4 Φεβρουαρίου 2021
Η θρησκευτική προσέγγιση του θέματος της ευθανασίας
Όταν ο ογκολογικός ασθενής φτάνει στο τέλος της ζωής του, του προκαλούνται κάποιοι προβληματισμοί σχετικά με την περαιτέρω εξέλιξη της υγείας του. Πότε θα έρθει το τέλος της ζωής του; Τι πρέπει να κάνει ο ίδιος; Να κάνει ό,τι μπορεί για να παρατείνει τη ζωή του ή να αφεθεί στην τύχη του; Και όταν αυτός φύγει, ποια θα είναι η τύχη των δικών του ανθρώπων, ειδικά αν ίσως έχει μικρά παιδιά; Ειδικά, όταν η αρρώστειά του του προκαλεί αβάσταχτο πόνο, τότε πολύ συχνά αποφάσίζει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει στην κατάσταση αυτή και έτσι προβάλλει το αίτημα για ευθανασία.
Ανάλογοι ηθικοί προβληματισμοί προξενούνται και στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που φροντίζει τον ασθενή. Πως πρέπει να τον αντιμετωπίσουν; Να αγωνίζονται να παρατείνουν τη ζωή του, έστω και αν αυτό σημαίνει πως θα υποφέρει; Και αν αυτός προβάλλει το αίτημα για ευθανασία, εκείνοι πρέπει να του το ικανοποιήσουν;
Τα μέλη της οικογένειας του ασθενούς ζουν κι εκείνα τη δική τους αγωνία και κάνουν τις δικές τους σκέψεις. Τι πρέπει να κάνουν για να ανακουφίσουν το δικό τους άνθρωπο από τον αβάσταχτο πόνο που του προκαλεί η αρρώστειά του; Αν εκείνος ζητήσει να τερματιστεί η ζωή του, εκείνοι πρέπει να το δεχτούν; Ή μήπως πρέπει εκείνοι να ζητήσουν από τους γιατρούς τον τερματισμό της ζωής του δικού τους ανθρώπου, ώστε να τον απαλλάξουν από τους πόνους, ανεξάρτητα από το ποια είναι η δική του επιθυμία;
Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι είναι θέμα ηθικής και συνείδησης η ορθή αντιμετώπιση των τελευταίων στιγμών του ογκολογικού ασθενούς. Με άλλα λόγια είναι ένα θέμα το οποίο δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορη την Εκκλησία, η οποία πάντα μεριμνά για το ποίμνιό της και δίνει μεγάλη σημασία στο θάνατο, καθώς αυτός σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια άλλη ζωή, στην οποία ο άνθρωπος λογοδοτεί για τις πράξεις του. Επομένως, ο άνθρωπος όχι μόνο πρέπει να ζήσει με αξιοπρέπεια, αλλά και να πεθάνει με αξιοπρέπεια.
Παρακάτω θα εξετάσουμε πως προσεγγίζει τις καταστάσεις τέλους ζωής η Ορθόδοξη Εκκλησία και στη συνέχεια η Ρωμαιοκαθολική.
Οι θέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας για την ευθανασία
Η Ορθόδοξη Εκκλησία πιστεύει ότι η ανθρώπινη ζωή είναι δώρο του Θεού και γι’ αυτό το λόγο κανείς δεν έχει το δικαίωμα να την αφαιρέσει για οποιονδήποτε λόγο. Αυτό ισχύει ακόμη και για τον ίδιο τον κάτοχο της ζωής. Ο Θεός χάρισε τη ζωή και μόνο αυτός μπορεί να αποφασίσει για το τέλος της. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία τάσσεται υπέρ της παράτασης της ζωής με κάθε τρόπο. (Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας, 2007: 35-37).
Στην παλιά και στη σύγχρονη εκκλησιαστική ιστορία έχουμε πολλές περιπτώσεις αγίων Μαρτύρων, οι οποίοι ομολόγησαν με παρρησία την πίστη τους μπροστά σε ειδωλολάτρες ή σε μουσουλμάνους τυράννους, μολονότι γνώριζαν ότι η ομολογία αυτή θα τους οδηγούσε στο θάνατο. Ο άγιος Συμεών ο Θεοδόχος, όταν κράτησε στην αγκαλιά του τον Χριστό σε βρεφική ηλικία, θεώρησε ότι έχει ολοκληρωθεί η αποστολή του στη γη και γι’ αυτό είπε προς τον Θεό: «Νῦν ἀπολλύῃς τόν δοῦλόν Σου, Δέσποτα». Στα νεότερα χρόνια, έχουμε την περίπτωση του αγίου Παϊσίου του Αγιορείτη, ο οποίος αρνήθηκε να συνεχίσει τη θεραπεία του, «για να μπορέσει να φύγει προσευχόμενος», όπως είπε και ο ίδιος. Εκείνο που πρεσβεύει η Ορθόδοξη Εκκλησία σχετικά με το θέμα, είναι να μην καταφεύγει κανείς στην ευθανασία, αν πρώτα δεν έχουν εξαντληθεί όλες οι δυνατότητες για τη θεραπεία του ασθενούς.
Oι θέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας για το θέμα της ευθανασίας συνοψίζονται στα εξής:
Κανένας χριστιανός δεν έχει δικαίωμα να αδιαφορεί για τον πόνο του συνανθρώπου του, αντίθετα έχει καθήκον να τον βοηθήσει, όσο μπορεί, στα πλαίσια της εντολής «αγαπάτε αλλήλους». Ωστόσο, η αγάπη αυτή δεν μπορεί να μεταφραστεί σε αφαίρεση της ζωής του συνανθρώπου μας, ούτε ακόμη και προς ανακούφισή του από τον πόνο, γιατί αυτό θα αποτελεί παράβαση της εντολής «ου φονεύσεις». Ο ίδιος ο Χριστός μας δίνει το παράδειγμα, θεραπεύοντας τους νοσούντες. Επομένως, όπως κι αν το δει κανείς, η πρόκληση ευθανασίας δεν είναι ηθικά αποδεκτή, αντίθετα είναι φόνος. Επομένως, η ιατρική επιστήμη, εφαρμόζοντας την ευθανασία στους ασθενείς, δεν τους ανακουφίζει από τον πόνο τους, αντίθετα τους σκοτώνει. (Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας, 2007: 35-37).
Σύμφωνα μ’ αυτά, ο γιατρός δεν έχει κανένα δικαίωμα να μπει στη θέση του Θεού αποφασίζοντας για το τέλος της ζωής του ασθενούς. Αυτό μόνο ο ίδιος ο Θεός μπορεί να το αποφασίσει, ο οποίος και έδωσε τη ζωή στον άνθρωπο. Ο γιατρός έχει καθήκον να εξαντλεί επιστημονικά όλες του τις προσπάθειες, προκειμένου να ανακουφίσει τον πόνο του ασθενούς, και να του δίνει ελπίδα ζωής. Η ζωή είναι δώρο Θεού και κατ’ επέκταση ανεκτίμητη και αναντικατάστατη. Για το λόγο αυτό ούτε τη δική του ζωή έχει δικαίωμα να αφαιρέσει κάποιος. Συνεπώς, η πράξη της ευθανασίας είτε με τη μορφή της «ενεργητικής» είτε της «παθητικής», αποτελεί για την Εκκλησία μια εγκληματική ενέργεια (Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας, 2007: 35-37).
Η Εκκλησία λαμβάνει, επίσης, το ενδεχόμενο οικονομικά συμφέροντα να υποκινούν την πράξη της ευθανασίας. Για παράδειγμα, οι ίδιοι οι συγγενείς ενδέχεται να περιμένουν κληρονομιά και γι’ αυτό το λόγο πιέζουν για ευθανασία του δικού τους ανθρώπου. Επίσης, υπάρχουν και οι ασφαλιστικές εταιρείας οι οποίες βαρύνονται με υπέρογκα χρηματικά ποσά για τη χρόνια νοσηλεία ενός ετοιμοθανάτου και έτσι βλέπουν την ευθανασία τους σαν απαλλαγή τους από ένα σημαντικό κόστος. Ακόμη, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και την περίπτωση τα όργανα του ασθενούς που θα υποστεί ευθανασία, να προορίζονται για πώληση. (Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας, 2007: 35-37).
Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου ο ασθενής ζητά την ευθανασία δίχως να ελέγχει πλήρως τη συνείδησή του, αλλά όντας κυριευμένος από απελπισία και απόγνωση. Ο ογκολογικός ασθενής που νιώθει το τέλος του να πλησιάζει, έχει συνήθως εύκολα μεταβαλλόμενη ψυχική διάθεση. Αν, δηλαδή, βρισκόταν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, ενδεχομένως να μη ζητούσε ευθανασία. Πράγματι, υπήρξαν κάποιες περιπτώσεις που ασθενείς που είχαν υποβάλλει αίτημα για ευθανασία, άλλαξαν αμέσως γνώμη, όταν ο πόνος τους υποχώρησε αισθητά ή εξαλείφτηκε.
Για τον λόγο αυτό, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει κανείς να δέχεται την εκτέλεση αποφάσεων για ευθανασία, ιδιαίτερα όταν αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται από ασθενείς, τη στιγμή που οι τελευταίοι βρίσκονται σε στιγμές έντονης αδυναμίας. Αξίζει σ’ αυτό το σημείο να θυμηθούμε τη διήγηση από το Ευαγγέλιο του Ιωάννη 5, 1-15 για τον άνθρωπο που κειτόταν παράλυτος στη δεξαμενή της Βηθεσδά για 38 ολόκληρα χρόνια. Όταν ο Χριστός τον ρωτάει «θέλεις να γίνει καλά;», αυτός δεν παραπονιέται για τη μακροχρόνια ασθένειά του, δεν ζητάει έναν ανώδυνο θάνατο για να πάψει να υποφέρει.
Εκείνο που τον στεναχωρεί είναι ότι μένει εκεί αβοήθητος και μόνος χωρίς κάποιον οδηγό και συμπαραστάτη. Όπως λέει ο ίδιος: «Δεν έχω άνθρωπο να με βάλει μέσα στην δεξαμενή, όταν αναταράζεται το νερό». Τη βοήθεια όμως που δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος να του την προσφέρει επί 38 ολόκληρα χρόνια, του τη δίνει ο ίδιος ο Χριστός δίνοντας έτσι και σε μας το παράδειγμα για το πως πρέπει να φερόμαστε στο συνάνθρωπό μας. Η Ορθόδοξη Εκκλησία τάσσεται κατά της ευθανασίας, ωστόσο παράλληλα αποδέχεται την πραγματικότητα του τέλους που έρχεται από τη διακοπή μιας θεραπείας που δεν έχει πλέον κανένα αποτέλεσμα και παρατείνει τον πόνο στη ζωή του ασθενούς. (Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας, 2007: 35-37).
Κατηγορία Θέματος
Θέματα Παιδείας,
Θέματα Υγείας,
Θρησκευτικά θέματα,
Ιστορικά θεματα,
Κοινωνικά θέματα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)
1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.
3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.
4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.
5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).
6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.
7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.
Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.
ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.
1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.
3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.
Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου