20 Απριλίου 2024

Οι παραδοσιακοί σπόροι και τα πλεονεκτήματα τους

Οι σημερινοί ρυθμοί ζωής και οι συνήθειες που έχουμε υιοθετήσει ως εξαρτημένοι καταναλωτές τα τελευταία χρόνια, έχουν καθορίσει την αγορά και το εύρος των προϊόντων που μας προσφέρονται από τους παραγωγούς και τους προμηθευτές. 

Μετά το 2ο Παγκόσμιο πόλεμο και την επακόλουθη μαζική βιομηχανοποίηση που έλαβε χώρα στο κόσμο στην προσπάθεια άνθισης των οικονομικά και κοινωνικά εξαντλημένων κρατών, είχε ως επίπτωση την μετατροπή της γεωργίας σε μονοκαλλιέργειες μαζικής παραγωγής.

Για να μπορούν λοιπόν να παράγονται οι τεράστιες ποσότητες τροφής που είχαν θέσει τότε ως στόχο οι κυβερνήσεις και εταιρείες παραγωγής και διανομής, και για να μπορούν να είναι διαθέσιμες οι τροφές άμεσα σε κάθε γωνιά του κόσμου, τα δεδομένα της γεωργίας όπως τα είχε συνηθίσει μέχρι τότε ο κόσμος, έπρεπε να αλλάξουν και να «εκμοντερνιστούν». Αυτό σήμαινε την εισαγωγή τοξικών φυτοφαρμάκων, ζιζανιοκτόνων, και συνθετικών λιπασμάτων και την επεξεργασία σπόρων μέσα από χρονοβόρες εργαστηριακές μελέτες ώστε να προκύψουν ειδικά διασταυρωμένες ποικιλίες με συγκεκριμένα επιθυμητά χαρακτηριστικά, γνωστοί ως υβρίδια.

Τα υβρίδια προκύπτουν από τη διασταύρωση δύο καθαρών και προσεκτικά επιλεγμένων γονιών, μια τεχνητή διαδικασία η οποία είναι ακριβή, αφού τις πλείστες φορές η γονιμοποίηση πρέπει να γίνει με το χέρι, αλλά και χρονοβόρα, αφού πρέπει να γίνουν πολλές δοκιμές μέχρι να βρεθεί ο ακριβής συνδυασμός χαρακτηριστικών που επιθυμούμε.

Τις πλείστες φορές, τα υβρίδια προτιμούνται σε σχέση με τους παραδοσιακούς σπόρους και αυτό οφείλεται στις μεγαλύτερες αποδόσεις και ανθεκτικότητα τους σε συγκεκριμένα έντομα και ασθένειες. Οι καρποί που προκύπτουν από φυτά υβριδίων χαρακτηρίζονται συνήθως από μεγάλη ομοιομορφία: τόσο στο χρόνο ωρίμανσης τους, αλλά όσο και στο μέγεθος, χρώμα, και σχήμα του τελικού καρπού – κάτι που εμφανισιακά ικανοποιεί το σημερινό καταναλωτή αλλά και ανταποκρίνεται στο μαζικό σύστημα παραγωγής και αποστολής τροφής μίλια μακριά από την πηγή παραγωγής της.

Αυτό όμως που πολλές φορές αγνοούμε, είναι πως με τη χρήση αυτών των σπόρων υβριδίων, είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην απώλεια της γενετικής ποικιλομορφίας. Μεγάλο εύρος γονιδίων χάνεται στη διαδικασία διασταύρωσης και δημιουργίας αυτών των εργαστηριακών σπόρων, καθιστώντας τους σπόρους και κατά συνέπεια τη τροφή μας, πιο ευάλωτη σε αναπάντεχες κλιματικές αλλαγές και άλλων απρόβλεπτων παραγόντων.
Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των παραδοσιακών σπόρων

Σε αντίθεση, οι παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων διατηρούν όλο το εύρος των γονιδίων τους, όπως και οι πρόγονοι τους, μεταφέροντας μαζί τους όλη την ιστορία, μυρωδιά, γεύση, υφή και χρώμα όπως τα παλιά χρόνια.

Το ότι οι καρποί από παραδοσιακά φυτά υπερέχουν από τους καρπούς υβριδίων σε θέμα γεύσης, είναι γεγονός. Αυτό προκύπτει αφού πολλές φορές οι σημερινές γεωργικές πρακτικές θέλουν τα φρούτα και λαχανικά να κόβονται όσο ακόμα είναι άγουρα ώστε να μεταφέρονται εγκαίρως στην άλλη μεριά του κόσμου και να φυλάγονται για μέρες στα ράφια μια υπεραγοράς, μέχρι να φτάσουν τελικά στα χέρια του καταναλωτή. Φυσικά, αυτές οι συνήθειες έχουν τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο και στην θρεπτική αξία καρπών φυτών υβριδίων, ενώ το γεγονός ότι στις σημερινές μαζικές καλλιέργειες εστιαζόμαστε αποκλειστικά στην απόδοση, έχει ως συνέπεια καρπούς πιο φτωχούς σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα όμως των παραδοσιακών σπόρων είναι η ανομοιομορφία τους:

Μπορεί ως καταναλωτές να έχουμε συνηθίσει να αποζητούμε ομοιόμορφες ντομάτες χωρίς «παραμορφώσεις» και διχρωμίες, αλλά αυτή ακριβώς η γενετική ποικιλομορφία των παραδοσιακών ποικιλιών, κρύβει και τη δύναμη τους. Ένας γεωργός ο οποίος παράγει τροφή για την οικογένεια του, διασφαλίζει το γεγονός του ότι μπορεί να έχει συγκομιδή κατά τη διάρκεια όλου του καλοκαιριού, σε αντίθεση με τα φυτά υβριδίων στα οποία οι πλείστοι καρποί ωριμάζουν και πρέπει να συλλέγονται μαζικά και ταυτόχρονα.

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα όμως των παραδοσιακών ποικιλιών, είναι το ότι μπορούμε να συλλέξουμε σπόρο και να τον ξαναφυτέψουμε τον επόμενο χρόνο. Αυτό ισοδυναμεί με απελευθέρωση από το φόρο υποτελείας των πατενταρισμένων σπόρων υβριδίων, οι οποίοι πρέπει να αγοράζονται εκ νέου κάθε εποχή σποράς, αφού τα αποτελέσματα συλλογής και επανα-σποράς από τα περσινά μας φυτά, είναι εντελώς αναξιόπιστα.

Πολλά λοιπόν τα πλεονεκτήματα των παλιών σπόρων οι οποίοι κουβαλούν μέσα τους όλη την γεύση, μυρωδιά και ιστορία των προγόνων τους. Μια στροφή φυσικά στις παραδοσιακές ποικιλίες θα πρέπει να συνδέεται και με ριζικές αλλαγές στο σημερινό σύστημα παραγωγής της τροφής μας. Οι μαζικές παραγωγές και εξαγωγές των φρούτων και λαχανικών μας θα πρέπει σιγά σιγά να αντικατασταθούν από μικρότερης εμβέλειας τοπικές πολυκαλλιέργειες, οι οποίες θα σέβονται το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

πηγή

(Σημειώση: Δείτε σχετικό βίντεο στην πηγή) 




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.