28 Σεπτεμβρίου 2023

Οι προβληματικοί αλγόριθμοι του Instagram διευκολύνουν την εξάπλωση της παιδικής εκμετάλλευσης

Οι λανθασμένοι αλγόριθμοι του Instagram κατηγορούνται πως διευκολύνουν την εξάπλωση της παιδικής πορνογραφίας 
 
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Wall Street Journal (WSJ), που δημοσιεύθηκε στις 7 Ιουνίου, η χαλαρή επιτήρηση του Instagram και οι λάθος αλγόριθμοι «προτεινόμενων» επιτρέπουν τη διάδοση της παιδικής πορνογραφίας και διευκολύνουν μεγάλα δίκτυα παιδεραστών και σωματεμπορίας παιδιών. Η έρευνα έγινε από το Stanford University και το University of Massachusetts Amherst μαζί με τη Wall Street Journal.
 
Το σύστημα της συγκεκριμένης κοινωνικής πλατφόρμας καθοδηγεί την πρόσβαση σε ακατάλληλο περιεχόμενο με ανηλίκους, μέσα από τα hashtag αναζήτησης. Αν και αυτό δεν αποτελεί στόχο του Instagram, oι αλγόριθμοί του προωθούν το παράνομο περιεχόμενο, κατευθύνοντας τους χρήστες του σε λογαριασμούς με ακατάλληλο υλικό που διατίθεται προς πώληση. Συγκεκριμένοι κωδικοί, όπως κάποιο emoji-χάρτη με διφορούμενο νόημα ή σύμβολα «πίτσας» ή «τυρί», έχουν χρησιμοποιηθεί για να συγκαλύψουν παράνομη δραστηριότητα που σχετίζεται με την παιδική πορνογραφία. Καθώς οι χρήστες του Instagram εν αγνοία τους χρησιμοποιούν τα hashtags που συνδέονται με παιδόφιλους, μπαίνουν σε λογαριασμούς που διαφημίζουν και πωλούν υλικό παιδικής πορνογραφίας, συμπεριλαμβανομένων εικόνων, βίντεο και ιδιαιτέρων «συναντήσεων». 
 
Η έρευνα της Wall Street Journal αποκάλυψε βασικές αδυναμίες της Meta (μητρικής εταιρείας του Instagram) στο να ελέγξει αποτελεσματικά περιεχόμενο που ξεκάθαρα αφορά παιδική πορνογραφία. 
 
Ο Alex Stamos, επικεφαλής ασφαλείας της Meta (της μητρικής του Instagram) μέχρι και το 2018 και διευθυντής σήμερα του Stanford Internet Observatory (SIO), σημείωσε: «Το ότι μια ομάδα τριών ακαδημαϊκών κατάφερε με σχετικά περιορισμένη έρευνα να ανακαλύψει ένα τόσο εκτεταμένο δίκτυο, πρέπει να σημάνει συναγερμό στη Meta. Ελπίζω ότι η εταιρεία θα ενεργοποιήσει ανθρώπους για ερευνητές». 
 
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, οι ερευνητές δημιούργησαν λογαριασμούς «ελέγχου», όπου μόλις εντόπισαν τον πρώτο λογαριασμό δικτύου παιδεραστών, άρχισαν να λαμβάνουν προτάσεις από αγοραστές και πωλητές «περιεχόμενου σεξ με παιδιά». «Το να ακολουθήσουμε λίγες μόνο από αυτές τις προτάσεις, ήταν αρκετό για να πλημμυρίσει ο λογαριασμός ελέγχου με περιεχόμενο που χρησιμοποιεί σεξουαλικά τα παιδιά», ανέφερε η έκθεση. 
 
Οι ερευνητές του Stanford Internet Observatory, SIO, εντόπισαν 405 διακινητές αυτού που περιγράφεται ως «αυτοπροωθούμενο πορνογραφικό υλικό με παιδιά», δηλαδή λογαριασμούς που υποτίθεται πως διαχειρίζονται και τροφοδοτούν τα ίδια τα παιδιά, ορισμένα εκ των οποίων ισχυρίζονται ότι είναι ακόμη και 12 ετών. 
 
Μετά από αυτές τις ανησυχητικές αποκαλύψεις, η Meta αναγνώρισε ότι υπάρχουν ελλείψεις στο ζήτημα «ελέγχου περιεχομένου» και ενεργοποίησε εσωτερική ομάδα εργασίας με στόχο την καταπολέμηση του προβλήματος στο Instagram. «Η παιδική σεξουαλική εκμετάλλευση είναι ένα φρικτό έγκλημα», δήλωσε εκπρόσωπος της Meta στη Wall Street Journal, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης. 
 
Τα τελευταία δύο χρόνια, η Meta ισχυρίζεται ότι εξάρθρωσε 27 δίκτυα παιδεραστών, ενώ ήδη ξεκίνησε να μπλοκάρει χιλιάδες hashtags που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν για τη διάδοση περιεχομένου που προωθεί την γενετήσια εκμετάλλευση των παιδιών μέσα από το Instagram. 
 
Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει και απαιτεί περαιτέρω ρυθμιστικά μέτρα, με στόχο να σταματήσουν οι αλγόριθμοι του Instagram να προωθούν συνδέσμους των παιδεραστών και το παράνομο περιεχόμενό τους. Αυτό είναι αναγκαίο προκειμένου να περιοριστεί η ακούσια συμβολή της πλατφόρμας σε τέτοια αποτρόπαια εγκλήματα και να προστατευθούν τα παιδιά-θύματα. 
 
Πηγές: 
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.