27 Σεπτεμβρίου 2023

Τεχνητή βροχή: Ο απίστευτος τρόπος που το Ντουμπάι προσπαθεί να αντιμετωπίσει τους 50°C (επέμβαση στην φύση χωρίς να υπολογίζονται οι συνέπειες;...)

(άρθρο του Ιουλίου 2023)
 
Δεν χρειάζεται να ανοίξει κανείς εγκυκλοπαίδεια για να το μάθει. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μία από τις χώρες με τις λιγότερες βροχές κατά μέσο όρο σε όλον τον πλανήτη. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Πολύ συχνά, τους καλοκαιρινούς μήνες, βλέπει το θερμόμετρο να φτάνει ή ακόμα και να ξεπερνά τους 50 βαθμούς Κελσίου με αποτέλεσμα η ζωή να γίνεται πάρα πολύ δύσκολη για τους ντόπιους. Μία λύση που προκρίνεται είναι η χρήση της τεχνολογίας σε μία μάλλον δυστοπική εφαρμογή της που πάντως δείχνει να δουλεύει.
 
Πρόσφατα, λοιπόν, είχε ανακοινωθεί ότι τα ΗΑΕ επρόκειτο να χρηματοδοτήσουν ένα project όπου drones θα προσπαθούσαν να ελέγξουν κάπως τις καιρικές συνθήκες. Οι πρόσφατες εικόνες που πήραμε από το Ντουμπάι δείχνουν ότι μάλλον αυτό δούλεψε. Χρειάστηκε βέβαια να ξοδευτούν περισσότερα από 15 εκατομμύρια δολάρια για 9 διαφορετικά projects που πρακτικά θα οδηγούσαν στη δημιουργία τεχνητής βροχής.
 
Πώς δουλεύουν αυτά τα drones;
 
Ουσιαστικά προκαλούν ηλεκτρικές κενώσεις ανάμεσα στα σύννεφα, οι οποίες με τη σειρά τους ενεργοποιούν τις σταγόνες στα σύννεφα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή η διαδικασία καθιστά πιο εύκολο για τις σταγόνες να πέσουν στο έδαφος ως βροχή.
 
Αυτή η τεχνική προτιμάται από τους περισσότερους κυρίως γιατί λειτουργεί χωρίς τη χρήση χημικών, σύμφωνα με τον The Independent. To Dubai πάντως ήταν μόλις το πρώτο μέρος όπου δοκιμάστηκε αυτή η καινοτομία, καθώς υπάρχει μία λίστα και άλλων περιοχών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που θα τη δοκιμάσουν πειραματικά. Προς το παρόν πάντως το τεστ ήταν μάλλον επιτυχημένο.
 
Συνήθως αυτή την εποχή του χρόνου το Ντουμπάι βλέπει θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών και ελάχιστες ή καθόλου βροχές. Αρκετά βίντεο που ανέβασε ή προώθησε η Μετεωρολογική Υπηρεσία αποτυπώνουν εικόνες που με μία πρώτη ματιά σίγουρα δεν περίμενε κανείς ότι έρχονται από το Ντουμπάι. Τα drones έχουν δουλέψει μάλιστα τόσο καλά που έφτασαν να υπάρχουν έκτακτες προειδοποιήσεις σε διάφορα σημεία της χώρας.
 
Πιο συγκεκριμένα, μετά την πολύ ισχυρή βροχόπτωση στο μυαλό, οι οδηγοί έπρεπε να είναι προσεκτικοί για τους δρόμους που γλιστράνε. Εκτός της βροχής είχαν προβλεφθεί και άνεμοι που βοήθησαν περαιτέρω στο να πέσουν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, δημιουργώντας παράλληλα ελπίδες ότι από εδώ και πέρα τα καλοκαίρια στο Ντουμπάι θα είναι λίγο πιο εύκολα από αυτό που γενικά γνωρίζαμε μέχρι τώρα.
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.