28 Σεπτεμβρίου 2023

ΕΕ-έμβρυα: Εμπόρευμα «ανθρώπινης προέλευσης»

Της Francesca de Villasmundo 
 
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε πρόταση κανονισμού που εξισώνει τα ανθρώπινα έμβρυα με τα κύτταρα και τους ιστούς, ορίζοντάς τα ως «ουσίες ανθρώπινης προέλευσης». Αυτό ανοίγει τις πόρτες στην ευγονική και τις βιομηχανικές χρήσεις.
 
Την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση νέα μέτρα με τα οποία επιθυμεί να προστατεύσει καλύτερα τους πολίτες που δίνουν αίμα, ιστούς ή κύτταρα ή λαμβάνουν θεραπεία με αυτές τις ανθρώπινες ουσίες. Αλλά στην πραγματικότητα, αγνοώντας το σήμα κινδύνου διαφόρων οργανώσεων εμπειρογνωμόνων και τις ανησυχίες των Ευρωπαίων επισκόπων, το εγκεκριμένο σχέδιο κανονισμού από μια μεγάλη πλειοψηφία από σοσιαλιστές, πράσινους και φιλελεύθερους, επιτρέπει την ελεύθερη αγορά σε έμβρυα και ανθρώπινους γαμέτες [αναπαραγωγικά κύτταρα] και τα συνακολουθούμενα πειράματα και ευγονικές επιλογές. 
 
Εμπορευματοποίηση του ανθρώπου
 
Ο προτεινόμενος κανονισμός για τα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας για ουσίες ανθρώπινης προέλευσης που προορίζονται για εφαρμογή στον άνθρωπο (ή κανονισμός SoHO), ο οποίος στοχεύει στην κοινή χρήση ανθρώπινων κυττάρων, αίματος και ιστών στα κράτη μέλη με εναρμονισμένο και τυποποιημένο τρόπο, εγκρίθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου, με 483 ψήφους υπέρ, 89 αποχές και 52 ψήφους κατά. Πολλοί βουλευτές επέμειναν ότι οι δωρεές αυτών των « ουσιών » πρέπει πάντα να είναι εθελοντικές και μη αμειβόμενες και ότι οι δωρητές μπορούν να αποζημιωθούν μόνο για απώλειες ή δαπάνες που υπέστησαν. 
 
Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πιο κραυγαλέα υποκρισία που μπορούμε να φανταστούμε, γιατί στην πραγματικότητα ανοίγει την εμπορευματοποίηση του ανθρώπου. Πράγματι, για να διασφαλίσει η Ε. Έ. την επάρκεια αυτών των ουσιών, όπως ορίζεται επίσης στο εγκεκριμένο δελτίο μέτρων, «οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Επιτροπή μια ευρωπαϊκή στρατηγική εγγύησης της διαθεσιμότητά τους και έναν κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ελλιπείς ουσίες που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση ή ανθρώπινης προέλευσης (SoHO) καθώς και τη θέσπιση εθνικών σχεδίων έκτακτης ανάγκης και συνέχειας των προμηθειών». 
 
Αγορά γονιμότητας! 
 
Τα μέτρα ισχύουν για ουσίες – όπως το αίμα και τα συστατικά του (ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια, πλάσμα), ιστοί και κύτταρα – που χρησιμοποιούνται για μεταγγίσεις, θεραπείες, μεταμοσχεύσεις ή ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, δηλαδή τεχνητή γονιμοποίηση. Με πρόσχημα τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού και ασφαλούς περιβάλλοντος για μεταγγίσεις αίματος και μεταμοσχεύσεις οργάνων σε ολόκληρη την Ένωση, η εισηγήτρια του ΕΛΚ Nathalie Colin-Oesterlé, υπενθύμισε ότι το κόμμα της «αναγνωρίζει και υποστηρίζει την ύπαρξη μιας Ευρωπαϊκής αγοράς γονιμότητας για να δικαιολογήσει τις διασυνοριακές ανταλλαγές γαμετών, εμβρύων σε περίπτωση έλλειψης σε ένα κράτος μέλος». 
 
Ακόμη χειρότερα, η τροπολογία αριθ. 241 του ΕΛΚ σχετικά με την αποζημίωση των δωρητών τέτοιων γαμετών και εμβρύων υιοθετήθηκε ευρέως, δημιουργώντας έτσι ένα επικίνδυνο προηγούμενο στην πώληση μελών του σώματος. Οι τροπολογίες 242 και 243 (από τις ομάδες Ταυτότητα και Δημοκρατία και Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές), οι οποίες στόχευαν μάλλον να υπενθυμίσουν το νομοθετικό και ηθικό πλαίσιο εντός του οποίου θα έπρεπε να λειτουργεί η ΕΕ, απορρίφθηκαν εντυπωσιακά. 
 
Το εγκεκριμένο κείμενο αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο βήμα προς την αναγνώριση μιας αγοράς γονιμότητας, όπως επιθυμούν οι σοσιαλιστές, οι αριστεροί, οι Πράσινοι και οι φιλελεύθεροι, καθώς και η πλειοψηφία του ΕΛΚ και πολλά λόμπι. Δεδομένου ότι τα έμβρυα περιλαμβάνονται στις κατηγορίες ιστών και κυττάρων, αυτό θα ανοίξει το δρόμο για τη νομιμοποίηση της αγοράς ανθρώπινης ζωής στην Ευρώπη. 
 
«Τα έμβρυα», θυμίζει μια ιταλική καθημερινή Nouva Bussola Quotidiana, είναι στην πραγματικότητα ανθρώπινη ζωή: εντασσόμενα στη γενική και ευρεία λίστα των «ουσιών ανθρώπινης προέλευσης» (SoHO, στο αγγλικό ακρωνύμιο) και ως «αγέννητα παιδιά», όχι μόνο τα υποβιβάζει σε κοινά κύτταρα, αλλά επίσης ανοίγει επικίνδυνους δρόμους που οδηγούν στη χρήση τους για ευγονικούς, ερευνητικούς ή βιομηχανικούς σκοπούς, σε αντίθεση με τον σεβασμό της ζωής». 
 
Δημοπρασία εμβρύων; 
 
Αυτό ανοίγει επίσης την αγορά στην οποία τα έμβρυα ταξιδεύουν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση για να « δοθούν με ανταμοιβή», ουσιαστικά να πωληθούν στον πλειοδότη. Ασφαλώς, τα κράτη μέλη παραμένουν υπεύθυνα για αποφάσεις για ηθικά ζητήματα, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, αλλά ταυτόχρονα, αναθέτοντας στην Επιτροπή την ευθύνη για την εφαρμογή του κανονισμού, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος οι Βρυξέλλες να παρακάμψουν τους νόμους απαγορεύσεων κάθε χώρας. 
 
Το τελικό κείμενο αυτού του σχεδίου πρέπει ακόμη να καθοριστεί, ελπίζουμε μετά τις επόμενες εκλογές με ένα νέο Κοινοβούλιο και μια νέα Επιτροπή. Θα χρειαστεί ακόμη να εγκριθεί εκ νέου από το Κοινοβούλιο χωρίς καμία αλλαγή πριν τεθεί σε ισχύ. Μπορούμε επομένως να ελπίζουμε ότι αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, με την προτελευταία, η οποία θα προεδρεύει του Συμβουλίου το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και το πρώτο εξάμηνο του 2025 η τελευταία, θα συμβάλουν στην απόρριψη των πολύ σοβαρών αλλαγών που εγκρίθηκαν την Τρίτη τη Βουλή. 
 
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καθολικών Οικογενειακών Ενώσεων Ευρώπης (FAFCE), Vincenzo Bassi, ανησυχώντας για τις ευγονικές επιπτώσεις του εγκεκριμένου μέτρου, ελπίζει ότι θα υπάρξει μια πράξη σοφίας όσον αφορά τον σεβασμό της «εγγενούς αξίας» και της «αξιοπρέπειας της ανθρώπινης ζωής» και της ανθρώπινης τεκνοποίησης. Ο Bassi υπόσχεται στράτευση όλων για να διορθώσει τις καταχρήσεις του προτεινόμενου κανονισμού, όπως και η δεξαμενή σκέψης ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων της Laetitia Pouliquen NBIC Ethics. 
 
Ανάμεσα στη μεταναστευτική εισβολή που προωθεί η τεχνοκράτισσα των Βρυξελλών Ursula von der Leyen και σε αυτό το σχέδιο κατά της ζωής που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σημειώνουμε, για πολλοστή φορά, πόσο πολύ η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται ενάντια στους λαούς της γηραιάς ηπείρου…
 
πηγή: Media Press Info 
Μετάφραση: Ευάγγελος Δ. Νιάνιος Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.