21 Σεπτεμβρίου 2023

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Πλήρης παράδοση των Αρμενίων – Δέχτηκαν τον αφοπλισμό

Ανακοινώθηκε εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μετέδωσε το Sputnik Armenia.
 
Οι Αρμένιοι του θύλακα συμφώνησαν με το αίτημα του Αζερμπαϊτζάν να σταματήσουν να πολεμούν και να αφοπλιστούν, μετέδωσε παράλληλα το IFAX, προσθέτοντας ότι συμφώνησαν στη διάλυση και τον πλήρη αφοπλισμό του στρατού του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
 
Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, οι Αρμένιοι του θύλακα θα συναντηθούν με τις αζερινές αρχές στις 21 Σεπτεμβρίου.
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
 
 
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Τουλάχιστον 200 νεκροί και 400 τραυματίες – Πάνω από 10.000 οι εκτοπισμένοι
 
Ο Αρμένιος διαμεσολαβητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 400 τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής επιχείρησης του Αζερμπαϊτζάν.
 
Η στρατιωτική επιχείρηση τερματίστηκε σήμερα, 24 ώρες μετά την έναρξή της, με την παράδοση των Αρμενίων και την επιστροφή της περιοχής στον έλεγχο του Μπακού.
 
Ο Γκεγάμ Στεπανιάν είπε επίσης ότι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ λόγω των συγκρούσεων. Οι άνθρωποι αυτοί «δεν διαθέτουν αρκετά τρόφιμα, ούτε φάρμακα ή βασικά είδη για την προσωπική υγιεινή τους», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «καταστροφή».
 
Λίγο νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον του θύλακα θα διεξαχθούν «με τη μεσολάβηση» των ρωσικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή. Αυτή η ειρηνευτική δύναμη, που βρίσκεται στην περιοχή από το τέλος του πολέμου του 2020, διαβεβαίωσε ότι η εκεχειρία τηρείται. Δύο Ρώσοι στρατιώτες ωστόσο σκοτώθηκαν όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν έγινε στόχος πυρών, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, χωρίς να διευκρινίσει ποιος ευθύνεται για αυτήν την επίθεση.
 
Η συμφωνία εκεχειρίας προβλέπει την αποχώρηση «των μονάδων και των στρατιωτών των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας» που έχουν απομείνει στον θύλακα καθώς και «τη διάλυση και τον πλήρη αφοπλισμό» των ομάδων του Στρατού Άμυνας του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Οι αυτονομιστές δέχτηκαν επίσης να ξεκινήσουν συνομιλίες αύριο, στην αζέρικη πόλη Γιέβλαχ, με θέμα την «επανένταξη» του θύλακα στο Αζερμπαϊτζάν.
 
Ο Χικμέτ Χατζίεφ, ένας σύμβουλος του Αζέρου προέδρου, είπε ότι στόχος του Μπακού είναι «η ειρηνική επανένταξη των Αρμένιων του Καραμπάχ» και η «εξομάλυνση» των σχέσεων με την Αρμενία.
 
Με τη νίκη του Αζερμπαϊτζάν ωστόσο εγείρονται φόβοι για μια μαζική έξοδο των 120.000 κατοίκων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Στα πλάνα που μεταδόθηκαν από τοπικά μέσα ενημέρωσης φαίνεται ένα μεγάλο πλήθος που έχει συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο του Στεπανακέρτ, της πρωτεύουσας του θύλακα. Το αεροδρόμιο ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις.
 
Στη γειτονική Αρμενία απόψε ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών έξω από την έδρα της κυβέρνησης, στο Γερεβάν, όπως ανέφερε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι συγκεντρωμένοι εκτόξευαν πέτρες και μπουκάλια εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι προχώρησαν σε συλλήψεις. Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν επίσης βομβίδες κρότου-λάμψης και προειδοποίησαν ότι θα λάβουν «ειδικά μέτρα» εάν δεν επανέλθει η τάξη.
 
Εγγυήσεις ζητά ο Γάλλος πρόεδρος
 
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίεφ «να δώσει εγγυήσεις για τα δικαιώματα και την ασφάλεια των κατοίκων του Καραμπάχ».
 
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες, ο Μακρόν εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του «για την επιλογή που έκανε το Αζερμπαϊτζάν να προσφύγει χθες (σ.σ. την Τρίτη) στη βία, με κίνδυνο να επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και να υπονομεύσει τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης», ανέφεραν πηγές του Ελιζέ.
 
 
Πρόεδρος Αζερμπαϊτζάν: «Πετύχαμε τους στόχους μας σε μόνο μία μέρα»
 
Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ στην πρώτη του δήλωση μετά την επίτευξη εκεχειρίας με τους Αρμένιους τόνισε πως «καταφέραμε και πετύχαμε όλους μας τους στόχους σε μια μόνο ημέρα».
 
«Σε μία μόνο ημέρα, το Αζερμπαϊτζάν ολοκλήρωσε όλους τους στόχους που είχαν τεθεί στο πλαίσιο των τοπικών αντιτρομοκρατικών μέτρων. Οι τρομοκράτες εξαλείφθηκαν και η αρμενική πλευρά συνειδητοποίησε για άλλη μια φορά ότι οι προκλήσεις της θα λάβουν την απάντηση που τους αξίζει. Οι στρατιώτες μας έδειξαν ηρωισμό και επαγγελματισμό και το Αζερμπαϊτζάν ανέκτησε την εδαφική του κυριαρχία», σημείωσε ο Αλίγιεφ σε διάγγελμα προς τον λαό του Αζερμπαϊτζάν.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.