28 Σεπτεμβρίου 2023

Πολυτεχνείου (Ανα)κατάληψη

Του Κώστα Δημ Χρονόπουλου *
 
Μετά 20 χρόνια, (με έφοδο), η Αστυνομία ανακατέλαβε αίθουσες που παρανόμως κατείχαν καταληψίες, περιθωριακοί και τις είχαν μετατρέψει σε εργαστήρια κατασκευής μολότωφ –και όχι μόνον- (!). Ευκαιρία να ανακηρυχθεί η ημερομηνία ως Εθνική Εορτή!!!. Αν προτιμάτε ως … «Έπος Ντροπής/Κρατικής Ανικανότητας. 20 χρόνια δεν είναι δα και τόσο λίγα. Και δεν είναι μόνον η υποτιμητική ανοχή, ανικανότητα και δειλία των –εκάστοτε – Κρατούντων, καθώς και των αναρμοδίων αρμοδίων, αλλά και των κ. κ. Καθηγητών και Πρυτάνεων, που ανέχονται αυτό το αίσχος εντός του Πολυτεχνείου. 
 
Δεν θα ξεχάσω, πριν πολλά χρόνια, τι είπε «σπουδαίος» Πρύτανης του Ιδρύματος, όταν δημοσιογράφος, του παρατήρησε, ότι κάτι πρέπει να κάνουν και οι πρυτανικές αρχές ώστε να κλείσουν τα εργαστήρια κατασκευής εκρηκτικών μηχανισμών και να μην χρησιμοποιούνται αίθουσες ως καταφύγια και ορμητήρια για έκνομες επιχειρήσεις. Ιδού η εκπληκτική, αδιανόητη, γελοία δικαιολογία που ο κος Πρύτανης έδωσε: «Ο λόγος –της μη λήψης μέτρων –είναι απλός: έτσι, μέσα εδώ, τους ελέγχουμε καλύτερα»!!! Περιττός (θα ήταν και θλιβερή προσπάθεια) κάθε σχολιασμός!. Το μόνο που παρέλειψε να προσθέσει (ενημερωτικά): «Έτσι τους εκπαιδεύουμε τεχνολογικά σε ανώτατο επιστημονικό επίπεδο». Ευνόητο ότι με αυτό το διαχρονικά φαιδρό (λαϊκά της πλάκας) Κράτος, και με τέτοιους Καθηγητές, γινόμαστε όχι μόνον διεθνώς περίγελως, αλλά και λουζόμαστε τις οδυνηρές συνέπειες των ασύδοτων ταραξιών. 
 
Η Πολιτεία –εδώ και πολλές δεκαετίες –αδρανής, απούσα, αδιαφορεί για ό, τι διαδραματίζεται. Ωσεί παρούσα. Θλίψη!!!. Η κοινωνία μιθριδατισμένη /εθισμένη στην περιρρέουσα μπαχαλοποίηση, συνηθίζει και τελικά … αποδέχεται την ανώμαλη, αφύσικη κατάσταση ως κάτι το … ομαλό, φυσιολογικό(!). Θεωρώ πως η Πολιτεία /Κράτος, όσο και η κοινωνία (σε μεγάλο δυστυχώς ποσοστό) δεν έχει συνειδητοποιήσει τις συνέπειες παρόμοιων φαινομένων. Το να τα ισοπεδώνουμε όλα, να τα ανεχόμαστε, και να τα επιτρέπουμε όλα, δεν είναι ούτε δημοκρατικό, ούτε πολιτισμικό, ούτε ανθρωπιστικό ή ακίνδυνο. Ο δε παχυδερμισμός, ο μιθριδατισμός, η ανευθυνότητα (ιδίως των καθ’ ύλην αρμοδίων), δεν θεωρούνται αρετές /προσόντα, που προσιδιάζουν σε προηγμένα όντα/κοινωνίες.
 
Μου κάνει αλγεινή εντύπωση, η συμπεριφορά των σπουδαγμένων στο εξωτερικό ταγών μας, αλλά και τουριστών συμπολιτών μας: Σε ποιο μέρος του Δυτικού και όχι μόνον κόσμου, συμβαίνουν ανάλογα πράγματα; Που χρησιμοποιούνται οι αίθουσες των ΑΕΙ ως εργαστήρια κατασκευής εμπρηστικών μηχανισμών; Βιασμοί, εμπόριο ναρκωτικών, χτίσιμο των γραφείων των Καθηγητών (με τους ίδιους μέσα) από διάφορους ασυλίτες και αλήτες ενδο και εξω πανεπιστημιακούς; Άραγε κανέναν από τους αρμόδιους και τους κ.κ Καθηγητές δεν ενοχλεί η δυσοσμία που αναδίδεται από την μετατροπή σε … κοπρώνες των Πανεπιστημιακών χώρων;. Κανείς (τους) δεν ντρέπεται, από τα αηδή συνθήματα, τις ρυπαρές αίθουσες, την συνολικά απαράδεκτη, αποτρόπαιη εικόνα;. Εκτιμώ πως πήγαν χαμένα, ό, τι, όσα έχω γράψει, (καθώς και άλλοι) δεν πιάνουν τόπο. Ορισμένοι εκ των συμπολιτών μου, ενοχλούνται και διαδηλώνουν πχ για την Νικαράγουα ή το Ελ Σαλβαντόρ, ενώ μένουν απαθείς και ανέχονται την κατάντια των ΑΕΙ μας!... 
 
Προφανώς το πράγμα ξέφυγε, δεν μαζεύεται. Λείπει βλέπετε και η πολιτική βούληση, περισσεύει το αξιοθρήνητο Π.Κ (=Πολιτικό Κόστος), επικρατεί η θλιβερή νοοτροπία της … «προοδευτικής οπισθοδρόμησης» η δημοκρατική ασυδοσία και ελευθεριότητα, η ναρκωμένη αισθητική, καθώς και ό, τι έχει σχέση με την ποιότητα, την αναβάθμιση, τον εξευγενισμό του Ανθρώπου. Σκέπτομαι, όντας απογοητευμένος μετά από τόσες προσπάθειες αφύπνισης πως πρέπει να εφεύρω κάτι που πιθανόν να συγκινήσει τους εξουσιαστές μας τουλάχιστον. Κάτι που να τους ενδιαφέρει πολύ περισσότερο από αρχές, αξίες, καθαριότητα, αισθητική, ποιότητα. Κατέληξα στο εξής: Να αναλογιστούν την ενόχληση /αποστροφή τουριστών από το θέαμα. Μοιραία το όνομα μιας ρυπαρής (όχι μόνον στις παραλίες, τις πόλεις, αλλά και στα ΑΕΙ) χώρας, αποτρέπει τουρίστες από τον ερχομό τους εδώ. Χάνεται συνάλλαγμα ζεστό, χειροπιαστό (σε βαθμό που ακόμη και οι Κρατούντες μπορούν να αντιληφθούν). Συνεπώς το συνάλλαγμα από τον Τουρισμό ενδέχεται να είναι ο μόνος λόγος αντίδρασης. Ειλικρινά δεν έχω την δυνατότητα να προτείνω κάτι άλλο. Ίσως μου προκύψει κάτι αργότερα. Στο μεταξύ, κρίνω σκόπιμο να κάνω έκκληση, σε όσους συμπολίτες μου έχουν να υποδείξουν κάτι λυσιτελέστερο, να το κοινοποιήσουν, ώστε να λήξει επιτέλους αυτό το άγος που έχει ανείπωτες επιπτώσεις, τόσο στο εξωτερικό, όσο –κυρίως – στο εσωτερικό. 
 
Παράλληλα καλό –και χρήσιμο- θα είναι να αρχίσουμε να συνειδητοποιούμε ότι με λόγια, αυτοθαυμασμούς, ταμπέλες (δημοκρατικές) δεν ….βάφονται αυγά . Ούτε φυσικά με όζουσες οσμές αναδυόμενες από τα βρωμερά ΑΕΙ. 
 
ΥΓ Απαιτείται: «Σκούπα», εχθές. Και το διαχρονικό ζητούμενο /ΑΕΙζητούμενο είναι: Θέλουμε ναι ή όχι να αποκτήσουμε (αντί του σημερινού … «φερόμενου ως Κράτους) Κράτος;. Αν ναι, ιδού η Ρόδος. Η Πατρίδα βουλιάζει, πολυεπίπεδα. Είναι χρέος όλων μας να την βοηθήσουμε. 
 
*ΙατρούShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.