17 Μαρτίου 2023

Κύπριε Πρόεδρε: Το Kissinger Trap απειλεί τους Έλληνες

Η… παρακαταθήκη Κίσινγκερ απειλεί την Κύπρο
 
Γράφει ο Άρης Πετάσης
 
Η εύηχη παγίδα των ανούσιων ‘συνομιλιών’. Σε πρόσφατη συνέντευξη του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος ανάφερε, «Προτεραιότητα η επανεκκίνηση των συνομιλιών για Κυπριακό». Τα ίδια είπε και ο νέος, δημοφιλής και προσηνής, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι θέσεις των δύο στηρίζονται στην εντύπωση που έχουν πως στην παρούσα χρονική περίοδο οι συνομιλίες θα ωφελήσουν τους Έλληνες. Η θέση αυτή, όμως, αγνοεί τις πραγματικότητες των τελευταίων 48 ετών όπου μετά από κάθε γύρο ‘διαπραγματεύσεων’ η θέση των Ελλήνων χειροτερεύει. 
 
The Kissinger Trap. Αμέσως μετά την τούρκικη εισβολή της Κύπρου το 1974 ο τότε υπουργός εξωτερικών της Αμερικής, και ενεργοποιητής της εισβολής, Κίσινγκερ έδωσε στον Τούρκο Πρωθυπουργό Ετζεβίτ την πιο κάτω χρήσιμη συμβουλή: «Να εμπλέκεστε συνεχώς σε ανούσιες συνομιλίες [μέσω των Τουρκοκυπρίων] και σε λίγο θα ξεχαστεί η εισβολή της Κύπρου». Με 800 χρόνια Οθωμανικής εμπειρίας στην διπλωματία οι Τούρκοι αντιλήφθηκαν πλήρως τι είπε ο Κίσινγκερ και προχώρησαν πιο πέρα. Είδαν τις ανούσιες ‘συνομιλίες’ σαν ευκαιρία για νέα τετελεσμένα: εποικισμό, εδραίωση της κατοχής, ανέγερση σχολείων και τεμενών, κτλ. Οι ανούσιες ‘συνομιλίες’ λειτούργησαν άψογα για τους Τούρκους και καταστροφικά για τους Έλληνες. Την άκρως επιτυχή για τους Τούρκους τακτική Κίσινγκερ την αποκαλώ “the Kissinger trap” στο νέο μου βιβλίο που θα κυκλοφορήσει στην Αγγλική γλώσσα τον ερχόμενο Ιούνιο. ‘Συνομιλώ’ ακούγετε εύηχο και ελπιδοφόρο σαν ρήμα ενώ στην ουσία είναι μάχαιρα επί του αυχένος των Ελλήνων. Αναφέρω στο βιβλίο πως οι ‘συνομιλίες’ αποτελούν για τους Έλληνες a poisoned chalice. Είναι σαν να λαμβάνουμε ωφέλιμη για την ψυχή μας Θεία Κοινωνία αλλά τελικά ανακαλύπτουμε πως κάποιος διάβολος δηλητηρίασε το Άγιο Δισκοπότηρο. 
 
ΕΕ συστήνει ‘συνομιλίες’. Όταν το 2021 επισκέφτηκε την Κύπρο ο Josep Borrell, φεύγοντας μίλησε για το δυσεπίλυτο πρόβλημα «μεταξύ των δύο κοινοτήτων» χωρίς να πει λέξη για το πραγματικό πρόβλημα που είναι οι 40,000 κατοχικού στρατού και οι εκατοντάδες χιλιάδες έποικοι. Ενεθάρρυνε τις ‘δύο κοινότητες’ να βρουν λύση ως σαν να πρόκειται για λύση κάποιας παρεξήγησης. Ακολούθως, ζήτησε να αρχίσουν «εσωτερικές διαπραγματεύσεις». Στις 11/03/2021 του απέστειλα επιστολή στην οποία ανάφερα πως η άκαρπη και καταδικασμένη από την αρχή προσέγγιση των ατέρμονων «εσωτερικών διαπραγματεύσεων», ωφελεί Τουρκία-Βρετανία-ΝΑΤΟ αλλά όχι στους Έλληνες. Εφόσον διεξάγονται ανούσιες «εσωτερικές διαπραγματεύσεις» η Τουρκία συνεχίζει ανενόχλητα να απολαμβάνει τους καρπούς της κατοχής και της αποικιστικής της ορμής. Η δε Βρετανία συνεχίζει να προσφέρει στο ΝΑΤΟ ελεύθερη πρόσβαση στης βάσεις που διατηρεί στην Κύπρο αυξάνοντας έτσι την επιρροή της επί της Αμερικής—ενδεικτικά, τα αεροσκάφη που βομβάρδισαν την Λιβύη έφευγαν από την Κύπρο. Στο τέλος κάθε σειράς «εσωτερικών διαπραγματεύσεων» οι Έλληνες καταθέτουν ακόμα μια καταστροφική παραχώρηση που ωφελεί την Τουρκία. Δεν είχα απάντηση αλλά γνωρίζω πως η επιστολή καταχωρήθηκε στα αρχεία.  
 
Η θέση του Κυπρίου Προέδρου για εμπλοκή της ΕΕ είναι ορθή γιατί εκεί μπορούμε να βρούμε κάποια περισσότερη κατανόηση, αλλά τίποτα πέραν αυτού. Είναι αφέλεια, πιστεύω, να νομίζουμε πως η ΕΕ θα εμπλακεί ανεπηρέαστα. Το Τούρκικο θέμα της Κύπρου βρίσκεται πλήρως στα χέρια των Αγγλο-Αμερικάνων και των Τούρκων και όχι σε αυτά της ΕΕ η οποία δεν έχει καν την δύναμη να αντισταθεί στην Αμερική. Θέλοντας και μη η Αμερική ενέπλεξε την ΕΕ στο Ουκρανικό και υποχρέωσε τα κράτη-μέλη της να υποστούν τεράστιες οικονομικές ζημίες από την αύξηση της τιμής της ενέργειας που ήταν αποτέλεσμα των Αμερικάνικων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Κατά το έτος 2022 η Αμερικανική ExxonMobil σημείωσε κέρδη $55.7 δις, δηλαδή δύο φορές το ΑΕΠ της Κύπρου που το 2022 ήταν περίπου $25δις. Εις βάρος ποιων οικονομιών δημιουργήθηκαν τα κέρδη της Αμερικάνικης ExxonMobil, και τα $39.9δις της Βρετανικής Shell; Αφήνω κατά μέρος τα κέρδη της Aramco που κατά το 2022 έφθασαν στο εξωφρενικό $161.1δις; Απλά η ΕΕ δεν έχει την δύναμη ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής. 
 
Οι ΗΠΑ δεν αποχωρίζονται την Τουρκία. Έχω την εντύπωση πως η πλειονότητα των Ελλήνων σχολιαστών/αναλυτών πιστεύει πως η σημασία της Τουρκίας για την Αμερική μειώνεται και πως αυτή της Ελλάδας αυξάνεται λόγω της πληθώρας Αμερικάνικων βάσεων στην Ελλάδα, κτλ. Ταπεινά, εκφράζω την αντίθετη γνώμη. Δηλαδή, πιστεύω πως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να ‘δωρίσουν’ την Τουρκία στην Ρωσία η οποία για την Αμερική αποτελεί έμμονη ιδέα. Γι’ αυτό, υπάρχει η κίνδυνος οι ΗΠΑ αλλά και η ΕΕ να κατευνάσουν την Τουρκία με Ελληνικά έξοδα σε Κύπρο-Αιγαίο. Υπάρχουν και χειρότερα που πηγάζουν από την καινούργια Αμερικάνικη εμμονή με την ακμάζουσα Κίνα. 
 
Η Αμερική χρειάζεται τώρα την Τουρκία όσο ποτέ λόγω του Τούρκικου Τόξου που συμπεριλαμβάνει όλες τις χώρες που επηρεάζει η Τουρκία: Βοσνία, Κόσοβο, Αλβανία, και τις χώρες του υπογαστρίου της Ρωσίας: Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Καζακστάν, Κιργιστάν που γειτνιάζουν με την Κίνα. Επίσης, η Αμερική χρειάζεται την Τουρκία γιατί μέσω του Αζερμπαϊτζάν και Τουρκμενιστάν αυτή μπορεί να περικυκλώσει το Ιράν που αποτελεί την τρίτη εμμονή των ΗΠΑ. Το Ιράν ήδη άρχισε στρατιωτικές ασκήσεις στα σύνορα της με το Αζερμπαϊτζάν. Επίσης, η Τουρκία ηγείται του ‘Cooperation Council of Turkic Speaking Countries’ που το 2014 έδωσε ακόμα και στην Ουγγαρία στάτους παρατηρητή γιατί η Ουγγρική γλώσσα έχει πολλές ομοιότητες με τις γλώσσες των Τουρκογενών χωρών.  
 
Εισήγηση. Ως έχουν σήμερα οι γεωστρατηγικοί συσχετισμοί και η ισορροπίες σχέσεων των ΗΠΑ με Έλληνες και Τούρκους εισηγούμαι πως δεν πρέπει ο Πρόεδρος της Κύπρου να εμπλακεί σε ανούσιες ‘συνομιλίες’ γιατί θα κάνει κακό στους Ελληνικούς στόχους. Καλό θα ήταν να πάει ο Πρόεδρος σε ουσιαστικές συνομιλίες με την Τουρκία, μόνο εφόσον ρεαλιστικά πεισθεί πως: α.) η Τουρκία επιθυμεί δημοκρατική λύση, β.) άλλαξαν οι γεωστρατηγικοί συσχετισμοί και γ.) βελτιώθηκε σημαντικά η άμυνα των Ελλήνων. Από ότι γνωρίζω τίποτα από αυτά δεν ισχύουν και άρα δεν υπάρχει προοπτική. Είναι ουτοπία να πιστεύουμε πως η Τουρκία θα μας λυπηθεί απλά γιατί δείχνουμε καλή διάθεση. 
 
Το μόνο νέο είναι πως η Τουρκία ξεκαθάρισε πως θα μας έλθει νύκτα! Η Αμερική, αλλά και η εν πολλοίς εξαρτημένη από τις ΗΠΑ ΕΕ, θα συνεχίζουν να θωπεύουν την Τουρκία με Ελληνικά έξοδα τόσο στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο. Προς τον σκοπό αυτό οι εύηχες ‘διαπραγματεύσεις’, όπου μόνο οι Έλληνες δίνουν, αποτελούν χρήσιμο εργαλείο. Κλείνω αναφέροντας πως ήδη είχαμε το πρώτο θύμα: με το άκουσμα πως θα επιδιώξουμε ‘διαπραγματεύσεις’ Κύπριος δημοσιογράφος διερωτήθηκε, «γιατί θα πρέπει να βελτιώσουμε την άμυνα μας εφόσον επίκεινται ‘συνομιλίες’; 




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.