21 Μαρτίου 2023

Είναι οι ανάπηροι «πολίτες Β΄. κατηγορίας;»

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα
 
Ασχολούμαι –όσο μπορώ- εδώ και πολλά χρόνια με τον κόσμο της αναπηρίας. Κυρίως από τότε που γνώρισα τον Βαγγέλη Αυγουλά και μέσα απ΄ αυτόν, τη φλόγα του και τη δραστηριότητά του, γύρισα στην παιδική μου ηλικία και στον μοναδικό παππού που γνώρισα, τον δεύτερο σύζυγο της γιαγιάς μου, έναν τυφλό «βιολιτζή» που έπαιζε συνεχώς θαυμάσια το βιολί του αν και δεν έβλεπε καθόλου.
 
Δυο πολύ φτωχοί άνθρωποι, εκείνος Ανδριώτης από το Κόρθι κι εκείνη πρόσφυγας από την Λετονία που πήγε άρον-άρον στην Οδησσό για να επιβιώσει, παντρεύτηκε έναν Κεφαλονίτη έμπορο που της πέθανε δυο χρόνια μετά και αναγκάστηκε να έρθει όπως όπως στην Ελλάδα με δυο μικρά παιδιά, τη μάννα μου και την υιοθετημένη θειά μου. Κατέληξε να πλένει πιάτα σε μια ταβέρνα στον Πειραιά, αγάπησε τον «βιολιτζή» της ταβέρνας, εκείνος τραυματίστηκε βαριά σε ένα καυγά, έμεινε τυφλός, πήρε «τον ομματιών του» και πήγαν όλοι πρώτα στην Άνδρο και μετά, στην Αθήνα όπου εγκαταστάθηκαν σε μια παράγκα στου Ζωγράφου. 
 
Όλα αυτά μπορεί και να μην σας ενδιαφέρουν τόσο αφού είναι προσωπικές μου ιστορίες. Εγώ όμως τους λάτρεψα και τους δυο και εισέπραξα τεράστια αγάπη και φροντίδα τα δύσκολα μετακατοχικά χρόνια όταν η μητέρα μου με πήγαινε τακτικά στου Ζωγράφου για να μπορεί να δουλέψει. Τεράστια αγάπη και φροντίδα από έναν τυφλό «βιολιτζή» και μιαν άπορη Λετονή που είχε ξεχάσει τα Ρώσικα και δεν έμαθε ποτέ της καλά Ελληνικά. Και ήταν ο τυφλός «βιολιτζής» που με έμαθε ν ακούω μουσική και να ζω με το τίποτα. 
 
Η γνωριμία μου με τον Βαγγέλη ξεκλείδωσε τις παιδικές μου αναμνήσεις. Είχα μάθει να ζω δίπλα σε έναν ανάπηρο, ξαναθυμήθηκα και ευαισθητοποιήθηκα. Από τότε, όταν ήμουνα πλέον βουλευτής, άρχισα να προσπαθώ να φανώ χρήσιμος στον κόσμο της αναπηρίας γιατί χωρίς αυτόν, ούτε που ξέρω τι εσωτερικό κόσμο θα είχα αποκτήσει. 
 
Διαβάζοντας λοιπόν μιαν επιστολή της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος που υλοποιεί εδώ και χρόνια το Πρόγραμμα Διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (Ε.Ν.Γ.), με στόχο την κάλυψη των πάσης φύσεως επικοινωνιακών αναγκών των κωφών και βαρήκοων πολιτών και κατ’ επέκταση, την απρόσκοπτη πρόσβασή τους σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες, σε ισότιμη βάση με τους υπόλοιπους πολίτες αυτής της χώρας. 
 
Ε, λοιπόν, το 2020 για πρώτη φορά στην ιστορία λειτουργίας του, από το πρόγραμμα αφαιρέθηκε ο σχετικός κωδικός από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αφήνοντάς το επί της ουσίας στον αέρα. Η Ομοσπονδία καλεί επανειλημμένως την ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου για επίλυση του κρίσιμου αυτού ζητήματος αλλά ουδεμία ενέργεια έχει γίνει.
 
Η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος σάς έχει απευθύνει αλλεπάλληλα αιτήματα συνάντησης για τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι κωφοί – βαρήκοοι πολίτες και τα οποία χρήζουν άμεσης λύσης -όπως ο κίνδυνος διακοπής λειτουργίας του Προγράμματος Διερμηνείας- δυστυχώς χωρίς καμία ανταπόκριση, γεγονός που μας απογοητεύει ιδιαίτερα και μας προβληματίζει εντόνως. Από την 1η Ιανουαρίου 2023 οι διερμηνείς Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, που εργάζονται για το Πρόγραμμα της Ομοσπονδίας μας και καλύπτουν καθημερινώς τις επικοινωνιακές ανάγκες των κωφών – βαρήκοων πολιτών, παραμένουν απλήρωτοι. 
 
Δεν συνεχίζω με τα εύλογα αιτήματα. Αλλά θλίβομαι και απορώ που κωφοί, τυφλοί, κινητικά ανάπηροι, τετραπληγικοί, πάσχοντες από ανίατες παθήσεις, βρίσκονται σε τέτοια κατάσταση. Όλες οι κατηγορίες αναπήρων έχουν προβλήματα και αιτήματα. Πως είναι δυνατόν; Τι θα κάνουν; Πως θα ζήσουν; Όλα τα προβλήματα που θα ισοπέδωναν τους «υγιείς» πολίτες, λύνονται με τον ένα ή τον άλλον τρόπο. Για να λυθεί ΕΝΑ πρόβλημα των αναπήρων, χρειάζεται να γίνει πραγματική επανάσταση; 
 
Η παράγραφος 1 του άρθρου 61 του Ν. 4488/2017 ορίζει: «Κάθε φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου υποχρεούται να διασφαλίζει την ισότιμη άσκηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία στο πεδίο των αρμοδιοτήτων ή δραστηριοτήτων του, λαμβάνοντας κάθε πρόσφορο μέτρο και απέχοντας από οποιαδήποτε ενέργεια ή πρακτική που ενδέχεται να θίγει την άσκηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία».
 
Και ακόμα: «Η ελληνική νοηματική γλώσσα αναγνωρίζεται ως ισότιμη με την ελληνική γλώσσα. Το κράτος λαμβάνει μέτρα για την προώθησή της, καθώς και για την κάλυψη όλων των αναγκών επικοινωνίας των κωφών και βαρήκοων πολιτών». 
 
Δυστυχώς έχουμε – ως; Κράτος- συνηθίσει να θεωρούμε τους πάσης φύσεως ανάπηρους, «πολίτες Β΄κατηγορίας». Και έρχονται εκλογές. Ούτε αυτό «συγκινεί» τους αρμόδιους;Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.