27 Σεπτεμβρίου 2023

Να πιέσουμε για μία αντικειμενική απογραφή του Ελληνισμού της Αλβανίας.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων 
 
Στις 18 Σεπτεμβρίου άρχισε η επίσημη απογραφή του πληθυσμού της Αλβανίας, η οποία θα διαρκέσει έξι εβδομάδες. Η Ελλάς έχει άμεσο ενδιαφέρον και προφανές εθνικό συμφέρον για την ακριβή και αντικειμενική καταγραφή του αριθμού των υπηκόων της γειτονικής χώρας, οι οποίοι δηλώνουν ως εθνικότητα την ελληνική.
 
Η Ελληνική Εθνική Μειονότητα είναι μεν επισήμως ανεγνωρισμένη, αλλά η Αλβανία έχει μείνει στους πλαστούς αριθμούς της εποχής του κομμουνισμού. Αναγνωρίζει μόνο 60.000 Έλληνες στη Βόρειο Ήπειρο, ενώ οι ομογενείς μας έχουν κάνει τη δική τους απογραφή και μιλούν για έναν αριθμό όχι μικρότερο από 280.000. Η προηγούμενη επίσημη απογραφή έγινε το 2011 και καταγγέλθηκε ως άκυρη από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας και από την Οργάνωση ΟΜΟΝΟΙΑ της Ελληνικής Μειονότητας. 
 
Στην απογραφή μπορείς, αν θέλεις, να δηλώσεις θρήσκευμα και εθνική καταγωγή. Δηλαδή η καταγραφή του αριθμού των Ορθοδόξων Χριστιανών (περιλαμβάνονται Αλβανοί Ορθόδοξοι, Έλληνες, Σερβο-Μαυροβούνιοι κ.α) και της Ελληνικής Μειονότητας θα είναι σωστή υπό δύο προϋποθέσεις: 
 
Α) Να δηλώσουν οι ίδιοι οι απογραφόμενοι θρήσκευμα και εθνικότητα. Είναι προαιρετική η δήλωση, αλλά για τις μειονότητες είναι όρος επιβίωσης. Αν δεν ξέρουμε πόσοι είναι οι Έλληνες πώς θα τους προστατεύσουμε αποτελεσματικά; 
 
Β) Να γίνει χωρίς λάθη η καταχώριση στο τάμπλετ του απογραφέως. 
 
Ήδη η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας έχει καλέσει τα μέλη της να δηλώσουν ευθαρσώς το θρήσκευμά τους και να ελέγξουν αν το καταχώρισε ο αρμόδιος υπάλληλος. Το ίδιο έκαναν για τους δικούς τους πιστούς οι θρησκευτικές ηγεσίες των Μουσουλμάνων και των Ρωμαιοκαθολικών. 
 
Επίσης ανακοίνωση για την απογραφή εξέδωσε η οργάνωση ΟΜΟΝΟΙΑ των Ελλήνων, η οποία εκφράζει αρκετές επιφυλάξεις για τις προθέσεις της αλβανικής κυβέρνησης. 
 
Ενδιαφέρον σημείο είναι η μεταφορά της γνωστής διαμάχης Σκοπίων – Βουλγαρίας στο έδαφος της Αλβανίας. Για μία μικρή ομάδα Σλαβοφώνων στην περοχή της Πρέσπας (ΝΔ Αλβανία) έχουν εκδώσει ανακοινώσεις και η Σόφια και τα Σκόπια. Οι μεν μιλούν για βουλγαρική μειονότητα, οι δε για «μακεδονική». Η Βουλγαρία πιέζει τα Σκόπια στα σημεία που δεν πίεσε -ως ώφειλε- η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 
 
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει ότι η οποιαδήποτε πρόοδος των σχέσων Ευρ. Ένωσης και Αλβανίας εξαρτάται από τον σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας και από την πρόοδο των θεσμών του κράτους δικαίου. Η περιπέτεια του Φρέντι Μπελέρη καταδεικνύει ότι ο Έντι Ράμα έχει ανθελληνική γραμμή, ίσως λόγω και των στενών σχέσεών του με την Τουρκία. Ας χρησιμοποιήσουμε κάθε διπλωματική και οικονομική πίεση προς την Αλβανία. Δεν είναι δυνατόν εν έτει 2023 μία χώρα υποψήφια για την Ε.Ε. να σκορπά τον φόβο στις μειονότητες και να εμποδίζει την αντικειμενική καταγραφή των αριθμητικών δεδομένων. 
 
Είναι καθήκον μας να κάνουμε τους Βορειοηπειρώτες να αισθανθούν την προστασία της Αθήνας. Είναι ανάγκη να πλησιάσουμε περισσότερο τους Βλαχόφωνους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου και να τους βοηθήσουμε να αντισταθούν στις ποικίλες προσπάθειες αφελληνισμού. Είναι καιρός να εγκαταλείψουμε τα δήθεν προοδευτικά συμπλέγματα και να θυμηθούμε ότι τον Νοέμβριο του 1940 η Κορυτσά υποδέχθηκε τον Στρατό μας γεμάτη από ελληνικές σημαίες. 
 
Πιστεύουμε στη καλή γειτονία. Διεκδικούμε όλα τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας. 
 
Άρθρο στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 23.9.2023 
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.