25 Σεπτεμβρίου 2023

Έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν ότι η ΕΕ επιθυμεί τη μαζική παρακολούθηση μηνυμάτων, φωτογραφιών και να επιβάλλει την επαλήθευση ηλικίας στο διαδίκτυο

Μετάφραση για την ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ 
 
Ένα έγγραφο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διέρρευσε δείχνει ότι το νομοθετικό τμήμα του συνασπισμού θέλει να εφαρμόσει μαζική παρακολούθηση όλων των προσωπικών μηνυμάτων και να εισαγάγει υποχρεωτική επαλήθευση ηλικίας, από τις 28 Σεπτεμβρίου.
 
Αυτό σημαίνει ότι η ισπανική προεδρία σκοπεύει να περάσει γρήγορα ως νόμο την επίμαχη προτεινόμενη νομοθεσία, που μερικές φορές αναφέρεται από τους επικριτές ως «έλεγχος των συνομιλιών». Μόλις την Πέμπτη, οι πρεσβευτές των χωρών-μελών πρόκειται να συναντηθούν για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία που απαιτείται για την έγκριση του νομοσχεδίου. 
 
Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Patrick Breyer, ο οποίος είναι ένας από τους ένθερμους επικριτές του νομοσχεδίου και επίσης θα διαπραγματευτεί το ζήτημα στο κοινοβούλιο, αντέδρασε στην είδηση, προειδοποιώντας ότι η πρόταση δεν παρέχει τίποτα άλλο παρά «ένα προπέτασμα καπνού» όσον αφορά στο θέμα της end-to-end κρυπτογράφησης. 
 
Σύμφωνα με τον Breyer, ο οποίος είναι δικηγόρος και εκπροσωπεί το Κόμμα Πειρατών, ένα ευρύ φάσμα από πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων, από το WhatsApp έως το Signal, θα πρέπει να σαρώνουν τις συνομιλίες των πελατών τους, κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, σημαίνει μετατροπή των τηλεφώνων σε «επιρρεπείς σε σφάλματα σαρωτές». 
 
Παρά τα λόγια για την διασφάλιση της κρυπτογράφηση, ο Breyer πιστεύει ότι ο μελλοντικός νόμος θα μπορούσε να σημάνει, εκτός από αυτό που αποκαλεί «αναποτελεσματική παρεμπόδιση δικτύου και λογοκρισία στις μηχανές αναζήτησης», το τέλος της ασφαλούς κρυπτογράφησης και επομένως της ιδιωτικής επικοινωνίας. 
 
Λαμβάνοντας υπόψη ότι μία από τις διατάξεις του νομοσχεδίου είναι η σάρωση και αποθήκευση στο cloud υλικού κακοποίησης – η πιο αποτελεσματική καταπολέμηση της οποίας είναι ο βασικός δεδηλωμένος σκοπός της ΕΕ πίσω από αυτήν την πρόταση – ο Breyer είναι πεπεισμένος πως αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα τη μαζική παρακολούθηση ιδιωτικών φωτογραφιών. 
 
Αυτό που δεν περιλαμβάνει η νομοθεσία, και αυτό που προτείνει εκείνος ως το σωστό τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος, είναι η βελτίωση της δουλειάς των αρχών επιβολής του νόμου με το να αναφέρουν τέτοιο υλικό, καθώς και η θέσπιση προτύπων που θα ισχύουν σε ολόκληρη την ΕΕ και θα ασχολούνται με την πρόληψη, την υποστήριξη και τη συμβουλευτική των θυμάτων και η διεξαγωγή «αποτελεσματικών ποινικών ερευνών». 
 
Όσον αφορά την επαλήθευση ηλικίας, η οποία θα καταστεί υποχρεωτική για τις υπηρεσίες επικοινωνιών, ο ευρωβουλευτής θεωρεί ότι είναι ένας ακόμη τρόπος να καταργηθεί η ανώνυμη επικοινωνία. 
 
Ο Breyer βλέπει συνολικά τις συνέπειες του νέου νόμου ως ένα «κράτος επιτήρησης κινεζικού τύπου», στον πυρήνα του οποίου θα είναι αυτό που ο ίδιος αναφέρει ως «επίθεση του Big Brother στα κινητά μας τηλέφωνα, στα προσωπικά μηνύματα και τις φωτογραφίες με τη βοήθεια των επιρρεπών σε σφάλματα αλγορίθμων.” 
 
«Ο έλεγχος των συνομιλιών είναι σαν το ταχυδρομείο να ανοίγει και να ερευνά όλα τα γράμματα – αναποτελεσματικό και παράνομο. Ακόμη και οι πιο προσωπικές γυμνές φωτογραφίες και οι σεξουαλικού περιεχομένου συνομιλίες μπορούν ξαφνικά να καταλήξουν σε εταιρικό προσωπικό ή στην αστυνομία», είπε ο ευρωβουλευτής σε ένα δελτίο τύπου, καταλήγοντας: «Όλοι βασιζόμαστε στην ασφάλεια και το απόρρητο της ιδιωτικής επικοινωνίας: Άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια, τα θύματα κακοποίησης, τα παιδιά, η οικονομία και επίσης οι κρατικές αρχές». 
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.