21 Μαρτίου 2023

Μέχρι την επόμενη τραγωδία

Γράφει ο Νικόλαος Παναγιωτόπουλος Καρδιολόγος 
 
Μέχρι την επόμενη τραγωδία. Για τους απλούς ανθρώπους.
 
Κι ο παροιμιώδης μέσος ανθρωπάκος,
κέρδος ποτέ μα από παθήματα χορτάτος,
που συνηθίζει στην κάθε βρωμιά, 
αρκεί να έχει γεμάτο τον ντορβά
κι επαναστάσεις στ’ όνειρά του αναζητεί,
τον έχω βαρεθεί.

Wolf Biermann  
 
(άρθρο: Μέχρι την επόμενη τραγωδία) 
 
Οι σημερινές σκέψεις δεν αφορούν τους διοικούντες ούτε τα τσιράκια τους. Και οι μεν και οι δε είναι βολεμένοι και έχουν συμφέρον να διαιωνίζεται μια εικονική κατάσταση. Απευθύνονται στους απλούς ανθρώπους που όταν βρέχει πνίγονται, όταν χιονίζει παγώνουν εγκλωβισμένοι, όταν καλοκαιριάζει καίγονται, όταν αρρωσταίνουν πεθαίνουν και όταν κυκλοφορούν κινδυνεύει άμεσα η ζωή τους είτε πεζοί, είτε εποχούμενοι είτε ιπτάμενοι.  
 
Οι ατέλειες, η ανοργανωσιά και η ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού.
 
Και βέβαια ο κίνδυνος είναι σύμφυτος με τη ζωή αλλά σε αυτή εδώ τη χώρα αποτελεί χρόνια παθογένεια του ανοργάνωτου κράτους. Όταν λοιπόν συμβαίνει κάτι ανακαλύπτουμε ξαφνικά όλες τις αδυναμίες και ατέλειες, την ανοργανωσιά και την ανυπαρξία αυτού που θα έπρεπε να είναι ο κρατικός μηχανισμός. Και αφού εξαντλήσουμε το συναίσθημα και το θυμικό μας, ισορροπούμε σε μια εικονική πραγματικότητα. Τι πρεσβεύει αυτή;
 
Είμαστε η καλύτερη χώρα στον κόσμο γιατί έχουμε ήλιο και θάλασσα. Όλοι οι ξένοι ζηλεύουν και θα ήθελαν να έμεναν εδώ, απόδειξη ότι συνωθούνται το καλοκαίρι στα νησιά μας και όχι μόνο. Είμαστε λαός με ιστορία και πολιτισμό την ώρα που όλοι οι άλλοι διδάχθηκαν από εμάς. Όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες αυτοί έτρωγαν βελανίδια. Χτίζουμε ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος σεβαστό από όλους. Είμαστε πολύ ψηλά στην Παγκόσμια λίστα των χωρών.  
 
Για όλα τα παραπάνω θα πρέπει να ρωτήσουμε τα παιδιά μας που βρίσκουν διέξοδο στο εξωτερικό. Όχι τους λουόμενους στις παραλίες, θαμώνες των καφετεριών. Τα παιδιά που σπουδάζουν και εργάζονται με σοβαρότητα και συνέπεια και δεν περιμένουν τα κάθε είδους pass που μας πετούν σαν ξεροκόμματο το κράτος. Αυτά θα μας πουν για τις οργανωμένες κοινωνίες που ζουν. Θα μας πουν τι σημαίνει εμπιστοσύνη του πολίτη στο κράτος του. Θα μας πουν για μια άλλη σχέση της κρατικής μηχανής με τον κάθε ένα που απευθύνεται σε αυτήν.  
 
Έχουμε τη μεγαλύτερη θνησιμότητα από τον κορονοϊό στον πολιτισμένο κόσμο.
 
Εδώ και τρία έτη γράφουμε για τον εγκληματικό τρόπο που το κράτος μας αντιμετώπισε την πανδημία του κορονοϊού. Για την ανεπάρκεια των νοσοκομείων μας κρατικών και ιδιωτικών. Για την απουσία πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Για τις λάθος επιλογές. Για την αδικαιολόγητη καταπάτηση των ατομικών μας δικαιωμάτων. Και το αποτέλεσμα αυτών; Η πιο μεγάλη θνητότητα από τον κορονοϊό στον πολιτισμένο κόσμο. Δυστυχώς με τα πιο αυστηρά μέτρα καταντήσαμε να συγκρινόμαστε μόνο με τριτοκοσμικές χώρες στους σκληρούς λεγόμενους δείκτες υγείας.  
 
Και ποιο το αποτέλεσμα στην κοινωνία; Πλήρης αδιαφορία. Πολλοί από τους συνανθρώπους μας πιστεύουν πραγματικά ότι όλα πήγαν καλά. Ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν επιτυχής. Ότι οι πάνω από 36.000 νεκροί είναι κάτι φυσικό όταν στην χωρίς αυστηρά μέτρα Σουηδία είναι 23.000.  
 
Ένας λαός ραγιάδων…
 
Γράφουμε χρόνια για τα νοσοκομεία μας και συναντάμε σφοδρές αντιδράσεις. Θεωρούμε φυσικό να περιμένει κανείς άπειρες ώρες για να εξεταστεί. Να νοσηλεύεται σε ράντζα, να μην μπορεί να βρει ιατρό ή νοσηλευτή για να συζητήσει το πρόβλημά του, να χρειάζεται να πληρώνει για μια αμφίβολη αντιμετώπιση της ασθένειάς του. Όλα αυτά είναι πια τόσο μέσα στο DNA μας ώστε ενθουσιαζόμαστε αν κάπου δούμε αυτό που για άλλους λαούς είναι το κανονικό. Γι’ αυτό και επανεκλέγουμε όσους είναι υπεύθυνοι για τα χάλια αυτά.  
 
Είμαστε ένας λαός ραγιάδων. Προσπαθούμε να λύσουμε μόνοι μας δια της πλαγίας οδού το πρόβλημά μας και είμαστε ευχαριστημένοι αν το πετύχουμε. Ο γνωστός, ο συστημένος, εκείνος που θα μας κάνει ρουσφέτι και θα μας εξυπηρετήσει από την πλάγια πόρτα είναι δείγμα της καπατσοσύνης μας. Το ρουσφέτι κυλάει στο αίμα μας. Και αν αποτύχουμε δεχόμαστε τη μοίρα μας με μερικές φωνές, ντουφεκιές στον αέρα χωρίς στόχο.  
 
Τα ΜΜΕ με το ρόλο του εκμαυλιστή και το όπλο κάθε διεφθαρμένης εξουσίας.  
 
Τα ΜΜΕ παίζουν το ρόλο του εκμαυλιστή και το όπλο της κάθε διεφθαρμένης εξουσίας. Αλλά κυρίως το δικό μας χαμηλό επίπεδο επιτρέπει στο πολιτικό προσωπικό να κινείται σε επίπεδα 19ου αιώνα. Δημόσιες εμφανίσεις, χειραψίες, χτυπήματα στην πλάτη, ταξίματα για ρουσφέτια, κούφια λόγια. Οι σοβαροί άνθρωποι αποφεύγουν την πολιτική γιατί πρέπει να περάσουν από τους δυσώδεις διαδρόμους των κομμάτων. Όσοι προσπαθούν να δημιουργήσουν τις δικές τους προσπάθειες για εμπλοκή στα κοινά καταποντίζονται γιατί ο Έλληνας ψηφίζει κόμματα εξουσίας.  
 
Κραυγάζουμε για ότι μας βρήκε. Μέχρι την επόμενη τραγωδία.  
 
Ακόμη και αυτή η δημοκρατικά υποανάπτυκτη Τουρκία μετά από την χρεωκοπία στις αρχές του 20ου αιώνα εξαφάνισε το παλιό πολιτικό σύστημα και ανέδειξε νέο. Εμείς αναθέσαμε σε αυτούς που μας χρεωκόπησαν να μας σώσουν και τους εμπιστευόμαστε να εναλλάσσονται στην εξουσία και να διαχειρίζονται τις κρίσεις. Και μετά περνάμε εβδομάδες κραυγάζοντας για τα όσα μας βρίσκουν. Και ξανά μέχρι την επόμενη καταστροφή.
 
Αυτές τις μέρες ανακαλύψαμε την ανεπάρκεια του σιδηροδρομικού δικτύου, λίγες ώρες πριν την πανηγυρική παρουσία του Πρωθυπουργού σε εκδήλωση για την δήθεν ψηφιοποίηση του σιδηροδρόμου. Το ανακαλύψαμε με δεκάδες νεκρούς. Πόσα ακόμη θα ανακαλύψουμε; Και πως; Μήπως ήρθε η ώρα να ξυπνήσουμε;
 
Πηγή: Cardiodoctor
Εικόνα από: us.knews.media



Share

2 σχόλια:

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

ΧΙΛΙΑ ΕΥΓΕ ΓΙΑΤΡΕ ΜΑΣ
ΑΠΛΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΟ , ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΟΓΙΑ .
ΠΑΝΤΑ ΕΤΣΙ ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑ ΧΩΡΙΣ ΞΥΛΙΝΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΞΥΠΝΗΜΑΤΟΣ .

Ανώνυμος είπε...

Εύγε ! ! !

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.