευτεί με την απαγόρευση του να διδάσκει». Ο ίδιος δίδασκε αφιλοκερδώς και ποτέ δεν πληρώθηκε για το έργο του. Και όμως, υπάρχουν και σήμερα τέτοιοι άνθρωποι μεταξύ μας
18/ “Αθηναίε πολίτη της πιο ξακουσμένης πολιτείας για τη σοφία και τη δύναμη της δεν ντρέπεσαι να φροντίζεις πως να κερδίσεις όσο το δυνατόν περισσότερα αγαθά, φήμη και τιμές, και για τη φρόνηση σου, για την Αλήθεια, για την ψυχή σου πως να την κάνεις ανώτερη δε φροντίζεις και δε σκέπτεσαι;” Διαχρονικό ερώτημα για πολλούς 
 
Μια πρόταση για την πανανθρώπινη κοινωνία και ιδιαίτερα για τους παγκόσμιους ηγέτες και τους ολιγάρχες που σκοπό τους έχουν τάξει την αύξηση του πλούτου, της δύναμης, της δόξας των τιμών τους και αδιαφορούν για το παγκόσμιο συμφέρον και για το κατρακύλισμα του κόσμου στο χάος, τη διάλυση και την παρακμή.
 
(24/9/23) 
Αμφικτύων 
 
* Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης 
Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών 
amphiktyon@gmail.com Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.