27 Σεπτεμβρίου 2023

Όσιος Εφραίμ ο Σύρος: Η ώρα της δευτέρας παρουσίας

Δόξα ανήκει, αγαπητοί, στον μόνο αληθινό Θεό. Έφερα στη μνήμη μου εκείνη την ώρα (της δευτέρας παρουσίας), και τρόμαξα· έστρεψα την προσοχή μου σ’ εκείνη τη φοβερή κρίση, και φοβήθηκα· αλλά και στη χαρά που υπάρχει στον παράδεισο· και αφού στέναξα, έκλαψα ωσότου δε μου έμεινε δύναμη να κλάψω ακόμη, διότι με αδιαφορία και μετεωρισμό πέρασα τις μέρες μου, και με ακάθαρτους λογισμούς γέμισα τα χρόνια μου. Πώς μου τα έκλεψαν, δεν κατάλαβα· και πώς πέρασαν, δεν αντιλήφθηκα. Οι μέρες μου χάθηκαν και οι ανομίες μου πολλαπλασιάσθηκαν.
 
Αλίμονο, αλίμονο, αγαπητοί μου! Πώς να αντιμετωπίσω την ντροπή εκείνης της ώρας, όταν θα παρουσιασθούν ολόγυρα οι γνωστοί μου, εκείνοι που με λογάριαζαν ότι ανήκω σ’ αυτό το σχήμα της ευλάβειας, και με μακάριζαν, ενώ εγώ ήμουν εσωτερικά γεμάτος από ασέβεια και ακαθαρσία, και είχα ξεχάσει τον Κύριο που ερευνά τις καρδιές και τις σκέψεις (Ψαλ. 7:10); Πράγματι εκεί βρίσκεται η ντροπή. Είναι αξιολύπητος όποιος ντροπιάζεται εκεί.
✶✶✶
 
Φιλάνθρωπε, Αγαθέ, ζητώ να υποσχεθείς με όρκο στην ευσπλαχνία σου, ότι δε θα με τοποθετήσεις στα αριστερά, μαζί με τα ερίφια που σε παρόργισαν, και ότι δε θα μου πεις· «Δε σε γνωρίζω». Αλλά χάρη στην ευσπλαχνία σου, δώσε μου συνεχή θρήνο και κατάνυξη και ταπείνωση στην καρδιά μου, και καθάρισέ την, για να γίνει ναός της αγίας χάριτός σου. Γιατί μολονότι είμαι αμαρτωλός και ασεβής, όμως συνεχώς χτυπώ την πόρτα σου· και μολονότι είμαι οκνηρός και νωθρός, όμως τουλάχιστο βαδίζω στο δρόμο σου.
✶✶✶
 
Αδελφοί μου αγαπητοί, παρακαλώ την ομόνοια που έχετε, να φροντίσετε να γίνετε ευάρεστοι στον Θεό, όσο υπάρχει καιρός. Κλάψτε μπροστά του, μέρα και νύχτα, στην προσευχή σας και στην ψαλμωδία, για να σας σώσει από εκείνο τον ατέλειωτο θρήνο, και από το τρίξιμο των δοντιών, και από τη φωτιά της γέεννας, και από το ακοίμητο σκουλήκι, και να σας χαροποιήσει στη βασιλεία του, στην αιώνια ζωή· εκεί όπου εξαφανίσθηκε ο πόνος, η λύπη και ο στεναγμός· εκεί όπου δε χρειάζονται ούτε τα δάκρυα ούτε η μετάνοια· όπου δεν υπάρχει φόβος και τρόμος· όπου δεν υπάρχει φθορά· όπου δεν υπάρχει αντίπαλος και εχθρός· όπου δεν υπάρχει παρόργιση και θυμός· όπου δεν υπάρχει μίσος και έχθρα· απεναντίας υπάρχει διαρκής χαρά και ευφροσύνη και αγαλλίαση, και τραπέζι γεμάτο με πνευματικά αγαθά, που το ετοίμασε ο Θεός για κείνους που τον αγαπούν. Μακάριος είναι εκείνος που θα θεωρηθεί άξιος γι’ αυτό το τραπέζι, και αξιολύπητος εκείνος που θα το στερηθεί.
 
Από το βιβλίο: Οσίου Εφραίμ του Σύρου Έργα, τ. Α’, Εκδόσεις «Το Περιβόλι της Παναγίας», Θεσσαλονίκη 1995, σελ. 148.
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.