30 Σεπτεμβρίου 2023

H ΕΕ προωθεί τις αμβλώσεις για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών

Mετάφραση για την ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ
 
 
Στις 10 Ιουλίου 2023, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την πρόταση οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Το κείμενο αυτό, που κατατέθηκε αρχικά τον Μάρτιο του 2022 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέπει τη δημιουργία νέων αδικημάτων (όπως η κυβερνοβία), την εξατομικευμένη υποστήριξη για τα θύματα και ενισχυμένο συντονισμό και συνεργασία σε επίπεδο ΕΕ.
 
Δυστυχώς, η οδηγία περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για τις αμβλώσεις. Η αιτιολογική σκέψη 50 αναφέρει ρητά την άμβλωση και το άρθρο 28 ορίζει ότι τα κράτη πρέπει να εγγυώνται την ασφαλή και νόμιμη πρόσβαση στην άμβλωση για τα θύματα βίας. Παρόλο που η συμμετοχή των θεσμικών οργάνων της ΕΕ στον τομέα των αμβλώσεων δεν είναι νέα, παραμένει γεγονός το ότι το θέμα αυτό δεν εμπίπτει στη σφαίρα αρμοδιοτήτων της ΕΕ. Πράγματι, σύμφωνα με την αρχή της ανάθεσης, η οποία διέπει τις δράσεις της ΕΕ, μπορεί να ενεργήσει μόνο «εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων που της ανατίθενται από τα κράτη μέλη στις Συνθήκες για την επίτευξη των στόχων που ορίζονται σε αυτές». (άρθρο 5 ΣΕΕ). Ωστόσο, τα κράτη μέλη δεν έχουν εκχωρήσει καμία αρμοδιότητα στην ΕΕ σε σχέση με τις αμβλώσεις. Επιπλέον, όπως εξηγήσαμε σε αυτό το βίντεο, η συμπερίληψη της άμβλωσης στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. 
 
Σύμφωνα με την οδηγία, η αποτροπή ή η προσπάθεια αποτροπής μιας άμβλωσης θα συνιστούσε βία. Αυτή η πρόταση αγνοεί τους πολλούς κινδύνους της άμβλωσης, που αναγνωρίζονται από πολλούς γιατρούς. Πράγματι, οι αμβλώσεις μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές βλάβες στη μήτρα, οδηγώντας σε υπογονιμότητα ή στην ανάγκη χειρουργικής επέμβασης. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού αυξάνεται κατά περισσότερο από 36% μετά από μια άμβλωση. Υπάρχουν επίσης ψυχολογικές διαταραχές: ο κίνδυνος εμφάνισης ορισμένων ψυχολογικών ασθενειών όπως η κατάθλιψη αυξάνεται κατά 81% μετά από μια άμβλωση. Φαίνεται λοιπόν συγκλονιστικό να περιγράφουμε την αποτροπή ή την προσπάθεια αποτροπής μιας άμβλωσης ως «βία», ενώ αγνοούμε τη βία που υφίστανται οι γυναίκες ως αποτέλεσμα της άμβλωσης. 
 
Προς το παρόν, διεξάγονται τριμερείς διαπραγματεύσεις για το κείμενο αυτής της οδηγίας μεταξύ εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της ΕΕ. Είναι μια ευκαιρία να αλλάξει το κείμενο, καταγγέλλοντας τη παραποιητική χρήση της βίας κατά των γυναικών για την προώθηση της απεριόριστης, χωρίς φραγμούς πρόσβασης στις αμβλώσεις. Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε την έλλειψη διαφάνειας της ΕΕ στη νομοθετική διαδικασία για αυτήν την οδηγία, η οποία αντίκειται σε μία από τις βασικές αρχές λειτουργίας της. 
 
Η οδηγία θα πρέπει να παραμείνει πιστή στον στόχο της: την προστασία των γυναικών από κάθε μορφή βίας, χωρίς να παραλείπεται η βία της άμβλωσης. 
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.