29 Σεπτεμβρίου 2023

BOB ΜENENDEZ: Ο ΝΕΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ;

Γραφεί ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Αμφικτύων
 
Την αναστάτωση που προκαλεί η γνωριμία με το Σωκράτη δίνει παραστατικά ο Μέμνων στον ομώνυμο πλατωνικό διάλογο:
 
«Έχω ακούσει αλήθεια Σωκράτη, λέγει ο Μέμνων, και πριν σε γνωρίσω από κοντά, ότι τίποτα άλλο δεν κάνεις παρά μόνο τούτο δω: Και ο ίδιος να βρίσκεσαι σε απορία και άλλους να κάνεις να πέφτουν στην ίδια κατάσταση. Να και τώρα όπως μου φαίνεται μου κάνεις τα μάγια σου, με ποτίζεις φίλτρα, μου διαβάζεις τα ξόρκια σου, ώστε με έχεις πλημμυρίσει με απορίες. Και, αν επιτρέπεις το αστείο μου φαίνεται ίδιο και όμοιο με τη γνωστή νάρκη της θάλασσας. Γιατί και αυτή ναρκώνει πάντα όποιον την πλησιάζει και την εγγίζει και εσύ μου φαίνεται τώρα κάτι τέτοιο έχεις κάνει σε μένα με νάρκωσες. Εγώ τώρα αισθάνομαι αλήθεια ναρκωμένος και στην ψυχή και στο στόμα και δεν μπορώ να σου απαντήσω. Και όμως αμέτρητες φορές ΄έχω βγάλει πάρα πολλούς λόγους για την αρετή σε πολύ κόσμο και πολύ όμορφους, όπως νόμιζα. Μα τώρα δεν μπορώ καθόλου να πω μήτε τι είναι….»
 
Αυτό δείχνει ότι ο συνομιλητής με τον Σωκράτη αισθάνεται ότι δεν μπορεί να παίξει με τον εαυτόν του και με τους άλλους, να υποκρίνεσαι, να κυνηγάς εντυπώσεις. Νοιώθεις την ανάγκη επιτέλους να είσαι ειλικρινής με τον εαυτόν σου, να γδυθείς από όλα τα περιττά και ψεύτικα στολίδια, να εγκαταλείψεις το σοφιστή που κρύβεις μέσα σου και να στραφείς στην αναζήτηση της ουσίας του «είναι» σου. Αυτή την ψυχική εφορία θέλουν να γεννήσουν τα λόγια του Σωκράτη.
 
Η γοητεία του δασκάλου δεν οφείλεται στη μορφή του. Εξωτερικά λέγουν όσοι τον γνώρισαν ήταν χυδαίος και αποκρουστικός. Πρόσωπο πλατύ, μύτη με ρουθούνια γυρισμένα προς τα πάνω, χείλη παχιά, στόμα μεγάλο, μάτια δίκην βοδιού που κοιτάζουν λοξά, κεφαλή μεγάλη, σώμα κοντό με εξογκωμένη κοιλιά. Σωστός Σιληνός όπως λέγει ο Αλκιβιάδης στο πλατωνικό «Συμπόσιο». Ότι αντίθετο προς τον ιδανικό κλασσικό τύπο του ανθρώπου «καλού κ’αγαθού»
 
Μέσα σ’ αυτόν τον δύσμορφο άνθρωπο ζει ένας δαίμονας, κάποιο φως που του υπαγορεύει σκέψεις και πράξεις, οι οποίες τον ξεχωρίζουν από κάθε άλλον και τον κάνουν να φαίνεται παράδοξα αλλόκοτος. Ο Σωκράτης ντύνεται με ευτελή μανδύα, περιφέρεται ξυπόλυτος στην αγορά και έτσι πηγαίνει όπου τον καλούσαν ακόμη και στον «καλό» λεγόμενο κόσμο. Ξυπόλυτος πέρασε ένα χειμώνα σαν οπλίτης του Αθηναϊκού εκστρατευτικού σώματος στην εκστρατεία της Αμφίπολης της Μακεδονίας το 423-424 π.Χ και ξυπόλυτος περπατούσε μέσα στα χιόνια χωρίς να πάθει κρυοπαγήματα. (Ο Σωκράτης είχε επηρεαστεί από τον «Επιτάφιο του Περικλέους», αγαπούσε υπερβολικά την πατρίδα του Αθήνα και έλαβε μέρος σε τρείς εκστρατείες στο εξωτερικό)
 
Έκανε πράξη την αυστηρή εγκράτεια στο βίο του, ασκούσε τον εαυτόν του, να αντέχει στις στερήσεις, τη δίψα και την πείνα, το κρύο και τη ζέστη. Η αυτοσυγκέντρωση του έμοιαζε με πραγματική έκσταση. Τότε δεν υπήρχε για αυτόν εξωτερικός κόσμος παρά μόνο ο Σωκράτης. Συχνά απομονωνόταν και σταματούσε όπου βρεθεί για ώρες έως ότου λύσει το πρόβλημα. Ο Σωκράτης λέει ο Αλκιβιάδης δεν μοιάζει με κανέναν άνθρωπο, ούτε από τους παλαιούς, ούτε από τους τωρινούς, εκτός και τον παραβάλεις όχι με ανθρώπους αλλά με τους Σιληνούς και τους Σατύρους και αυτόν και τα λόγια του. …Αν μπεις μέσα στα λόγια του Σωκράτη θα βρεις ότι μόνο αυτοί οι λόγοι έχουν νόημα μέσα τους και με πάμπολλες εξαίσιες εικόνες αρετής τείνουν να διαμορφώσουν τον «καλό κ’αγαθό» άνθρωπο. Ήταν ο Σωκράτης ένας προφήτης; Ήταν δημιούργημα –πρωτοπόρος και «παγκόσμιος διαφωτιστής» θα έλεγα- της εξελισσόμενης Αθηναϊκής κοινωνίας και του κόσμου ολόκληρου.
 
Σύμπασα η ανθρωπότητα χρωστάει στον φιλόσοφο τους «ορισμούς» οι οποίοι θεμελίωσαν πριν 2.500 χρόνια την Επιστήμη και τους «συλλογισμούς» που άνοιξαν το δρόμο για την Φιλοσοφία.
 
Όμως αντί για ευγνωμοσύνη δεν σταμάτησε ακόμη ο πανάρχαιος κατατρεγμός και οι διώξεις, οι σφαγές και οι γενοκτονίες εναντίον του Ελληνικού έθνους, όπου παρουσιαστεί ακόμη και άτομο όπως τώρα ο φιλέλλην Γερουσιαστής Bob Menendez ο οποίος πληρώνει στα απολυταρχικά κέντρα και στους «Οπλεμπόρους» την αγάπη και υποστήριξη του για την πατρίδα του παγκόσμιου πνεύματος την Ελλάδα. Ο Bob Menendez είναι ο νέος Σωκράτης!!
 
(27/9/23)
Αμφικτύων
 
* Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Συγγραφεύς, Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
amphiktyon@gmail.comShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.